تمسّک به کتاب الله و اقامه صلاة داشته باشیم تا از از ظلمات به سمت نور خارج شویم

سلوک برای خروج از ظلمات به سمت نور

آغاز سال نو، سال جدید شمسی و خورشیدی مقارن با آغاز ماه مبارک رمضان، خدای متعال انشاالله توفیق بده که همه یک سال قرآنی در پیش داشته باشیم، سالی در جهت بهره از قرآن، سالی در جهت تمسک به کتاب الله، سالی در جهت خروج از ظلمات به سمت نور با تمسک به کتاب الله. ابتدای امسال ماه مبارک رمضان است، انتهای امسال شمسی هم ماه مبارک رمضان است. در این سال خورشیدی یک برنامه‌ای می‌توانیم داشته باشیم که از این رمضان که در ابتدای سال است تا آن رمضان که در انتهای سال است، اگر خدای متعال توفیق داد و زنده بودیم، سلوک کنیم برای خروج از ظلمات به سمت نور، سلوک کنیم برای اینکه خدای متعال ما رو خارج کنه از ظلمات به سمت نور. یک سال در بین دو ماه رمضان، از یک جهت که نگاه کنیم فرصت کمی نیست، از همین ابتدا این انگیزه رو داشته باشیم، این قصد و هدف رو داشته باشیم، من باید مشمول خروج از ظلمات به سمت نور بشوم.

خروج از ظلمات به سمت نور محصول تمسّک به کتاب الله و اقامه صلاة است

کاری است که از دست ما بر می‌آید ضمن مراعات تقوایات، اخلاقیات و مسائل این چنینی که می‌دانیم، تمسک به کتاب الله است. عرض شد در گذشته، به هر شکلی که امکان داشت تمسک کنیم به کتاب الله و این یک مقدار باید منظم‌تر بشه. اگر دوستان، ماها، یک راهی پیدا بکنیم که راهش هم روشن هست برای تمسک به کتاب الله، اثر رو می‌بینیم، اثر خروج از ظلمات بسوی نور رو. بله باید خدای متعال توفیق بده مصداق این آیه باشیم که کسانی که تمسک می‌کنند به کتاب الله و اقامه نماز می‌کنند، توفیق داشته باشیم اینطور بشویم، تمسک کنندگان به کتاب الله و اهل اقامه نماز. بله انشالله که سال پر خیر و برکتی باشه از این جهت برای همه ماها و دوستان‌مون. این یک مطلب در مورد سال جدید. بله در این اثنا، کل این سلوک تمسک به کتاب الله، اقامه نماز و در ذیل اینها بحث تقوایات، اخلاقیات و شرعیات، همه این ماجرا باید درون یک سلوک توحیدی باشه.

فاعل خروج از ظلمات به سمت نور یا خداوند است و یا رسول الله (ص)

خدای متعال توفیق بده در سال جاری سالک گام اول توحید باشیم، وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَد . بله وقتی آیات خروج از ظلمات به سمت نور رو توجه می‌کنیم، در بحث خروج از ظلمات به سمت نور، فاعل، شخص نیست، فاعل آن فردی نیست که قرار است از ظلمات به سمت نور خارج بشود، فاعل این خروج، یا خدای متعال است یا رسول الله ص. در واقع فرد باید خارج بشه، یک کسی باید این فرد را خارج بکنه از ظلمات به سمت نور. ما در فعل خروج از ظلمات به سمت نور، جایگاه ما، جایگاه مفعول است، جایگاه ما، جایگاه اثر از این فعل خروج است، این جایگاه ما است، مقام، مقام فاعل بودن نیست، مقام اثر از فعل خداست، اثر گرفتن از فعل خداست.

وظیفه تکلیف انسان برای خروج از ظلمات به سمت نور، تمسّک به کتاب الله و اقامه صلاة است

همین آیات را که بررسی می‌کنیم خب در همین آیات مطرح است که ما باید چی باشیم که خدای متعال این فعل رو برای ما انجام بدهد؟ سر جمع مباحث شاید بشود در دو بخش دسته بندی کرد، توجه به کتاب الله و آیات کتاب خدا و توجه به صلات. این دو مطلب فضایی است که ما باید داشته باشیم تا مشمول خروج از ظلمات به سمت نور بشویم. شاید خلاصه بخواهیم عرض کنیم آیه ۱۷۰ سوره اعراف همین مطلب رو می‌فرماید، وَ الَّذِينَ يُمَسِّكُونَ بِالْكِتَابِ وَ أَقَامُواْ الصَّلَوةَ کسانی که تمسک می کنند به کتاب الله و اقامه صلات دارند. بله این سال جاری، به بهانه این سال جاری و مقارن شدن این سال خورشیدی با دو ماه مبارک رمضان، به نظرم خوب است عزم و اراده‌ای بکنیم برای این مطلب.

