صلاة معراج مومن است و آن ها را از عذاب واقع و روزی که 50 هزار سال برای کافرین طول خواهد کشید، نجات خواهد داد

رفتاری که انسان ها باید به آن برسند می تواند موضوع محوری در سوره ها باشد

بله وقتی به برخی از سوره های قرآن نگاه میکنیم یکی از موضوعات که میشه درش دنبال کرد اصلی ترین عنوان رفتاری است که برای انسانها مطرح هست. این از یک نگاه می تونه موضوع مهم باشه. موضوع اصلی در سوره باشه به لحاظ رفتار. به لحاظ رفتاری که انسانها باید دنبال کنن. به لحاظ مسیری که یک انسان باید دنبال کنه و به یک جایگاه رفتاری برسه به یک محصول رفتاری برسه.

رفتار محوری در سوره الحاقّة ایمان به الله عظیم و اطعام مسکین است

مثلا در سوره حاقه مسیر رفتاری چی هست؟ انسانها اولا باید باور به حساب داشته باشن و آنچیز که بسیار مهم هست اینه، در آیه 33 و 34، إِنَّهُ كاَنَ لَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ، وَ لَا يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين . اون آدمهایی که در دوران بروز الحاقه سر افکنده میشن این رفتارها رو نداشتند این باور رو نداشتند. ایمان به الله عظیم نداشتند و بر اساس این ایمان رفتارشون يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين، نبوده. در دورانی که آنچیز که تسلط داره بر آن دوران و آنچیز که اون دوران رو برپا می کنه الحاقه هست، آنچیز که انسانهها رو نجات میده ایمان به الله عظیم هست و یک رفتار بر اساس اون ایمان يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين. اونهایی که این توشه راهشون هست، وقتی سراغ کتابشون میری این توشه راهشون هست. در کتاب اعمالشون این هست ایمان به الله عظیم و يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين. این از مکتوبات کتاب اعمالشون هست. اون افراد منفی وقتی کتاب به دست چپشون داده میشه در کتابشون این نیست. ایمان به الله عظیم نیست. اونجا مکتوب شده که لَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ . اونجا مکتوب شده که لَا يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين. در دوران تسلط الحاقه، در دوران فعل الحاقه این افراد سرافکنده هستند. این افراد سقوط می کنن.

حمل عرش به تبع ماجرای الحاقّة انجام میشود

الحاقه چی هست؟ کسی که حق برپا می کند یا چیز که یا واقعه ای که شیئی که حق برپا می کند. حق کننده هست. خوب در این دوران برای این الحاقه چه چیزی مهم هست. در این دورانی که ماجرای بزرگی. در این دورانی که ماجرای بزرگی به تبع الحاقه برپا میشه. الحاقه دوره ای است که به تبع این الحاقه ماجرای بزرگی برپا میشه. الحاقه دوره قبلش هست. الحاقه میاد ماجرایی رو پیش میبره که بعد از اون ماجرای بزرگی برپا میشه و اون ماجرا، ماجرای مشاهده حمل عرش هست. وَ الْمَلَكُ عَلىَ أَرْجَائهَا وَ يحَمِلُ عَرْشَ رَبِّكَ فَوْقَهُمْ يَوْمَئذٍ ثمَانِيَة .

الحاقّة روز تحقق حق است و در کتاب انسانها ایمان بر الله عظیم و حض بر اطعام مسکین رصد خواهد شد

در این دوران در دورانی که الحاقه حاکم بر ماجرا هست و حق آنگونه که باید محقق میشه، آنچیزی که مهم هست، اون چیزی که در انسانها رصد میشه، اون چیزی که در انسانها در کتاب انسانها مورد توجه قرار می گیره، ایمان به الله عظیم و حُضّ بر طعام مسکین هست.

رفتار امیرالمومنین (ع) مبنی بر اطعام مساکین به خاطر ایمان به الله عظیم است

و رفتار امیر المؤمنین ع رو شما ببینید. ما می خونیم به عنوان شیعیان که ایشون به مسکینها توجه داشت. شبها برای مسکینها طعام می برد. برای یتیمها طعام میبرد. به مسکینها رسیدگی می کرد. دیگران رو تشویق می کرد به این کار. می گیم خوب چقدر آدم خوبی بوده. چه آدم مهربونی بوده. همه اینها جای خود، اون رفتار بر اساس یک ایمان هست. ایمان به الله عظیم و برای یک دورانی.

