عدم توقف در سلوک توحیدی در تمام طول عمر

ادمه دار بودن سلوک توحیدی و عدم توقف در این مسیر

در زندگی یک هدف معرفتی عملی داشته باشیم، یک جایگاهی رو دنبال کنیم. خدای متعال موضوعات مختلفی را در قرآن مطرح کرده، موارد مختلفی رو ذکر کرده، الگوهای مختلفی بیان شده، در قالب داستان‌ها و افراد مختلف، این‌ها برای این مطرح شده که ما اثر بگیریم، از زیباترین این الگوها اصحاب کهف است، ما باید چنین الگوهایی را مد نظر قرار بدهیم برای اینکه متوقف نشویم. عموم ما انسان‌ها، عموم ما مسلمان‌ها، عموم ما مومنین متوقف هستیم، بسندگی داریم نه بندگی.

سلوک توحیدی اصحاب کهف را الگو قرار داده و در این مسیر متوقف نشویم

ببینید در ماجرای اصحاب کهف، مگر اصحاب کهف قبل از اینکه به مأوای الی کهف وارد بشوند افراد ضعیفی بودند؟ مگر مومن نبودند؟ مگر هدایت نمی‌شدند؟ مگر به کتاب خدا نمی‌پرداختند؟ بودند، اهل عبادت بودند، اهل تقوا بودند، اهل هدایت بودند، ولی شما می‌بینید که دوباره راهشان ادامه دارد، به موقعیت بعدی می‌روند، خب آقا شما که اهل عبادت هستید و خداپرست هستید و اهل توحید هستید و خب همینجا بمانید دیگه، بگویید خدا را شکر ما که خوب هستیم، نه ما باید یک قدم برویم جلوتر. خدای متعال راه را برایشان باز کرد و اینها تا کهف و تا الرقیم پیش رفتند و چه جایگاه زیبایی را یافتند و چه قرب زیبایی و چه مراوده زیبایی با خدای متعال. ما هم باید در زندگی یک چنین فضایی را، یک چنین اهدافی را مد نظر داشته باشیم و برویم به سمتش و حرکت کنیم به سمتش، نه اینکه دوباره در موردش بحث کنیم بلکه برویم. خدا توفیق بده که ما بتوانیم چنین فضایی را حرکت کنیم.

بخشی از سلوک توحیدی فردی و بخشی از آن جمعی است و به ضرورت باید وارد جمع خدایی شد

بخشی از این‌ها فردی است، افراد باید به صورت فردی بهش توجه داشته باشند، بخشی از این سلوک می‌تواند فردی اتفاق بیفتد و می‌توانند بهش توجه داشته باشند، بخشی هم جمعی است، یعنی از یک جایی اگر یک فرد احساس فردگرایی داشته باشد، احساس یله‌گی داشته باشد، راهی ندارد و سخت است برایش. خدا توفیق بده که ما در یک فضای مناسبی و در یک فضای خوبی و در یک فضای مورد رحمت خدای متعال پیش برویم، کاستی‌های برخی از ماها را به خوبی‌های بخشی از دیگرانمان بپوشاند، قوت برخی از دیگرانمان را، نقاط مثبت برخی از دیگران مان را به حساب نقاط ضعف دیگرانمان هم بگذارد و به توفیق خدای متعال برویم جلو، برویم در یک موقعیتی که آنجا فضای دیگری از عالم، از این عالمی که ما می‌شناسیم و تجربه کردیم.

