سه گام قائل بودن به الحمدلله، حامد بودن و محمود شدن در بحث حمد

قائل به الحمدلله بودن یعنی چه؟

سه گام مهم در بحث حمد داریم، 1- قائل بودن به حمد، قائل بودن به الحمدلله 2- حامد بودن 3- به مقام محمود رسیدن، محمود بودن و محمود شدن. در قائل به حمد خدا خب این معرفت را بشناسیم، این وهله اولش است، رو بیاوریم روی همه معارف و موضوعات و علومی که داریم پیاده کنیم. به نظام انسان نگاه می‌کنیم قائل به حمد باشیم. به آسمان‌ها و زمین نگاه می‌کنیم قائل به حمد باشیم، به رزق نگاه می‌کنیم قائل به حمد باشیم، قائل باشیم به الحمدلله. به اشیاء مختلف نگاه می‌کنیم قائل باشیم به الحمدلله، یعنی چه؟ یعنی قائل باشیم که خدا نظام الحمد دارد، قائل باشیم به نظام حمد خدا به این معنا که، جای خدا کجاست؟ جای ما نزد خدا کجاست؟ جای این اشیاء نزد خدا کجاست؟ این خداست که قیمت دارد، این جایگاه یافتن نزد خداست که قیمت دارد. این را قائل باشیم، در همه ابعاد و شئونات زندگیمان به این قائل باشیم.

حامد بودن به معنای جایگاه دادن به خداوند در همه افعال و در قبال همه اشیاء

حامد باشیم به چه معنا؟ یعنی به دنبال این باشیم که چگونه به خودمان، به افعالمان، به کردارمان، به اشیاء پیرامونمان، به مهمترین اشیاء عالم، جایگاه بدهیم یا جایگاهشان را بشناسیم عندالله. حامد باشیم به این معنا که بدانیم و جایگاه بدهیم عملاً به خدا در قبال همه اشیاء. خدا جایگاه دارد، قیمتی‌ترین شیء خداست. با ارزش‌ترین خداست و فعل من وقتی با ارزش است که نزد خدا جایگاهی پیدا کند، جایگاهش کجاست؟ اینکه نماز بخوانیم خدای تعالی رزق بدهد، این به معنای حمد نیست، اینکه نماز بخوانیم به خاطر جایگاه خدا، به خاطر ارزش خدا، چه رزق بدهد چه ندهد، این یعنی شما رفتید در مسیر حامد بودن.

محمود شدن یعنی جایگاه دادن خداوند به انسان ها

حالا در مرحله بعد باید وارد محمود بودن بشوید، یعنی خدا به شما جایگاه می‌دهد، به شما اعتبار می‌دهد، خدا فعل انجام می‌دهد که به شما جایگاه بدهد، یعنی یک رفتار متقابل انجام می‌شود. شما یک سری رفتارها انجام می‌دهید، بر اساس فعل و کردار شما، خدا یک سری افعال انجام می‌دهد که به شما جایگاه بدهد نزد خودش، در وجود خودش. خدا شما را از همه چیز می‌برد.

حامد مخلِص است ولی محمود مخلَص و محمود به مرتبه کمال الانقطاع الیه می رسد

کسی که حامد است در تلاش است که مخلصانه رفتار کند، کسی که محمود می‌شود مخلَص می‌شود، خدا او را ‌می برد از همه چیز، خدا به او چیزی عطا می‌کند، بزرگ، و آن چیست؟ کمال الانقطاع الیه. لذا آنجایی که شما درخواست می‌کنید هب لی کمال الانقطاع الیک ، در واقع یک معنایش این است، خدایا من را ببر در موقعیت محمود بودن، چون تو به کسانی که در مقام محمود قرار می‌گیرند، کمال انقطاع را به سوی خودت هبه می‌کنی، ایتا می‌کنی.

درجات قائل به حمد بودن در بین انسان ها، اهالی جنّت و رسول الله (ص) متفاوت است

در هر سه گام این مرحله‌ها ما باید تلاش کنیم و همه شان محل رشد دارند، محل پیشرفت دارند، یعنی در قائل بودن اینطور نیست که یک کسی در لحظه بگوید من قائل به حمد شدم، نه، این ممارست می‌خواهد، مداومت می‌خواهد، تلاش می‌خواهد، سعی می‌خواهد و درجات دارد. یک موقعی یکی مثل من قائل به حمد است، یک موقعی یکی مثل رسول الله صلوات الله علیه قائل به حمد است، یک موقعی ما می‌گوییم الحمدلله رب العالمین ، یک موقعی خدای متعال به رسول الله می‌فرماید که قل الحمدلله ، یک موقعی ما می‌گوییم الحمدلله رب العالمین ، یک موقعی اهالی جنت نعیم می‌گویند الحمدالله رب العالمین ، آنجایی که گفته می‌شود و آخر دعواهم ان الحمدلله رب العالمین ، این قائل به حمد بودن هم درجات دارد، فهم می‌خواهد، تمرین می‌خواهد، ممارست می‌خواهد، توفیق می‌خواهد.

رسول الله (ص) در نظام احمد حمد شده ترین است و انسان ها در نظام حمد به دنبال حمد شده تر نسبت به ماقبل خود هستند

همینطور حامد بودن، توفیق می‌خواهد، ممارست می‌خواهد، درجات دارد، تا اینکه بحث مقام محمود و محمود باشد که آنجا درجات دارد که بحث درجاتش در بحث نظام احمد مطرح است، نظامی که شما باید مدام در آن نظام رشد کنید و حمد شده‌تر بشوی، نسبت به قبل خودت حمد شده‌تر بشوی. در بحث احمد مربوط به رسول الله صلوات الله علیه ایشان حمد شده‌تر هست نسبت به کل خلایق ولیکن در سلوک بقیه انسان‌ها در بحث نظام حمد، انسان‌ها نسبت به قبل خودشان حمد شده‌تر می‌شوند و در این نظام قرار می‌گیرند، نظام اسماء حمد شده، باید ما در نظام اسماء حمد شده قرار بگیریم، جای ما در نظام اسماء حمد شده کجاست؟