اعمال و رفتارها به خاطر تأثیر در آخرت اهمیت فراوان خواهند داشت

پس ببینید این یک رفتار. کل مجموعه رفتار برای دورانی که الحاقه حاکم هست اینه. دوران الحاقه یه دوران بسیار مهم و پیش رو. یه سوره قرآن. شاه کلید رفتاریش این رفتاره. ایمان به الله عظیم و موضوع عمل يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين. این ماجرا این نوع نگاه رو میشه در سوره های مختلفی داشت. مثلا در سوره قیامت میشه همین نگاه رو داشت. رفتار محوری چی هست؟ رفتار محوری رو میشه از رفتار آدمهای انسانهای مثبت یا رفتار انسانهای منفی به دست آورد. یعنی وقتی میگه اگه در سوره ای مطرح باشه مثل همون سور حاقه که انسانهای منفی اینجوری نبودن، یعنی در واقع باید پس اینجوری می بودن. چنین چیزی رفتارهای رو به دست بیارید. رفتار محوری در ماجراهای مهم و علت رفتارها رو در دنیا پیدا کنید. چرا باید در دنیا این رفتار رو داشت؟ علت آخرتی برخی از رفتارها رو پیدا کنید. چرا باید در دنیا این نوع از ایمانیات رو داشت؟ چرا باید در دنیا این نوع از اعمال رو داشت؟ نباید به موضوعات تنها به لحاظ مسائل اجتماعی، روابط بین انسانها نگاه کرد که اون هم یکی از دلایل هست. ولی همون روابط بین انسانها همون تأثیر مثبت در روابط اجتماعی بخاطر یک ماجرای آخرتی. شما اون رفتار رو انجام میدی که چنین رابطه اجتماعی شکل بگیره بخاطر یک ماجرای آخرتی. بخاطر تأثیر این فضا برای شما در یکی از مقاطع آخرت. بسیاری از اعمالها و رفتار اینطور هست.

با نگاه آخرتی می بایست به بحث علل الشرایع پرداخت

این خودش یه بحثی از علل الشرایع هست. علل الشرایع که گاهی دنبال می کنن، چرا اینطور؟ علل الشرایع رو نباید فقط در دنیا دنبال کرد. گاهی بحث علل الشرایع رو در دنیا دنبال می کنن. می گن چرا مثلا باید برای نماز وضو گرفت؟ میگی خوب برای اینکه اینگونه بشه اینگونه بشه. گاهی پاسخها پاسخهای دنیایی هست. پاسخهایی مثلا بهداشتی است. پاسخهای سلامتِ. پاسخهای اقتصادی است. پاسخ اجتماعی است. در بحث علل الشرایع باید آخرتی نگاه کرد. باید ماجرا رو در فراتر از دنیا دنبال کرد. دین برای همین هست دیگه. اگه قرار باشه شما همه علل رو در دنیا دنبال کنی که شما یک انسان دنیایی شدی. وقتی شما با علل خدایی ماجرا و علل با عظمت ماجراها و رفتارها و شرایط آشنا میشید با اشتیاق بیشتر به سمت اون رفتارها حرکت می کنی. الان شما بخاطر الحاقه شاید این تأثیر رو در ما بگذاره که با اشتیاق بیشتر به سمت يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين، حرکت کنیم. در دوره ای که این ماجراها اتفاق می فته، در دوره ای که الحاقه بالا سر ماجرا هست، در اون دوره وقتی زمین و جبال در یک حالت خاصی در حالت دکّا هستند و آسمان شکافته میشه و حمله عرش در حمل عرش هستند، در اون حالت کسانی که اهل ایمان به الله عظیم بودند و رفتار يحَضُّ عَلىَ‏ طَعَامِ الْمِسْكِين، ارتفاع میگیرند و در جنتهایی مرتفع قرار میگیرند. جَنَّةٍ عَالِيَة. از این فضا میان به یه فضایی عالیتر. میان در یک فضای عالی قرار می گیرن.

از آنجائیکه همه رفتار در همه انسان ها به یک دلیلی انجام می شود یافتن دلایل قرآنی انجام رفتارها مهم است

همه انسانها رفتارهاشون رو به یه دلیلی انجام میدن. دقت کنید. همه انسانها. هر رفتاری که انجام میدن به یه دلیلی انجام میدن. یا دلایلشون انسانی است یا دلایلشون نفسانی است یا دلایلشون خدایی است یا دلایلشون دنیایی است یا دلایلشون آخرتی است. بالاخره به یه دلیلی دارن انجام میدن. خداوند در قرآن ما رو دعوت می کنه به چه دلیلی رفتار انجام بدیم؟ دلیلتون چی باشه؟ شما ممکنه بفرمایید که چرا نماز بخونیم؟ چرا نماز؟ باید تو قرآن دلایلش رو پیدا کرد. چرا باید اهل نماز باشی؟ چرا باید نماز گذار باشی؟ باید تو قرآن دلایلش رو پیدا کرد. چند دلیل ممکنه شما در قرآن برای بحث نماز پیدا کنید.

