شفا و رحمت یا خسران به نوع رفتار انسان ها نسبت به قرآن بالا سر بستگی دارد
بهره مؤمنین و ظالمین از قرآن بالا سر
طبق آیه 82 سوره اسراء عنوانی رو میشه صحبت کرد با عنوان قرآن بالاسر یعنی در واقع قرآن بالاسر هست. اینکه قرآنی که مد نظر خداوند متعال هست بالاسره، بالاست بالا سر ماست. رابطه ی بالاسری با ما داره و تقریبا همه انسانها با این قرآن بالاسر ارتباط دارند و اثر میگیرند. انسانها نسبت به قرآن بالاسر دو دسته هستند، مؤمنین و ظالمین. مؤمنین نسبت به قرآن بالاسر از قرآن شفا و رحمت میگیرند ظالمین نسبت به قرآن بالاسر، از قرآن بالاسر چیزی به دست نمیارند بجز خسارت. چیزی بهشون افزوده نمیشه بجز خسارت. خب از این آیه مفهوم قرآن بالاسر به دست میاد و رابطه ای بین ما انسانها و قرآن به نام نزول از قرآن، نزول یه چیزهایی از قرآن، نزول موضوعات مختلفی از قرآن که تأثیر اون موضوعات که اثر اون موضوعات بر مؤمنین شفا و رحمت خواهد بود، بر ظالمین خسارت خواهد بود. قرآن در موقعیتی است که خداوند متعال از قرآن نازل میکند بر انسانها.
لزوم توجه به رفتار پایه ای عدل، نسبت به قرآن
رابطه ما با قرآنی که بالاسر ما هست بهره ما از قرآن رو معلوم میکنه شفا و رحمت یا خسارت. از این آیه می خوایم در این سطح مطرح کنیم که همه از قرآن تأثیر می گیرند، مؤمنین و ظالمین. خداوند می فرمایدکه کلمات خداوند در مقام صدق و عدل هستند. قرآن به عنوان کلام الله در مقام صدق و عدل هست. یکی از رفتار ها یعنی شاید پایهای ترین رفتاری که ما باید نسبت به قرآن داشته باشیم رفتاری است که این مقام صدق و عدل رو مراعات کنند. الان ما به قسمت عدلش کار داریم به یه معنا یعنی جای قرآن جایگاه قرآن در نظام عالم در بشر در زندگی نسبت به خودت نسبت به دیگران نسبت به عالم نسبت به طبیعت نسبت به پدیده ها نسبت به رخدادها نسبت به موضوعات مختلف جای قرآن جای خودش باشه جای صحیحش باشه جایی که خداوند مد نظرش داره. اگر این جایگاه رو به هم بریزیم اگر این جایگاه رو توجه نکنیم اگر قرآن رو از این جایگاه ساقط بدونیم جای دیگه ای براش تصور کرده باشیم فرض کرده باشیم و بر اساس این جای دیگری که فرض کردیم رفتار نشون بدیم ما ظالم به قرآن هستیم. و آنچه که از قرآن بر انسانها نزول داره بر انسانها نازل میشه توسط خداوند متعال اون برای کسانی که ظالم به قرآن هستند ایجاد خسارت میکنه اینها بهره نمی برند.
مشمولین نزولِ از قرآن
می خوایم یه کم اینجا کاربردی تر اخلاقی تر صحبت بکنیم به این معنا که مثلا شما به عنوان یک انسان وارد موضوعات مختلف میشید در زندگی اجتماعی اقتصادی در مسائل مختلف وارد امور مختلف میشید درگیر پدیده های مختلف میشی در خلوت در جلوت و در اون موقعیت باید جای قرآن رو جایگاه قرآن رو نسبت به خودت و جایگاه خودت رو نسبت به قرآن عادلانه قرار داده باشید و ظلم نکرده باشی شما مشمول نزول قرآن هستی نزول از قرآن هستی نه نزول قرآن، ها. نزول از قرآن نزول یک چیزهایی از قرآن عنوان اون چیزها اگر مؤمن باشید میشه شفا و رحمت تأثیر شفا و رحمت بر شما داره شما مشمول نزول یک موضوعات یک چیزهایی از قرآن هستی پیوسته قرآن اومده که پیوسته از قرآن بر انسانها نزول موضوعات و اشیاء یا چیزهای مختلفی انجام بشه و میشه. در هر پدیده ای که شما وارد میشید شما مشمول نزول اشیائی از قرآن بر خودت هستی در هر پدیده در هر جایگاه در هر موضوع در هر لحظه از زندگی که بهره ای از این چیزها، از اون اشیاء نازل شده میبری. اون چیزی که تعیین میکنه چه بهره ای می بری این عنوانه مؤمن هستی یا ظالم؟
هر انسانی بدون بهره شفا و رحمت از قرآن در خسران خواهد بود
اگر کسی از آنچه از قرآن نازل میشه نتونه استفاده ببره در لحظات عمرش در موقعیت هایی که پدیده هایی موضوعاتی می پرداز،ه داره اتلاف عمر میکنه وقت تلف میکنه داره خسارت می بینه و چه بسا داره بی راهه میره. اینها هم توش هست، ها. هر تلاشی بکنه هر رفتاری انجام بده چیزی بجز خسارت نیست. این رو دیدی حالا بگید کل انسانها در خسران هستند الّا یه کسایی که این رفتار رو داشته باشند إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ وَ تَوَاصَوْاْ بِالْحَقِّ وَ تَوَاصَوْاْ بِالصَّبر . یک معنا از این إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ وَ تَوَاصَوْاْ بِالْحَقِّ وَ تَوَاصَوْاْ بِالصَّبر ، رو اگربخوایم با قرآن معنا کنیم اگر بخوایم بگیم جای قرآن الان چیست یعنی شما در سطحی از ایمان به قرآن و جایگاه قرآن و قرآن بالاسر باشی که بهره تو از آنچه که از قرآن نازل میشه شفا و رحمت باشه این معجزه قرآن هست. این معجزه رسول الله ص هست. از زمانی که قرآن نازل شده بالاسر همه انسانهاست. هر که از قرآن بهره شفا و رحمت برد توفیق داره هر کی نبرد در خسارته یعنی جات رو با قرآن معلوم کن. هر که این بهره رو نبره بعد از مرگش اگه تو دنیا متوجه نشه، بعد از مرگش می فهمه که در خسران بوده. خسارت دیده. و بخصوص آنهایی که مدعی پرداختن به قرآن باشند و بپردازند ولی اون جایگاه صحیح قرآن رو و اون ایمان لازم به جایگاه صحیح قرآن رو لحاظ نکرده باشند. بخصوص اونها در خسارت وارد میشوند. خسارت برای اونها زیاد میشه. نه تنها در خسارت هستند بلکه خسارتشون افزوده میشه. آیه می فرماد، وَ لا يَزيدُ الظَّالِمينَ إِلاَّ خَساراً ، یعنی چی؟ یعنی يَزيدُ الظَّالِمينَ خَساراً. خسارت را زیاد میکند یعنی آدمها همینجوری در خسارت که هستند، خسارتشون اضافه تر میشه. ازدیاد پیدا میکنه. از اینکه می فرماید زیاد میشه استنباط کرد که در خسارت هستند زیاد میشه زیادتر میشه. خب این یه نکته هست که ما می تونیم ازش درس بگیریم که قرآن رو در زندگیمون در چه جایگاهی بدونیم در لحظات مختلف زندگی در امورات مختلف زندگی در چه جایگاهی بدونیم تا بتونیم بهره درست ببریم.