وجه تشابهات ولادت حضرت یحیی (ع) و حضرت عیسی (ع)
توجه به خلقت حضرت یحیی (ع) در بررسی خلقت حضرت عیسی (ع)
در بحث مقایسه ماجرای عیسی ع و یحیی ع. چرا این بحث را دنبال می کنیم؟ ما به دنبال شناخت بیشتر رابطه روح و عیسی ع هستیم. رابطه کلمه و روح با عیسی ع. لذا به این خاطر وارد این ماجرا شدیم. چرا این مقایسه را انجام میدیم؟ چون خود خداوند متعال در قرآن ما رو به این موضوع توجه داده که وقتی به خلقت عیسی ع توجه میکنید برای درک بیشتر خلقت عیسی ع، به خلقت یحیی علیه السلام توجه کنید. البته به موضوعات دیگری هم دعوت شدیم که توجه کنیم در رابطه با خلقت عیسی ع باید به موضوعات دیگر هم توجه کنیم، از جمله موضوع خلقت آدم علیه السلام است. ولی یکی از موضوعاتی که پر و پیمان تر پرداخته شده در قرآن در رابطه با خلقت عیسی ع، ماجرای به دنیا آمدن یحیی علیه السلام است. در چند جای قرآن این موضوع در کنار هم مطرح شده و توجه داده شده که به این موضوع توجه کنید. از مهم ترین جاهایی که این موضوع بهش پرداخته شده سوره مریم س است. در این سوره خداوند در فراز اول سوره، ماجرای خلقت یحیی ع را مطرح می کنه و در فراز دوم به خلقت عیسی ع میپردازه. وقتی توجه می کنید شباهت های بسیار زیادی وجود داره. در هر دو ماجرا به خلقت می پردازه. در سوره مریم وقتی به ماجرای عیسی ع پرداخته میشه، ماجرای بعدی عیسی ع به اقدام بنی اسرائیل برای قتل عیسی ع، به حواریون، به رفعت عیسی ع، به موضوعاتی از این دست پرداخت نمیشه. به معجزات عیسی علیه السلام پرداخته نمی شه.
رحمت، کلید واژه ای مهم در ماجرای خلقت حضرت یحیی (ع) و خلقت حضرت عیسی (ع)
بلکه آنچه که محور بحث است در بحث عیسی ع در سوره مریم، بحث ولادت عیسی علیه السلام است. حتی وقتی به مریم سلام الله علیها پرداخته میشه به اون بخش از زندگی مریم سلام الله علیها پرداخت میشه که مربوط به ماجرای ولادت عیسی علیه السلام است. خب پس محور بحث در مورد عیسی ع در سوره مریم س ولادت عیسی علیه السلام است. همینطور در قبل از این ماجرا در فراز اول سوره، ماجرای خلقت و ولادت یحیی علیه السلام مطرح است. ببینید وقتی ماجرا میخواد مطرح بشه می فرماید در ماجرای یحیی علیه السلام از آیه دوم سوره مریم س می فرماید ذِكْرُ رَحْمَتِ رَبِّكَ عَبْدَهُ زَكَرِيَّا . این چیه؟ رحمت رب. این ماجرای به دنیا آمدن یحیی علیه السلام، رحمت رب. همین مطلب رو در مورد عیسی ع در همین سوره می فرماید. بله در آیه 21 می فرماید که عیسی ع کی هست؟ رَحْمَةً مِّنَّا . این مقایسه هم در معرفت به خلقت عیسی ع مؤثر هست هم در معرفت به خلقت یحیی علیه السلام.
خَفِیّاً، صفت حضرت زکریا (ع) در هنگام دعا و حجاب حالتی برای حضرت مریم (س)
خداوند این رحمت خودش رو چه زمانی بر زکریا ع مطرح می کنه؟ در چه دوره ای از زمانی زکریا ع؟ زکریا ع چه میکرد؟ کجا بود؟ در چه مقامی بود؟ در چه جایگاهی بود؟ چگونه بود؟ حالش چه بود؟ درآیه سوم می فرماید، إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاءً خَفِيًّا . زکریا اینجا بود. ندای رب داشت، نِدَاءً خَفِيًّا. این مهمه. إِذْ نَادَى رَبَّهُ، نمی فرماید. در اون زمانی که ربش را ندا داد. نه، إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاءً خَفِيًّا . نمی فرماید إِذْ نَادَى رَبَّهُ، همین جا تموم کنه. نمی فرماد إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاءً، إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاءً خَفِيًّا. هر چی می خوای دنبال کنی اینجا دنبال کن. نِدَاءً خَفِيًّا. در خَفِيًّا دنبال کن. زکریا ع اینجا بود. اونجایی که زکریا ع مشمول رحمت رب شد. زکریا کجا بود؟ در چه حالی بود؟ در حال ندای رب. ندای رب، چگونه؟ نِدَاءً خَفِيًّا. این رو ببنید، در ماجرای زکریا این جاست. بریم در ماجرای مریم س، چگونه هست؟ آیه هفدهم، فَاتَّخَذَتْ مِن دُونِهِمْ حِجَابًا . مریم سلام الله علیها نسبت به آنها نسبت به دیگران، چی گرفت؟ حجاب گرفت. رفت درون یک حجاب. زکریا ع چگونه در مقامی است که صفت ندای او، صفت ندا کردن رب توسط او، ویژگی ندای او خفی بودن است، خَفِيًّا است. این خَفِيًّا، صفت او شده.