حرکت در عالم ذیل نظام نورالله
حرکت در نظام نورالله، بر مبنای حرکت براساس آنچه ذیل نورالله است
حرکت در عالم باید علی نورالله باشد و بر اساس نور خدا باشد، بر مدار نورالله باشد و تعامل با اشیاء عالم، باید بر مدار نورالله باشد و آنچه که از نظام نورالله استفاده بشود، چگونه بر اساس نورالله باشد؟ بر اساس آن چیزی که از ذیل نظام نورالله وجود دارد.
ضیاء پیرامون افراد بر اساس نظام نور الله شکل میگیرد
شما میخواهید پیرامونتان برای حرکت دارای ضیاء باشد، از کجا باید به دست بیاورید؟ بر اساس نظام نورالله. این ضیاء یافتن پیرامون، آن چیز که به ما متصل است، آنچه که اشراق هست، باید این ضیاء بر اساس نظام نورالله به دست بیاید، منطبق بر این نظام، و الا خدایی نیست، چون خدایی نیست در مسیر حرکت، اتصالی به نورالله ایجاد نمیکند که هیچ، بلکه هر بهرهای هم اگر از نور و نور خدا و نورالله وجود دارد و اگر فرد از نور بهرهای برده، خدای متعال آن بهره رو هم قطع میکند.
نوری خارج از نظام نورالله وجود ندارد و به معنای باقی ماندن در ظلمات است
لذا در آیه هفدهم سوره بقره همین مطلب رو میفرماید، مَثَلُهُمْ كَمَثَلِ الَّذِى اسْتَوْقَدَ نَارًا فَلَمَّا أَضَاءَتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللَّهُ بِنُورِهِمْ وَ تَرَكَهُمْ فىِ ظُلُمَاتٍ لَّا يُبْصِرُون اگر مَثَل آن افرادی که در آیات قبل از این مطرح است، مثل مَثَل کسی است که طلب میکند که بهره داشته باشد از نار، به دنبال برافراشتن نار است. از ادامه آیه معلوم میشود که این نار را برای چه میخواهد؟ برای ضیاء و لذا میفرمایدفَلَمَّا أَضَاءَتْ مَا حَوْلَهُ وقتی که نار پیرامون او را، حول او را ضیاء میدهد، خدای متعال نور آنها را میبرد و آنها در ظلمت میمانند. شاید ضیاء نار حول آنها وجود دارد ولی دیگر نوری وجود ندارد و لذا علی رغم اینکه ضیایی از نار پیرامون آنها است، آنها در ظلمات باقی میمانند و خدای متعال میفرماید تَرَكَهُمْ فىِ ظُلُمَاتٍ خدا آنها را در ظلمات ترک میکند و خدای متعال آنها را باقی میگذارد و رهایشان میکند در ظلمات، نازع آنها از ظلمات نخواهد بود، مخرج آنها از ظلمات نخواهد بود، آنها را در ظلمات باقی میگذارد. مقابل این دسته افراد چه کسانی هستند؟ کسانی که يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلىَ النُّورِ خدا خارج کننده آنهاست از ظلمات به سوی نور. اینها مقابل این افراد هستند، خدای متعال این افراد رو در ظلمات رها میکند، باقیشان میگذارد. پس برای حرکت الی الله، در موقعیت نور، یک حرکت نورانی میخواهد، پلکان نور. باید بر پلههای نور گام برداشت، علی نور گام برداشت.