خلقت عظیم و اعجاز گونه حضرت یحیی (ع) قبل از خلقت حضرت عیسی (ع)

عمده بحث در مورد حضرت عیسی (ع) در سوره مریم (س)، خلقت حضرت عیسی (ع) است

از جمله آیاتی که خلقت عیسی ع رو مورد بررسی قرار می ده، آیات عیسی ع در سوره مریم س، هست. در سوره مریم سلام الله علیها یکی از بحث های اصلی در مورد عیسی ع و شاید اصلی ترین بحث در مورد عیسی ع بحث خلقت ایشون هست. سایر بحث ها خیلی در اینجا مورد بحث قرار نگرفته. عیسی ع با اون قوم چه کارکردند؟ چی داشتند؟ اونها چه رفتارهایی کردند؟ در بعد از خلقت، ها. در بعد از به دنیا آمدن. اینجا خیلی مورد بحث نیست. در آیات دیگه در سور دیگه بحث است از معجزات عیسی ع، از موضوعات دیگه. اینجا در سوره مریم سلام الله علیها عمده بحث، بحث خلقت عیسی ع است. قبل از این که خداوند متعال در سوره مریم سلام الله علیها بحث خلقت عیسی ع رو مطرح کنه که یک خلقت عجیبی است یک بحث دیگری مطرح میکنه بحث خلقت یحیی علیه السلام و میخواد مطرح کنه یک خلقت عجیب هم قبل از عیسی ع بود. در حوالی زمان عیسی ع یک خلقت عجیب دیگر بود، خلقت یحیی ع بود.

خلق عظیم حضرت یحیی (ع) از زنی عاقر، حوالی خلق حضرت عیسی (ع)

مقایسه این دو خلقت مهم است. میتونه به ما کمک کنه در فهم هر دو. لذا خوبه این دو بحث رو کنار هم ببینیم. بله خلقت عیسی ع، خلقت عجیبی است. یک خلقت خارق العاده است. یعنی به دور از، خارج از فرایند عادی است. بشر این جوری خلق نمیشه. نظام خلقت بشر و به دنیا آمدن بشر اینگونه نبوده. آدم علیه السلام بشر اول و بعد از اون نسل آدم و بشر از نطفه خلق میشوند، از پدر و مادر. خلقت عیسی علیه السلام اینطوری نیست. از مریم س ایشون به دنیا می‌آید ولی بدون پدر. یک خلقت عجیبه، خارق عادت است. قبل از ماجرای عیسی ع، یک به دنیا آمدن فرزند به شکل عجیب انجام میشه. مردی هست به نام زکریا از رسولان خداست، بسیار پیر و فرتوت، سن و سال دار، همسری دارد که این همسر عاقر هست. عاقر یعنی کسی که به هیچ وجه نمی تواند فرزند به دنیا بیاورد. یعنی کسی که فرزند آوری در او وجود ندارد. اصلا، وجود نداره، نه به این معنا که سنش بالاست، به این معنا که مشکل جسمی داره. این زن نمیتونه فرزند به دنیا بیاره، مشکل جسمی داره. مثلاً بخشی از جسم او که مربوط به فرزندآوری است، یا نیست یا ناقص هست. لذا در شرایط عادی فرزندآوری در او محاله. نمی تونه فرزند به دنیا بیاره. از محالات است که از چنین زنی فرزندی به دنیا بیاد. خب در حوالی زمانی مربوط به ولادت عیسی علیه السلام مدت کوتاهی قبل از این زمان، خداوند این اعجاز رو انجام میده. برای زکریا و همسر ایشان فرزندی قرار میده.

تعجب زکریا ع، از بشارت دادن ملائکه به فرزند،می تواند دلیلی بر این باشد که او برای فرزنددار شدن دعا نکرده بود

