اشتباه پرتکرار در تاریخ بشر تبدیل خَیر به اَدنی است

بشر در بسیاری از موارد همچون تبدیل اشتباه بنی اسرائیل، خَیر را به اَدنی تبدیل کرده است

در آیه ۶۱ سوره بقره می‌فرماید که أَ تَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنيٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ ، آیا آن چیزی که ادنی است را می‌خواهید جایگزین آن چیزی بکنید که خیر است و من به شما دادم، این رفتار غلطی که شاید افراد زیادی نسبت به نعمات خدا، موقعیت‌های خدا، خیرهای از جانب خدای متعال دارند. تاریخ پر از این رفتار است. چرا بشر پله پله بالا نرفت؟ چون بشر همیشه چه انفرادی چه جمعی، در موقعیت‌های حساس، در موقعیت‌های مختلف این تصمیم را گرفت، این موضوع را داشت تَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنيٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ، پاسخ این سوال أَ تَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنيٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ ، در موقعیت‌های مختلف تاریخ بشر، چه انفرادی، در زندگی انفرادی یک نفر، چه در زندگی اجتماعی افراد، پاسخ این سوال آری است، بله، آره ما این تغییر را داریم، این انسان هستیم. شاید خودشان این را پاسخ ندهند، پاسخ از جانب خدای متعال آری است، پس شما این را می‌خواهید. رفتار خدا چیست؟ شبیه این کلام اهْبِطُوا مِصْراً فَإِنَّ لَكُمْ ما سَأَلْتُمْ ، رفتار خدا از سر چیست؟ از سر عزت، از سر عزیز بودن خدای متعال، باشه من به شما نعمت دادم، آن راه درست را که باید انتخاب کنید نمی‌کنید، نکنید، چیزی از من کم نمی‌شود، بمانید همانجا و آن چیزی که می‌خواهید و آن چیزی که دنبالش هستید مَا سَأَلْتُمْ ، به شما می‌دهم، آنجا هست.

گاهی ممکن است عقبه آنچه که انسان ها مسئلت می کنند و خوشبختی را در آن می بینند ذلّت و غضب خداوند باشد

یک سوال، انسان‌ها وقتی به آن چیزی که می‌خواهند دست یابند، گمان می‌کنند موفق بودند دیگه، آدم‌ها یک چیزی می‌خواهند، یک برنامه‌ای دارند، یک خواسته‌های دارند، یک اهدافی دارند، اگر به آنها برسند احساس موفقیت می‌کنند، احساس خوشبختی می‌کنند. خدای متعال به این افراد می‌فرماید که فَإِنَّ لَكُمْ ما سَأَلْتُمْ ، آن چیزی که می‌خواهید برای شما هست، خب حالا آن چیزی که می‌خواهند برایشان هست، آیا برای این‌ها در واقع موفقیت هست؟ نه اینطور نیست. آن چیزی که می‌خواهند، آن چیزی که مسئلت دارند، آن چیزی که به دنبالش هستند، ظاهرا هم بد نیست، يُخْرِجْ لَنا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِها وَ قِثَّائِها وَ فُومِها وَ عَدَسِها وَ بَصَلِها ، ظاهرا هم بدی نیست، در ظاهر این است که آن چیزی که می‌خواهند بد نیست و بشر با این مواجه است و خدای متعال این را برایشان قرار می‌دهد، می‌گوید باشد، شما آن چیزی که می‌خواستید برایتان گذاشتم، خب این‌ها وارد سرزمینی شدند که در آن سرزمین آبادانی است، توجه کنید ظاهر امر این است که در آن سرزمین آبادانی است، ظاهر امر این است که آن چیزی که مسئلت دارند به آن می‌رسند، خدای متعال نگفت شما را وارد سرزمین بی‌آب و علفی می‌کنم که از گرسنگی و از قحطی به سختی بیفتید، باشد این را می‌خواهید؟ فکر می‌کنید این خوب است؟ فکر می‌کنید این راه درست است؟ یک جوری است این راه که اگر کسی این مکالمه این افراد با خدای متعال را نداند، این مواجهه را نداند، این مقطع از زندگی این افراد را ببیند، این مقطعی که این‌ها مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِها وَ قِثَّائِها وَ فُومِها وَ عَدَسِها وَ بَصَلِها ، هست، این آبادانی این سرزمین را ببیند، می‌گوید این افراد چقدر خوشبخت هستند، این افراد چقدر موفق هستند. این نظر ماست، این نظر این انسان‌هاست، این عقبه دارد، عقبه‌اش این نوع مکالمه خداست، عقبه‌اش این مکالمه خداست، اگر این عقبه را بدانی برایت سوال پیش می‌آید، این چیزی که من گمان می‌کردم توفیق است، توفیق نیست، نه تنها توفیق نیست بلکه ممکنه ذلت باشد، بلکه ممکنه مسکنه باشد، بلکه ممکنه شرایط مغضوب بودن از جانب خدای متعال باشد.

بشر در بسیاری از موارد از جمله در جریان سقیفه به جای خَیر، اَدنی را انتخاب کرده است

مراقب باشید و بدانید که ما مواجه این فضا هستیم، مواجه با این سوال هستیم، این سوال، سوال یک تاریخ است. در تاریخ بشر شاید یکی از مهم‌ترین سوالاتی که باید از بشر پرسید در موقعیت‌های مختلف و بهش پاسخ داد همین سوال است، أَ تَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنيٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ ، در جریان سقیفه هم این سوال رو بپرسید، در مواجه‌های مختلف با انبیاء و رسولان علیهم السلام همین سوال را باید پرسید. در مواجه‌های مختلف با زمان‌هایی که آیات خدا بر انسان‌ها قرار داده می‌شود باید این سوال را پرسید.

بقیة الله از عالیترین موضوعات خَیر است در حالیکه بسیاری از انسانها ادنی را انتخاب کرده اند

جای خیر موضوعات مختلف قرار داده، موضوعات مختلفی که خیر هست، در قرآن با عنوان خیر معرفی شده، از عالی‌ترین موضوعات خیر چه هست؟ بقیة الله خیرلکم ، خب أَ تَسْتَبْدِلُونَ الَّذِي هُوَ أَدْنيٰ بِالَّذِي هُوَ خَيْرٌ ، جای خیر، جای این بقیه الله، ما چی گذاشتیم؟ چی انتخاب کردیم؟ موضوعی را انتخاب می‌کنیم جای خیر، از نظر خدای متعال آن موضوع ادنی است، جنس دنیا است، از نظر ما اینطور نیست و خدای متعال آن را برای این انسان‌ها قرار می‌دهد و آن انسان‌ها را در آن موضوع موفق می‌کند، توفیق می‌دهد و آنها به آن چیزی که می‌خواهند می‌رسند، لکن از نظر خدای متعال آن ذلت است، آن مسکنت است، در آن فضا عزتی نیست، در آن فضا رشد و حرکتی نیست.