پا گذاشتن در معراج یکی از علل نماز است

یکی از دلایل نماز و علل نماز بحث معراج بوسیله نماز هست. یه قول مشهور هست، الصلاة معراج المؤمن. این یه قول مشهوری است که همه هم قبول دارن این قول رو و مشهور هم شده. عمده علما و فضلا هم این قول رو مطرح می کنن. آیا یه بحث قرآنی داره؟ بحث قرآنیش سوره معارج هست. سوره معارج برای بحث اینه که شما با صلاة به معراج میری اما در یه دوره خاصی. چون در اون دوره خاص هست میشه این بحث رو مطرح کرد شاید در دنیا شاید الان هم بشه از معراج بودن نماز استفاده کرد ولی بروز معراج نماز در یک دوره خاصی است. اون دوره کی هست؟ اون دوره ای که در سوره معارج مطرح هست.

ملائکة و روح از یومی که 50 هزار سال است عروج میکنند و کافرین در این یوم به مدّت 50 هزار سال گرفتار می شوند

خداوند می فرماد بسم الله الرحمن الرحیم سَأَلَ سَائلُ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ. لِّلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِع . دقت کنید لِّلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِع . پس یه عذابی واقع میشه برای کافرین در اون عذاب دفع کننده ای نیست. آیا خدا در این ماجرا حضور داره؟ بله. خدا با چه ویژگی؟ ذِى الْمَعَارِج. خدایی که صاحب معارج هست. خداوند چگونه در این فضا حضور داره؟ خدای ذِى الْمَعَارِج . خدای صاحب معراجها. خدایی که صاحب محلهایی است، صاحب مکانهایی است، صاحب اشیایی است که اون اشیاء، اون مکانها فضای عروج هستند. عروج در کجا از چه فضایی؟ عروج از فضایی که اون فضا عذاب واقع هست. و کافرین در اون گرفتار هستند و برای کافرین در اون فضا دافعی وجود نداره. فضاهایی خداوند قرار داده که اون فضاها فضای عروجند. کیا عروج میکنن؟ چه کسانی عروج می کنن؟ بلافاصله در آیه بعد مطرح هست. تَعْرُجُ الْمَلَائكَةُ وَ الرُّوحُ إِلَيْهِ . ملائکه و الروح عروج می کنن. پس ملائکه و الروح از فضاهای معرج خداوند فضاهایی که خداوند بعنوان معرج بعنوان فضاهای عروج قرار داده بهره مند میشن و عروج می کنند. اگر عروج نمی کردند گرفتار چی بودن؟ گرفتار یومی بودند که مقدار اون یوم خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة بود. پنجاه هزار سال. اگر عروج نمی کردن. در یومی که اون یوم مقدارش خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة بود، ملائکه عروج میکنن. پس تَعْرُجُ الْمَلَئكَةُ وَ الرُّوحُ إِلَيْهِ فىِ يَوْمٍ كاَنَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة . ببینید اون یوم مقدارش، میزان اون یوم چقدر بود؟ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة. برای ملائکه این اتفاق نمی افته اونها پنجاه هزار سال در اون یوم نمی مونن. اونها از اون یوم میان بیرون. اونها از اون فضا میان بیرون. از کجا میان بیرون؟ وقتی عرض میکنیم بیرون با چه عنوانی؟ با عنوان عروج. از چه مسیری؟ از فضاهای عروجی که خداوند قرار داده. اللَّهِ ذِى الْمَعَارِج. کافرین در اون دوران چقدر باقی می مونن؟ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة . اون عذاب واقع در واقع مقدارش، مقدار زمانیش خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة. فضاش هم فضای بزرگیه. روح و ملائکه رو در بر می گیره. یعنی حداقل تا فضای ملائکه و الروح هست. سَأَلَ سَائلُ بِعَذَابٍ وَاقِع ، این عذاب واقع، عذاب بر یک قوم نیست. عذاب در یک منطقه خاصی از زمین نیست. عذاب بر کره زمین نیست. عذابی است به لحاظ زمان خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَة. به لحاظ محدوده فضا، فضایی که ملائکه و الروح رو هم تحت تأثیر قرار میده. لذا ملائکه و الروح باید از این فضا خارج بشن. چجوری خارج بشن؟ از فضاهای خروجی که خداوند قرار داده. فضاهای عروجی که خداوند قرار داده. عنوانش هست عروج. عنوانش هست تعُرُج. باید اینها از این فضا بیان بیرون. از فضاهای عروجی که خداوند قرار داده. لذا ملائکه و الروح بیرون میان.

