ارتقاء روابط بین اشیاء و مخلوقات با خداوند پس از نزول قرآن
رابطه شیئی چون قرآن به عنوان فاعل برخی افعال با خداوند به عنوان مفعول همان افعال چیست؟
یکی از اشیائی که با خداوند در ارتباط هست یعنی در واقع یکی از اشیائی که برای شناخت اون شئ باید رابطه اون شئ با خدا رو شناخت قرآن هست، شئ قرآن. قرآن یک شئ هست. چه رابطه ای با خدا داره؟ چگونه این رابطه رو دنبال کنیم؟ یکی از مسیرهای دنبال کردن رابطه، رابطه این شئ با خداوند از مسیر افعال خداوند هست. توضیحا عرض کنیم که برخی از اشیاء هم نسبت به خداوند دارای افعالی هستند که اون هم سر جای خودش باید مورد بررسی قرار بگیره. چرا این اشیاء می توانند نسبت به خداوند فعلی رو انجام بدن؟ پس اشیاء هم نسبت به خداوند فعل دارن. باید این بحث فعل اشیاء در مورد خداوند رو، یعنی زمانی که اشیاء مختلف مثل انسانها فاعل هستند و خداوند مفعول اون فعل هست، این فعل اشیاء رو باید در ارتباط با افعال خداوند دنبال کرد. خداوند چه فعلی داره که این شئ می تونه این فعل دیگری رو نسبت به خداوند داشته باشه؟
افعال اشیاء نسبت به خداوند، متأثر از افعال خداوند است
در برخی از مفاهیم ممکنه خود همون فعل خداوند باشه که همون فعل در اشیاء وجود داره مثل افعال دو سویه. فعل حب. چون خداوند حب داره شما حب داری. شما می تونی به خدا حب داشته باشی. اگر حب خدا نبود حب اشیاء نسبت به خداوند نبود و معنی نداشت. ممکنه شما بفرمایید پس حب نسبت به خدا وقتی که خداوند محبوب هست، چون محب هست. حب از اونجا شکل گرفته. حب مخلوقات نسبت به خداوند رو ذیل حب خدا، ذیل فعل حب خدا نسبت به مخلوقات باید دنبال کنیم.
توحید در افعال یعنی همه افعال اشیاء ذیل افعال خداوندی معنا می شوند
خداوند وقتی مفعول فعلی میشه از جانب کسی که فعلی از جانب خداوند بر او اتفاق افتاده باشه. هیچ فردی هیچ شیئی مبدع فعلی از جانب خود به سمت خدا نیست. خداوند مفعول هیچ فعلی از جانب فرد نسبت به خداوند نیست مگر اینکه اون فرد مفعول فعلی یا همان فعل یا فعل دیگری از جانب خداوند باشه. پس با این منطق همه افعال اشیاءغیر از خدا، همه افعال ما سوا الله، ذیل افعال خداوندی معنی میشوند. مرتبط به افعال خداوندی هستن. همه افعال ما سوا الله نسبت به الله ذیل افعال الله نسبت به ما سوا الله قرار داده میشن. بعبارتی این بحث ذیل توحید در افعال هست. هیچ فعلی در هیچ شیئی نسبت به هیچ مفعولی و هر مفعول دیگری، اون مفعول می تونه خداوند باشه می تونه شئ دیگری باشه، خارج افعال خدا نیست. بی ارتباط با افعال قبلی نیست، حتما ذیل افعال خداست. نه موازی هست نه در عرض افعال خداست نه خارج از افعال خداست بلکه متأثر از افعال خداست. پس همه افعال در بین ما سوا الله، چه نسبت به الله چه نسبت به خودشون، ذیل افعال خداوندی نسبت به ما سوا الله تعریف می شن و قرار می گیرند . برگردیم به بحث.