سلوک الی الله در سرزمین ولایت تا الهیت، پس از خروج از ظلمات آغاز خواهد شد

در مباحث توحید عرض شد که خروج از ظلمات به سمت نور، گام اول کار است، اصل داستان سلوک در توحید و الهیت خدای متعال، پس از این است، اصل داستان رشد که در توحید مطرح است پس از خروج از ظلمات به سمت نور است. آیات مربوط به آیت الکرسی، اون سه آیه را از آخر به اول نگاه کنیم، از آیه ۲۵۷ به ۲۵۶ و ۲۵۵ . آیت الکرسی آیه ۲۵۵ است، آیات ۲۵۶ و ۲۵۷ مفاهیم مرتبط به آیه ۲۵۵ هستند، مطلب را از آخر به اول نگاه کنید، چون گام‌های سلوک اینجا است، کسانی که از ظلمات به سمت نور خارج می‌شوند، یعنی چه؟ قبلش کی بودند؟ کسانی که ایمان آورده‌اند، خب شما ایمان آوردید، باشه، این اول راه است، تازه اون ایمانی که در آیه ۲۵۷ مطرح است، که سطحش هم بالاست، کسانی که ایمان آورده‌اند، باید یک اتفاق براشون بیفته، خروج از ظلمات به سمت نور. از آیات دیگر استفاده کردیم این خروج از ظلمات به سمت نور یک مقدماتی می‌خواهد، یعنی آقای مومن تو باید اهل تمسک به کتاب الله و اهل اقامه نماز بشوی، فقط پرچم ایمان برداریم کافی نیست، اینطور شدید، می‌شوديُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلىَ النُّور ، خدای متعال شما را از ظلمات به سمت نور خارج می‌کند، در این حال که شما را از ظلمات به سمت نور خارج می‌کند، ولایتش بر شما جریان پیدا می‌کند، آن شیره‌ی وجود فرد تغییر می‌کند، وجه فرد الی الله می‌شود. اگر این ولایت نباشه، سلوک الی الله در اواخر گام اول و گام دوم توحیدی، نشدنی است. با این ولایت، وجود فرد، نفس فرد یک بار دیگه کوبیده میشه و ساخته میشه، جوری ساخته میشه که دیگه اثری از غیر الله در وجود این شخص نخواهد ماند. شما ایمان بیاور، اهل تمسک به کتاب الله و اهل اقامه نماز باش، دوتا کار با خدا است، دوتا کار چی هست؟يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلىَ النُّور و ولایت. این فرد آماده میشه، اینجا با این دو کار آماده میشه برای آیه ۲۵۶ سوره بقره، بحث سلوک در توحید با دو عنوان، عنوان اصلی، عنوان رشد، مسیر، تمسک به الْعُرْوَةِ الْوُثْقَى‏ ، یک اتصال لاینفک، اتصال بدون ترک، لَا انفِصَامَ لَهَا اتصال بدون ترک، بدون ذره‌ای گسستگی به توحید در الهیت. با این رشد در توحید، مسیر گام دوم توحید آغاز میشه، آیت الکرسی از اینجا به بعد مطرح است، یعنی آیه ۲۵۵ فضای کرسی آسمانها و زمین و پس از آن فضای شفاعت و جانمایی در عرش خدای متعال، از این به بعد مطرح است. مسیر، خیلی عظمت داره و بزرگ است، این وسعت مسیر را تصور کنیم، جای خودمون رو ببینیم و یک انگیزه‌ای پیدا کنیم برای تکون خوردن. این یک سال شمسی که درش هستیم اگر خدا توفیق بده زنده باشیم و ماه رمضان بعدی را در آخر امسال تجربه کنیم، فرصت محاسبه باشه در وجود خودمون برای این یک گام و آن احساس خروج از ظلمات به سمت نور است.