مسیر زندگی باید به گونه ای باشد کاری نیمه تمام در سلوک توحیدی داشته باشیم

پس اینطور باشد که ما این هدف عملی را در زندگی داشته باشیم، معلوم نیست فرصت‌مان چقدر است، معلوم نیست چند ساعت دیگر هستیم، معلوم نیست چند روز چند ماه چند سال دیگر هستیم، هدف گذاری مان معلوم باشد، روی آن اصرار داشته باشیم. یک هدف این گونه داشته باشیم که اگر عمرمان کفاف نداد و زودتر از دنیا رفتیم، کار نیمه تمام سلوکی داشته باشیم، وقتی به حساب و کتاب ما بعد از مرگ، حساب و کتاب کلی ما بعد از مرگ رسیدگی می‌شود یا به ما توجه می‌شود یا خدای متعال توفیق داد بعد از مرگ به محضر وجود مبارک یکی از اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام رسیدیم، ایشان نگاه کنند و بگویند او کار نیمه تمام دارد، بگذارید کارش را ادامه بدهد. بعضی از کارهای نیمه تمام دنیایی رو نمی‌شود آن طرف ادامه داد، دست شما کوتاه است ولی بعضی از کارهای نیمه تمام را می‌شود ادامه داد، البته اگر اذنش باشد آن طرف می‌شود ادامه داد. کارهایی که انسان در دنیا به شکل مادی و این موضوعات دنبال می‌کنند، می‌خواهد پولی جمع بکند، می‌خواهد املاکی بسازد، می خواهد موقعیتی سیاسی برای خودش درست کند، می‌خواهد موقعیت اجتماعی برای خودش درست کند، می‌خواهد دانشگاه برود، از این موضوعات مختلف اینجوری این‌ها بعد از مرگ بلافاصله دست انسان کوتاه است، هیچ راهی هم برای ادامه‌اش وجود ندارد، به همین توجه کنید هیچ راهی برای ادامه‌اش وجود ندارد، پس سعی کنیم غلظت اینها رو در زندگی بیاوریم پایین چون ما در هر لحظه ممکنه از دنیا برویم، چرا به کاری بیش از حد بپردازم که اگر از دنیا رفتم به هیچ وجه دیگر نمی‌توانم ادامه‌اش بدهم؟ خب این چه کاری هست؟ خود این یک معیار است که انسان چه کارهایی را بیشتر اهمیت بدهد، برای چه کارهایی در دنیا بیشتر وقت بگذارد، به کارهایی بپردازیم که بعد از مرگ ادامه دار هستند و می‌شود ادامه داد، اینها خیلی مهم است، جنس کارش اینطور هست، می‌شود ادامه داد یا ادامه دار هستند.

ادامه دار بودن مسیر جهاد فی سبیل الله پس از مرگ

خدای متعال اصلا ادامه داری را در آن قرار داده مثل جهاد فی سبیل الله، مثل قتال در راه خدا، خدای متعال می‌فرماید وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُون این‌ها کارشان ادامه دارد، این‌ها یک جوری در جبهه جنگ حضور داشتند که وقتی شهید شد باز دوباره کارش ادامه دارد عندالله، کار تمام نشد ادامه دارد. برخی‌ها وقتی خدای متعال آنجا برایشان فضایی را باز می‌کند می‌فرماید که هذَا الَّذِي رُزِقْنا مِنْ قَبْل این‌ها از قبل بود و همینطوری ادامه دارد.

هدف گذاری عمر در مسیر سلوک توحیدی

خدای متعال توفیق بدهد که یک جوری هدف گذاری داشته باشیم، یک جوری در سلوکی قرار بگیریم، هدایت به مسیری بشویم و هدایت در مسیری که یک هدفی دارد که این راه ادامه داشته باشد، انشاالله خدا توفیق بدهد که در همین فرصت کوتاه عمر به بهتر از آن اهدافی که فکر می‌کنیم برسیم ولی اگر عمرمون کفاف نداد هم این راه ادامه داشته باشد. چه دعای خوبی است، این دعا رو داشته باشیم. خب یک مقداری به زندگی الان مون و مسیری که الان می‌گذاریم و هدفی که الان می‌گذاریم هم بستگی دارد، یکی جوری باشیم که بگوییم خدایا اگر من، عمر دست توست، اگر مقدّر کردی من در مدت نزدیک آینده از دنیا بروم و رفتم، این راهی که دارم می‌روم رو بگذار ادامه بدهم. بله انشالله که خدا توفیق چنین زندگی را به همه ما عطا کند.