نزول، ایتاء، تعلیم، التقاء، نطق و ... افعالی از خداوند نسبت به قرآن است که معرفت ما را به این کتاب بیشتر می کند
در رابطه با قرآن نسبت به خداوند یکی از موضوعاتی که ما رو به معرفت قرآن می رسونه افعال خداوند به شئ قرآن هست. خداوند چه افعالی نسبت به قرآن داره؟ رابطه قرآن با خدا چیه؟ یکی از رابطه های قرآن و کتاب با خداوند بحث نزول هست. یعنی خداوند نازل کننده، خداوند انزال کننده یا تنزیل کننده قرآن هست. پس قرآن منزَّل از جانب خداوند هست. مفعول فعل نزول از جانب خداوند هست. از جمله رابطه های دیگه ایتاء هست. قرآن و کتاب یا بیشتر کتاب الله ایتاء از جانب خداوند هست. اتینا الکتاب. از جمله رابطه های دیگه موضوع تعلیم بودن از جانب خداست. موضوع تعلیم، قرآن هست. موضوع تعلیم خداوند کتاب هست. مثلا احتمالا بحث ترتیل قرآن هست. بحث وحی هست. بحث یسیر کردن قرآن هست. بحث التقاء قرآن هست و کتاب. خوب پس یک دسته از افعال هست که قرآن و کتاب بوسیله این دسته از افعال خداوندی، ارتباطشون با خداوند معلوم میشه. بحث نطق کتاب هست. بحث ارتباط کتاب با نطق خداوندی است. خوب پس مجموعا کتاب و قرآن با افعالی به خداوند مربوط هستن. این افعال چه اعتباری برای شئ قرآن میاره؟ چه اسمائی در خداوند مرتبط به این افعال هستن؟
با تحقق قرآن و کتاب بستری آماده شد تا برخی از افعال خداوند با اشیاء ماسوا قرآن، شکل بگیرد
سایر اشیاء با قرآن چه ارتباطی دارن؟ چه ارتباطی می تونن داشته باشن؟ چه فعلی از قرآن و کتاب بین قرآن و کتاب و سایر اشیاء هست و چه فعلی بین سایر اشیاء با قرآن و کتاب هست؟ قرآن و کتاب براساس افعالی از خداوند شکل می گیرن، اون افعال چی هست؟ بعد از شکل گیری قرآن و کتاب، قرآن و کتاب بستر افعال دیگری از خداوند هستن. برخی افعال خداوند، خداوند با برخی از افعالش قرآن و کتاب، تحقق پیدا می کنه.بعد از تحقق قرآن و کتاب برخی از افعال خداوند در درون این فضا شکل می گیره و تحقق پیدا می کنه. مسیر قرآن و کتاب، بخصوص مسیر کتب انبیا و رسل ع مسیر ارتقا و مسیر تحقق برخی از افعال خداوند با ماسوا کتاب هست. با تحقق قرآن که قرآن و کتاب رسول الله ص بواسطه برخی از افعال خداوندی تحقق پیدا کرد. با تحقق قرآن و کتاب بستری آماده شد برخی از افعال خداوند با اشیاء ماسوا قرآن شکل بگیره. قبل از اون این نوع رابطه نمی تونست شکل بگیره و به تبع برخی از روابط اشیاء با خداوند نمی تونست شکل بگیره. تکامل اینجاست.
قرآن نقطه عطف و تحولی در رابطه خداوند با مخلوقات است این رابطه شکلی از تکلّم خداوند است که قبل از نزول قرآن وجود نداشت
وقتی کتاب الله و قرآن، کتاب الله، کتاب رسول الله ص و قرآن، قرآن رسول الله ص تحقق پیدا کرد، نقطه آغازی شد بر رابطه ماسوا الله، ماسوا قرآن با خداوند. نقطه عطفی شد بر این نوع از ارتباطها. یا ارتباطهای جدیدی شکل گرفت یا ارتباطهای قبلی که وجود داشت ارتقا پیدا کرد. دگرگون شد. با قرآن ترازی از کلام الله به بشر و مخلوقات ماسوا الله رسید که قبل از اون نمی تونست برسه. قبل از اون نرسیده بود. تکلمی از خدا، فعل تکلم خدا با مخلوقات، تکلمی از خدا با مخلوقات شکل گرفت که قبل از اون شکل نگرفته بود. قبل از اون وجود نداشت. بله این مواردی که مطرح شد بخشی از مواردی است که ذیل رابطه اسمائی مورد بحث قرار می گیره.