نمای کلّی از سوره مبارکه جنّ و مسیر الرشد که تنها در محضر رسول الله (ص) و تحت رصد المرتضی (ع) است

مسیر الرشد از طریق سلوک در آسمانها میسّر نمی شود

یک جمع بندی از سوره جن. سوره جن بحث گام دوم توحید است و رسیدن به الرشد و هدایت شدن به الرشد. در این مسیر، گروه‌ها و فرقه‌های زیادی هستند که سلوک دارند، سلوک می‌کنند برای کشف و شهود، برای رفتن به آسمان. از نتایج سوره جن این هست آقا این راه مسدود است، خدای متعال با بعثت رسول خدا، این راه را مسدود کرده، وَ أَنَّا لَمَسْنَا السَّماءَ فَوَجَدْناها مُلِئَتْ حَرَساً شَديداً وَ شُهُباً ، حراست‌های شدیدی بر آسمان گماشته شده، شهب زیادی بر آسمان گماشته شده، کسی نمی‌تواند ورود کند، رصد می‌کنند، فَمَن يَسْتَمِعِ الآنَ يجِدْ لَهُ شِهَابًا رَّصَدًا شهابها رصد می‌کنند و نمی‌گذارند. ماجرا چیست؟ چرا اینجوری شده؟ به خاطر الرشد، راه الرشد از سلوک آسمانی بسته شده، قبلاً هم نبوده، قبل رسول الله هم این راه نبوده، راه باز بوده، راه سلوک آسمانی، ولی محصول الرشد آنجا ایجاد نمی‌شده،

اتخاذ ولد و اتخاذ صاحبة برای خداوند از خطرات سلوک در آسمان ها است

از خطرات سلوک آسمانی بحث اتخاذ صاحبة و ولداً برای خداست. اونی که سلوک آسمانی می‌کند در معرض این خطر هست و گرفتار می‌شود. این نفرات مِن الجن که خوب هم بودند، افراد علیه السلامی بودند، گرفتار این ماجرا شده بودند. سفیه مِن الجنیان یعنی ابلیس و امثالهم به سهولت، مسیر رو جوری پیش می‌برند که فرد در آن گرفتار می‌شود و گمان می‌کند راه توحید رو دارد می‌رود. رِجَالٍ مِّنَ الجِنّ به سهولت انحراف را زیاد می‌کنند وَ أَنَّهُ رِجَالٌ مِّنَ الْانسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِّنَ الجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا .

بعثت رسول الله (ص)، مسیر سلوک در آسمان ها را به کلّ مسدود کرد

بله این راه بسته شد، قبلا این سلوک و این راه باز بود ولی منتهی به الرشد نمی‌شد، خطرات زیادی بر سر این مسیر بود. با بعثت رسول خدای متعال این راه کلاً بسته شد، حراست شدیدی بر این راه گماشته شد، شهب زیادی بر این راه گماشته شد. چرا؟ در آیه دهم می‌فرماید وَ أَنَّا لَا نَدْرِى أَ شَرٌّ أُرِيدَ بِمَن فىِ الْأَرْضِ أَمْ أَرَادَ بهِمْ رَبُّهمْ رَشَدًا . از این آیه نتیجه می‌شود که اینجا اراده رشد هست، خدای متعال اراده رشد کرد برای انسانها، اراده کرد که واقعاً انسانها بتوانند مسیر رشد رو بیایند و باید خودشان را اصلاح کنند، أَنَّا مِنَّا الصَّالِحُونَ خودشان را اصلاح کنند، این راه رو نروند و تسلیم بشوند وَ أَنَّا مِنَّا الْمُسْلِمُونَ و تسلیم بشوند و جزء الْقَاسِطُونَ نباشند.

مسیر رشد در محضر رسول الله (ص) با دو گام جارالله و التحاد ِلله

راه کجاست؟ در محضر رسول خدا، آنجایی که می‌فرماید وَ أَنَّهُ لمَّا قَامَ عَبْدُ اللَّهِ يَدْعُوهُ كاَدُواْ يَكُونُونَ عَلَيْهِ لِبَدًا باید سرازیر بشوید به سوی رسول خدا که می‌خواهد راه توحید را برود، سرازیر بشوید به سوی رسول خدا. گامهای این راه کجاست؟ رسول خدا می‌فرماید قُلْ إِنّى لَن يُجِيرَنىِ مِنَ اللَّهِ أَحَدٌ وَ لَنْ أَجِدَ مِن دُونِهِ مُلْتَحَدًا دو گام هست: جارالله و التحاد ِلله، این دوگام رو باید پیش رفت.

سلوک در مسیر رشد در محضر رسول الله (ص) و تحت رصد المرتضی، همان شخصی که بر غیب اشراف یافته است

آیا محضر رسول خدا آزادانه هست؟ هر کسی هر سلوکی داشته باشه، هرکسی آمد در محضر رسول خدا، به الرشد می‌رسد؟ به سلوک در الرشد می‌رسد؟ خدای متعال می‌فرماید که توجه کنید من عالم الغیب هستم، یک کسی را در محضر رسول خدا اشراف می‌دهم به علم الغیب، آن‌کس کیست؟ عنوانش هست المرتضی مِن رسول،مَنِ ارْتَضىَ‏ مِن رَّسُولٍ . او در محضر رسول خدا حرکت دارد، فعال هست، فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِن بَينِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَدًا ، او پیرامون رسول خدا مِن بَينِ يَدَيْهِ در پیش رویش، وَ مِنْ خَلْفِهِ ، و در پشت سر او سلوک می‌کند، حرکت دارد، توجه زیاد دارد و رصد می‌کند و او دارای سه ویژگی است: علم به ابلاغ رسالات رسولان، احاطه از قبل به آن چیزی که در نزد رسولان بوده و احصاء از قبل به کل شی عدداً، شماره شده. پس در سوره جن، در سوره مبارک جن مطرح است که راههای آسمانی برای رسیدن به الرشد بسته است، راه، محضر رسول خداست، باید بیایید در محضر رسول خدا، در محضر رسول خدا هم یک رصد کننده است، المرتضی مِن الرسول، با اشرافی که به الغیب دارد، رصد می‌کند، او یاری کننده است، او ناصر است، او ولیّ است، او عالم است، او اشراف دارد به غیب. اینجا شما یواش یواش آن معنا را می‌بینید، الولیّ مرشد. شما می‌آیید در محضر رسول خدا و در قرآن محضر رسول خدا برای رشد، حیطه دست کیست؟ الولیّ مرشد. او کیست؟ ظاهر علی غیب، مظهر علی غیب.