موقعیت های انسان ها نسبت به النّار

نار بیرون و نار درون انسانها

بله در مورد نار دو نگاه می‌شود داشت، نار بیرون و نار درون، نار بیرون از انسان و نار درون انسان. ناری که در بیرون هست و انسان‌ها گرفتارش می‌شوند، دچارش می‌شوند و ناری که درون انسان‌هاست و امان از ناری که درون انسان‌هاست.

اکل مال یتیم نار در بطون انسان هاست

ببینید وقتی بعضی از موضوعات را در قرآن می‌فرماید که این‌ها نار هستند که فی بطون انسان‌ها می‌روند، مثل چی؟ مثل مال یتیم، می‌فرماید وقتی کسی اکل مال یتیم می‌کند این ناری است که فی بطون او قرار می‌گیرد، در بطن او نه در بیرون.

انسانهایی که وقود هستند خود تولید کننده نار هستند

برخی انسان‌ها آنقدر نار درونشان زیاد می‌شود که تولید کننده نار هستند برای بیرون، برخی انسان‌ها نسبت به النار می‌شوند وَقود، یک معنایش می‌شود هیزم، یک معنایش می‌شود آتش بیار، نار بیار، نار تولید کننده، شیئی که نار منبعث از اوست، نار برگرفته از اوست. انسان‌ها نیاز به خالص سازی دارند، از نار بیرون و از نار درون، از نار بیرون که او را مس نکند و از نار درون که از وجود او پاک بشود و در وجود او نار نباشد.

تولید کننده النّار، درون النّار و جدای از النّار سه موقعیت انسان ها نسبت به النّار است

مجموعاً انسان‌ها نسبت به نار سه موقعیت به صورت کلی دارند، یا وقود نار هستند، یعنی تولید کننده نار، یعنی کسانی که نار از درون وجود آنها شعله می‌کشد، یک دسته دیگر کسانی هستند که فی النار هستند و درگیر نار هستند و آلوده به نار هستند و معذب در النار هستند، یک دسته دیگر هم کسانی هستند که جدای از نار هستند، این‌ها دیگر از نار فاصله دارند، نور نسبتی با وجود این‌ها ندارد، نه در وجود آنهاست و نه آنها گرفتار النار هستند.

نورالله جایی است که نار نیست

اگر به جستجوی نور هستیم آن زمان که نار رفت نورالله خواهد بود. نورالله آنجایی است که نار نیست. خداوند توفیق بدهد در جایی قرار بگیریم، در بیتی باشیم، در محفلی باشیم، در پناهی باشیم، در ظِلّی باشیم که آنجا محافظ ما باشد از نار، جدا کننده ما باشد از نار، جدا کننده ما باشد از هر آن چیزی که یا در وجود ما ناری قرار می‌دهد، یا شعله‌ای از النار را به سمت ما می‌کشاند، یعنی در واقع ما را به سمت شعله‌ای از النار می‌کشاند.