آنقدر این اعجاز عجیب است، وقتی در ابتدا زکریا علیه السلام درخواست می کنه از خداوند که خب من از موالی بعد از خودم میترسم، نگران اونها هستم، از جانب خودت برای من ولی قرار بده. آیات اول سوره مریم سلام الله علیها همین است، از جانب خودت برای من ولی قرار بده. من از موالی بعد از خودم نگرانم. و همسرم عاقر است. یعنی چی؟ یعنی خدایا من از موالی بعد از خودم نگرانم، همسرم هم عاقر است، یعنی اینکه امیدی داشته باشم از این همسر فرزندی به دنیا بیاد، اون فرزند بزرگ بشه موالی بعد از من رو ولایت بکنه، سرپرستی بکنه، حواسشون باشه و ورثه ای از من باشه، این هم نیست. لذا زکریا ع اینجا کاملاً قطع امید هست. لذا میگه برای من ولی قرار بده منظورش این نیست که برای من فرزندی قرار بده. اصلاً نگاهش این نیست که برای من فرزندی قرار بده. از اینجا قطع امید هست میدونه این نمیشه. زکریا علیه السلام ظاهر موضوع اینه که درخواست فرزند نداره، درخواست ولی داره از جانب خداوند که ارث ببره از او و از آل یعقوب. در این ماجرا در سوره مریم سلام الله علیها زکریا از جانب خداوند ولی میخواهد که از او ارث ببره و از آل یعقوب ارث ببره و البته برای آن ولی که از جانب خداوند میخواد، یه دعایی هم میکنه در واقع، وَ اجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا ، او رو این گونه قرار بده. ملائکه ای از جانب خداوند به زکریا ع بشارت می دهند به غلامی از جانب خدا که اسم او یحیی است که قبل از اون، این اسم وجود نداشته. زکریا علیه السلام بعد از اون بشارت تعجب میکنه. زکریایی که دعا کرده، زکریایی که خودش درخواست کرده. حتما این توجه را داشته که خداوند تواناست. او می‌دانسته که خودش سن و سال داره، پیره و همسرش عاقر است، با این حال از خداوند درخواست کرده، درخواست ولی از جانب خدا کرده یا درخواست فرزندی از جانب خدا کرده، وقتی به او بشارت داده میشه که خداوند به تو فرزندی میده او دوباره تعجب میکنه قَالَ رَبِّ أَنىَ‏ يَكُونُ لىِ غُلَمٌ وَ كَانَتِ امْرَأَتىِ عَاقِرًا وَ قَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبرِ عِتِيًّا . خدایا چگونه میتونه اینطوری باشه در حالی که همسر من عاقر هست و خودم بسیار پیر هستم؟!

پاسخ و استدلال خداوند متعال در قبال تعجب زکریا ع در مورد خلقت یحیی ع

پاسخ چی هست؟ قَالَ كَذَالِكَ قَالَ رَبُّكَ هُوَ عَلىَّ هَينٌّ وَ قَدْ خَلَقْتُكَ مِن قَبْلُ وَ لَمْ تَكُ شَيْئاً . ملائکه از جانب خداوند می فرماد که رب تو گفت که این موضوع، این کار، برای من بسیار ساده است. چرا؟ من قبل از این، تو رو خلق کردم وقتی که شیئی نبودی. این استدلال یعنی چی؟ من قبل از این، تو رو خلق کردم وقتی که شیئی نبودی. موضوع اینه که در خلقت یحیی ع ماجرا عجیب بوده. ماجرا معجزه گونه بوده. اینکه این اعجاز به چه شکل انجام شده یک بحث جداست. باید سر جاش بحث بشه که این اعجاز در اصلاح مادر بوده، در موضوعی برای پدر بوده یا یک اعجاز دیگری و به شکل دیگری از جانب خداوند متعال بوده یا مجموعه اینها با هم بوده. مجموعه اینها با هم اتفاق افتاده که این یک بحثی است که باید انجام بشه به طور جداگانه. ولی آن چیز که مهمه اینه که در دوران کوتاهی قبل عیسی ع، زکریا که رسول خدا در بین بنی اسرائیل هست، برای او فرزندی به دنیا می‌آید که خلقت این فرزند، به دنیا آمدن فرزند، این فرزندآوری برای زکریا و همسرشون بسیار عجیبه و معجزه است و نباید میشده. در فرایند طبیعی و عادی امکان پذیر نبوده و این اتفاق می‌افته. کسی به دنیا می آید به نام یحیی. کسی به دنیا می آید به نام یحیی، به شکل عجیب و معجزه گونه به دنیا می آید. آنقدر اعجاز این ماجرا بزرگ است که خداوند وقتی میخواد برای زکریا استدلال بیاره، یعنی اولا زکریا ع براش بزرگه این ماجرا، دوباره وقتی به او بشارت این موضوع داده میشه، سوال میپرسه که چگونه می تونه اینطوری باشه؟ مگه میشه چنین چیزی باشه؟ و خداوند متعال برای او استدلال میاره. استدلالی که میاره چی هست؟ این که وَ قَدْ خَلَقْتُكَ مِن قَبْلُ وَ لَمْ تَكُ شَيْئاً . این کار برای خدا آسان است که قبلاً تو را آفرید وقتی تو شیئی نبودی.

استدلال خداوند برای زکریا (ع) در مورد چگونگی فرزند دار شدن، همچون استدلال برای قیامت است

این استدلال خداوند کجا به کار رفته؟ سطح این استدلال خداوند، طراز این استدلال خداوند، چقدر هست؟ میگیم این استدلال خداوند رو، خداوند در همین سوره در آیه ۶۷ می فرماید برای چی؟ برای قیامت. برای اینکه مردگان در قیامت زنده میشوند. برای اینکه مردگان در قیامت ، زنده شدن انسانها در قیامت، کار بسیار بزرگی است. خداوند وقتی می خواد بفرماید که شما قبول کنید، بپذیرید که انسان ها در قیامت زنده می‌شوند، میفرماید که به چی توجه کنید؟ به اینکه خداوند شمای انسان را آفرید وقتی که شیئی نبودید. به این توجه کنید، به این نتیجه برسید که خداوند بر قیامت مرده ها را زنده می کنه. این استدلال در این تراز است. برای به دنیا آمدن یحیی خداوند متعال این استدلال را برای زکریا ع مطرح می‌کنه که فکر می‌کنی ماجرا بزرگه؟ این ماجرا برات عجیب اومده؟ این ماجرا معجزه است فکر می کنی شدنی نیست؟ شدنی است. چرا؟ چون این همان خدایی است که تو رو خلق کرد وقتی شیئی نبودی. اعجاز اون ماجرا رو در این سطح ببینید. این استدلال وَ قَدْ خَلَقْتُكَ مِن قَبْلُ وَ لَمْ تَكُ شَيًْا، سطح استدلالش برای قیامت هست، برای زنده شدن مرده ها در قیامت است. یعنی زنده شدن مرده ها در قیامت، یک کار بسیار عجیبی است یک کار بسیار بزرگی است.

تشخیص حد اعجاز به دنیا آمدن یحیی علیه السلام در استدلال خداوند برای زکریا (ع)

در آیات، مخاطب چه کسی است؟ مخاطب زکریا ع است. زکریا ع نبی خداست. رسول خداست. باخدا آشناست. معرفتش به خدا بسیار زیاده. اینجا موضوع این‌ نیست که مثلا منِ خدا در زمینی که خشک سالی است، بیست سال باران نیامده، سالهاست که اینجا کویر هست، میتوانم باران بیارم. زکریا تعجب کنه بگه، اِ توی خدا چگونه میتونی اینجا بارون بیاری؟! میگه خب بله تو خدایی میتونی بیاری. می خوام عرض کنم اون تعجب زکریا علیه السلام و اون استدلالی که خداوند متعال آورده، وَ قَدْ خَلَقْتُكَ مِن قَبْلُ وَ لَمْ تَكُ شَيْئاً، میشه حد اعجاز به دنیا آمدن یحیی علیه السلام رو فهمید. که این اعجاز در چه حدی است. این اعجاز چقدر عجیبه. پس ماجرای یحیی علیه السلام عجیبه. خلقت ایشون عجیبه. در پیشاپیش خلقت عیسی علیه السلام و این جالبه. خداوند قبل از خلقت عیسی علیه السلام که خلقتی عجیب خواهد بود و در برنامه خداست و این خواهد شد و پیشاپیش خوبان خدایی مثل زکریا علیه السلام با اون ماجرا آشنا هستند که چنین خلقتی اتفاق خواهد افتاد، چنین ماجرای عجیبی خواهد شد، یحیی علیه السلام به دنیا میاد، به دنیا آمدن او و به این شکل به دنیا آمدن او گواه این است که به زودی فرزندی با خلقت عجیب با روش خلقت عجیب، روش به دنیا آمدن عجیب، به دنیا خواهد آمد.