نزول خاص ملائکه و الروح در لیلةالقدر

دایره غیبت امام عصر (عج) برای چه کسانی و در چه محدوده ای است؟

یک موضوع در مورد غایب بودن امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف باید بگوییم که غایب هست برای چه کسانی؟ برای انسان‌ها؟ برای مومنین؟ برای اهل آسمان اول؟ برای اهل آسمان‌ها؟ برای ملائکه؟ اینکه برای چه کسانی غایب است، حد غیبت ایشان را، حد غایب بودن ایشان را به ما می‌رساند. اگر برای مجموعه اهل آسمان‌ها و زمین غایب باشد، برای چه محدوده‌ای از مشاهده کنندگان، ایشان غایب است؟ بله دایره غیبت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف برای چه کسانی است؟ در چه محدوده‌ای؟ آیا در محدوده ۷ آسمان است؟ آیا از شهود ملائکه و الروح هم ایشان در محدوده آسمان و زمین خارج است؟ اینجا شما یک نکته‌ای است که می‌توانید با آن یک مدخلی باز کنید برای بحث و درک بیشتر مفهوم غیبت امام عصر عج. در سوره قدر می‌فرماید که تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ اگر اینجا رو در نظر بگیرید که این نزول، تنزل ملائکه و الروح، علی امام عصر، علی امام علیه السلام است، در حال حاضر امام هم غایب است، خب این تنزل بر امام غایب است، آیا می‌شود نتیجه گرفت که ملائکه و الروح با امام غایب از نظر ما مواجه هستند؟ شاید نشود اینطور گفت چرا؟ یک فضای دیگری برای ملائکه ترسیم می‌شود و آن وابسته به لیله القدر است. اینجا باید به آن موضوع لیله القدر و آن زمان لیله القدر توجه کرد، لیله القدر کجاست؟ لیله القدر جا نیست، نباید بگوییم لیله القدر کجاست، لیله القدر جنسی از زمان است. خب زمان ممکن است به تبعش جا هم و محدوده مربوط به آن زمان هم مطرح باشد ولی لیله القدر زمان است, یک زمانی فراتر از آسمان‌ها و زمین.

نزول ملائکه و الروح در ظرف زمانی لیلةالقدر به دلیل خاص بودن این ظرف زمان، متفاوت تر از دیگر نزول های ایشان است

ملائکه و الروح در سوره قدر، متاثر از زمان لیله القدر است و متاثر از این زمان و در این ظرف زمان تنزل پیدا می‌کنند، نه زمان در محدوده آسمان‌ها، نه زمان با تعریف شهور، نه زمانی که در آسمان‌ها، با توجه به نور قمر مطرح است، بلکه اینجا صحبت از زمان دیگری است. یعنی یک اعجاز برای ملائکه و الروح است، همینطوری نمی‌توانند این کار را انجام بدهند.

نزول در ظرف زمانی لیلةالقدر، بِاِذن الله و مِن کلّ امر سه ویژگی مختص تنزّل ملائکه و الروح است در سوره مبارک قدر

ملائکه نزول زیاد دارند، بحث تنزل و نزول برایشان متعدد مطرح است، در محدوده آسمان و زمین نزول متعدد دارند، به دلایل مختلف بر موضوعات مختلف، بر افراد مختلف، بر اشیاء مختلف، هم مطابق آیات قرآن و هم مطابق روایات بحث نزول ملائکه متعدد مطرح است، ولی این یک نزول خاص است. سه تا ویژگی برای این تنزل مطرح است، 1- ظرف زمانش در لیله القدر قدر است، در ظرف زمانی لیله القدر اتفاق می‌افتد، لیله القدر نه به معنای یک شب از شب‌های، یک لیل از لیل‌های آسمان‌ها و زمین، چگونه در این ظرف زمان ورود می‌کنند و این اتفاق برایشان می‌افتد؟ به اذن الله. این یک اعجاز است برای ملائکه. در این ظرف زمان مبدا نزولشان از کجاست؟ "مِنْ كُلِّ أَمْرٍ". اگر بحث را آوردیم اینجا، آن موقع می‌توانی مطرح کنی که خب علی چه کسی نزول می‌کنند؟ و الا بحث نزول ملائکه مثلاً از آسمان، از آسمان هفتم در زمان‌ جاری در آسمان‌ها علی چه کسانی نزول می‌کنند؟ الَّذِينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا ملائکه بر این‌ها هم نازل می‌شوند تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ ملائکه بر آنها نازل می‌شوند، این بحث نزولش، این تنزل ملائکه با آن تنزل ملائکه در لیله القدر، فرق دارد. ما دو بار بحث نزول را داریم در ارتباط با اذن الله، یک بار بحث تنزیل کردن کتاب است توسط جبرئیل علی قلب رسول الله، به اذن الله، یک بار هم همین آیه سوره قدر است تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها بِإِذْنِ رَبهم مِنْ كُلِّ أَمْرٍ ولی این سه ویژگی در تنزل ملائکه و الروح، این سه قید باید بهش توجه بشود. اگر توجه کردی که فیها یعنی فی لیله القدر، فی فضای ظرف زمانی لیله القدر، به اذن ربهم، و من کل امر، آن موقع شما می‌توانید در تراز این آیه بگویید که خب علی چه کسی؟ اگر به این توجه نکنید، فقط به بحث تنزل ملائکه توجه کنید، شما می‌توانید بگویید که علی قلب مومنین، علی المومنین تنزل پیدا کردند علی المومنین، علی الَّذِينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا .