خداوند در زمانِ مبعوث کردن رسول الله (ص)، منّتی عظیم بر انسان ها نهاده است
در مبعث رسول الله (ص) برای اثر گیری بیشتر، حسّ کسی را که بر او منّت نهادهاند به خود بگیریم
موضوع بعثت رسول الله صلوات الله علیه را چگونه نگاه کنیم؟ از جهات مختلف باید بحث بعثت رسول الله صلوات الله رو علیه نگاه کنیم که بر ما اثر بگذارد. یکی از جهات، ابتدای آیه ۱۶۴ سوره آل عمران است، خدای متعال میفرماید لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلىَ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ خدای متعال منت گذاشته، آیا با یادآوری بعثت رسول الله صلوات الله علیه ما احساس میکنیم که خدا بر ما منت گذاشته یا شاید برعکس، احساس میکنیم ما بر خدا منت گذاشتیم حواسمون هست به چنین ایامی؟ خدا بر ما منت گذاشته. حالت ما وقتی توجه داریم به بعثت رسول الله صلوات الله علیه، حالت ما در درگاه خدای متعال باید این باشه، خدایا تو بر ما منت گذاشتی، حالت یک کسی که خدای متعال بر او منت گذاشته، این چه حالتی است؟ چقدر باید در آن قدردانی باشه؟ آیا ما توفیق پیدا میکنیم، مثلاً در چنین ایامی، ایام بعثت مبارک رسول الله صلوات الله علیه یک نمازمان در این حالت باشه، حالت کسی که خدای متعال بر او منت گذاشته. آقاجان ما وقتی یک کسی، یک انسانی در یک موضوع معمولی دنیایی بر ما منت میگذارد، دیدیم آدمها چه حالتی دارند در مقابل او. خدای متعال اینجا میفرمایدلَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلىَ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ خدا منت گذاشته بر شما، مگر اینکه خودت رو جزء مومنین حساب نکنی، اگر جزء مومنین حساب میکنی، این باید حس و حال ما باشه نسبت به بعثت رسول الله صلوات الله علیه و حالت بعدی باید حالت اثر گیری از بعثت رسول الله ص باشه، حالت استفاده، حالت توجه به رسالت رسول الله صلوات الله علیه.
اگر بعثت نبود، تلاوت آیات، تزکیه و تعلیم کتاب و حکمت نبود
خدای متعال در این آیه حداقل سه مطلب رو عنوان میکنه يَتْلُواْ عَلَيهِمْ ءَايَاتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَ الْحِكْمَة این سه تا مطلب که توسط رسول الله صلوات الله علیه جاری میشه، به دلیل بعثت رسول الله صلوات الله علیه جاری میشه بر مومنین، اگر این بعثت نبود این سه مطلب نبود. ببینید حتی بزرگان رسولان مثل ابراهیم علیه السلام دعا میکنند، درخواست میکنند از خدای متعال که رسولی قرار بده که این سه کار رو برای مومنین انجام بدهد. خدای متعال این دعا رو مستجاب میکنه و این مسیر رو هم قرار میده، این مسیر، این ماجرا یک منت بر مومنین است. شما باید توجه به این موضوعاتی داشته باشید که خدای متعال منت گذاشته بر شما.
بعثت را منّتی از جانب خداوند بر خود بدانیم
از عالیترین این موضوعات، خدای متعال به عنوان یک منت معرفی میکنه بحث بعثت رسول الله صلوات الله علیه است. نسبت به رسالت رسول الله صلوات الله علیه و بعثت ایشون ص ممنون باشیم، اسم مفعول از منت، واقعا طرف حساب منت خدا باشیم. این بعثت رو منت بر خودمون بدونیم و خودمون رو طرف حساب منت خدا بدونیم. بعثت یک موضوعی داشته، آن موضوع، موضوع منت خدا بوده، آن را بشناسیم.
بعثت ظرف زمانِ منّت خداوند است، نه موضوع منّت
بله در آیه ۱۶۴ سوره آل عمران باید این را توجه کنیم که آن شیئی که مفعولٌ به منت است و منت گذاشته شده، آن چی هست؟ مومنین الان در واقع اینجا چه چیزی رو دریافت میکنند؟ یک منت گذار است، خدا، یک منت پذیر است، مومنین، در آیه مطرح است إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ یک هنگامه این منت گذاری است، ظرف زمان این منت گذاری است، که این زمان بعث است، در این هنگامه این بعثت رسول الله ص، یک چیز دیگر هم مطرح است که در آیه نیست و آن، آن شیئی است که خود منت است، یعنی ممنون. پسلَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلىَ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُواْ عَلَيهِمْ ءَايَاتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَ الْحِكْمَةَ چه چیز را؟ چه چیز را منت گذاشت؟ در هنگامه بعثت رسول الله صلوات الله علیه، با این بعثت رسول الله صلوات الله علیه، خدای متعال بر مومنین منت گذاشته، چه چیز را؟ این رو باید بشناسیم. پس با این توضیح تکمیلی بعثت رسول الله صلوات الله علیه، هنگامهای است که شما باید توجه کنید در این هنگامه خدای متعال بر مومنین منت گذاشته، چه چیزی را منت گذاشته؟ حداقل موضوع این هست منت هدایت.
هدایت موضوع منّت خداوند است در سوره حجرات
در آیات دیگر داریم أَنْ هَداكُمْ لِلْإيمانِ این که شما رو هدایت کرد به ایمان، این که شما را از ضلالت خارج کرد. بله باید به بعثت رسول الله ص با این منظر توجه کنیم، منت خداست بر ما.