اَحَد های غیر الله، ظلمات، حمد و تسبیح و مأوی از مباحث و معارف ضروری عبور از گام اول توحید
شناسایی اَحَد های غیر الله و رفتارهایی که انسان با این اَحَد ها دارد، برای عبور از گام اول توحید ضروری است
در این ماه مبارک، یکی از مباحثی که دنبال بکنیم بحث گام اول توحید باشه و توصیف و توضیح بیشتر گام اول توحید، یعنی آیه چهارم سوره توحید، وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدُ . برای این بحث یکی از مدخلهای ورود آیه اول سوره انعام است. در بحث احدهای غیر الله و نوع رفتاری که ما با احدهای غیر الله داریم، با احدی غیر الله، با هر احدی غیر الله، و نوع رفتارهایی که داریم، باید سعی کنیم که از آیات قرآن این انواع رفتارهایی که ما با احدهای غیر الله داریم، اینها را بشناسیم. در رفتارهای ما با غیر الله در گامهای توحید، این مجموعه رفتارهای با غیرالله تا کجا مطرح است؟ عمده این رفتارها در آیه چهارم است، بخشی از این رفتارهای با غیرالله منبعث از آیه سوم، بخش لَمْ يَلِدْ است ولی جای رفتارش در آیه چهارم است.
ضرورت بررسی ظلمات و ارتباط آن با نفی ولد خداوند
آیه سوم معرفت به خداست از جهت لَمْ يَلِدْ اینکه خدای متعال ولد ندارد و نفی ولد خدا رو باید ما در همان آیه چهارم در مرحله اول توحید دنبال بکنیم. ارتباط این مرحله از توحید یعنی آیه چهارم سوره توحید رو با بحث ظلمات بررسی کنیم،
ضرورت بررسی آیه اول سوره انعام در بحث ظلمات
از مدخلهای ورود این بحث آیه اول سوره انعام است، در این آیه خدای متعال میفرماید که الحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ جَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَ النُّورَ ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّهمْ يَعْدِلُون ، محدوده این آیه کجاست؟ آسمانها و زمین، محدوده این آیه کرسی آسمانها و زمین نیست، لذا آیةالکرسی نیست، محدوده این آیه، محدوده آسمانها و زمین است. نکات متعددی در این آیه مطرح است که بعضی نکات رو دنبال بکنیم و رابطهای که خدای متعال بین بحث ظلمات و نور و عِدل قرار دادن برای خدای متعال، قائل است.
ورود مجدد به بحث حمد و تسبیح و مأوی در ادامه گام اول توحید
یک بحث دیگر که در همین مباحث داشته باشیم مرتبط به همین گام اول توحید، بحث تسبیح و حمد است. این رو مجددا یک بررسی بکنیم و از زوایای دیگر بحث را بهش بپردازیم. یک معرفت اولیه داریم از حمد و تسبیح به لطف خدای متعال، دوباره این رو وارد بشویم و بررسی بکنیم. انشالله این بحث رو داشته باشیم و مهمه، ذیل عنوان اعتذال، ذیل عنوان اعتزال حدوداً چند جلسهای این مباحث گام اول توحید، آیه چهارم سوره توحید را و مباحث پیرامونیاش مثل بحث ظلمات و مباحث حمد و تسبیح، این موضوعات را داشته باشیم، این مباحث ذیل عنوان اعتذال که انشالله بتوانیم برای نزدیکیهای شب قدر، بحث مأوا رو دنبال بکنیم، بحث فَأْوُاْ إِلىَ الْكَهْف رو دنبال بکنیم، ذیل این بحث، بحث مأوا را دنبال بکنیم، بحث معیت رو اینجا یک مقداری داشته باشیم و پیگیر باشیم تا ببینیم خدا چه میخواهد. این برنامه ما، تصور ما از مباحثی که میخواهیم داشته باشیم تا خدا چه بخواهد و مسیر کدام طرفی برود؟