توصیفاتی از یومِ مطرح شده در سوره مبارکه معارج از جمله اینکه مجرم در آرزوی فدیه کردن فرزندش به جای خودش است

خداوند تکلیف ملائکه و الروح رو روشن کرد. اینها بیرون میان. بقیه چی؟ آدمها چی؟ بقیه چطور میشن؟ در آیات بعد خداوند خُب بحثهایی رو در مورد این موضوعات مطرح می کنه از جمله اینکه إِنهَّمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا. وَ نَرَاهُ قَرِيبًا . اونها اون ماجرا رو دور می بینند ولی ما خیلی نزدیک می بینیم. اونها خیلی دور می بینن ما خیلی نزدیک می بینیم. اولا پس چنین ماجرایی اگر بخواد مطرح باشه، این ماجرا یک عذاب بر یک قوم مثلا در فلان منطقه و قاره زمین نیست چون ممکنه شما بفرمایید این ممکنه نزدیک باشه. می تونه اتفاق بیفته. ماجرا اینقدر بزرگه که وقتی توصیفش می کنیم آدمها می گن این خیلی دوره. خداوند می فرماید نه این خیلی نزدیکه. خوب توصیفاتی از این ماجرا مطرح هست. يَوْمَ تَكُونُ السَّمَاءُ كاَلمْهْل. وَ تَكُونُ الجْبَالُ كاَلْعِهْن. وَ لَا يَسْلُ حَمِيمٌ حَمِيمًا . وَ لَا يَسْلُ حَمِيمٌ حَمِيمًا. دوستهای خیلی نزدیک، دوستای خیلی گرم با هم، خیلی با هم احساس گرمی دارن.خیلی پشتوانه هم هستند، اینها سراغ هم رو نمی گیرن. اصلا از هم خبر نمیگیرن. يُبَصَّرُونهَمْ يَوَدُّ الْمُجْرِمُ لَوْ يَفْتَدِى مِنْ عَذَابِ يَوْمِئذِ بِبَنِيه . ماجرا اونجا خیلی سخته، مجرم در اون روز آرزو می کنه از اون عذاب، از اون عذابی که واقع میشه در آیه یک مطرح هست. آرزو می کنه که ای کاش در اون روز بتونه بچه اش رو بجای خودش قرار بده. خیلی عجیبه. این آیه قرآن است ها. ای کاش بشه بچه اش رو جای خودش قرار بده. این عذاب یک زلزله و مرگ نیست. خیلی آدمها در زلزله و مرگ خودشون رو جای بچه شون قرار می دن. خودشون رو حفاظ بچه هاشون قرار میدن. در جنگ در مواجه با مرگ خودشون رو حفاظ بچه هاشون قرار میدن. از بچه هاشون دفاع می کنن. میگه آرزو میکنه اصلا دوست داره که بچه اش رو بجای خودش قرار بده، وَ صَاحِبَتِهِ وَ أَخِيهِ ، و مصاحبهای خودش رو و برادرانش رو جای خودش قرار بده، وَ فَصِيلَتِهِ الَّتىِ تُؤيهِ . و فامیلهاش رو . فامیلهایی که به او احساس نزدیکی می کردن نه فامیلهای دور. فامیلهایی که می گفتن بابا آقای فلانی از خودمونه. با هم احساس نزدیکی داشتن. با هم یکی بودن. میگه اون فامیلها رو هم جای خودم قرار بدم تو این عذاب. وَ مَن فىِ الْأَرْضِ جَمِيعًا و اصلا جوری میشه که میگه هر کی تو زمین هست رو جای خودم قرار بدم. خداوند می خواد عظمت اون ماجرا رو نشون بده. عظمت اون عذاب رو نشون بده.

نکاتی در مورد عذابِ واقعِ مطرح شده در سوره مبارکه معارج

الان در دو مرحله در سه مرحله عظمت عذاب روشن شد. 1- گفته شد اون عذاب عروج می خواد. باید از اون عذاب عروج کنید. دوره اش هم دوره کمی نیست، پنجاه هزار سال هست. ملائکه و الروح نمی تونن تو اون فضا دوام بیارن لذا ملائکه و الروح باید عروج کنن و عروج میکنن. سماء و جبال به هم میریزن. انسانها و در مرحله بعد می خواد فضای اون عذاب رو ترسیم کنه، می فرماد انسانهایی که در اون فضا هستند و مجرمند. مجرمانی که در اون فضا هستند آنقدر اون فضا شدیده که دوست داره بچه اش رو، همسرش رو، برادرش رو، فامیلهای نزدیکش رو و بلکه همه انسانهای زمین رو جای خودش قرار بده ثمَّ يُنجِيه . تا اینکه شاید بتونه خودش رو نجات بده.

سه ویژگی منفی پشت کردن، تولای منفی و جمع کردن (مال و ...) موجب عدم رهایی از عذابِ واقع خواهد شد

كلاَّ إِنهَّا لَظَى . هرگز اینجوری نمی شه. نَزَّاعَةً لِّلشَّوَى. تَدْعُواْ مَنْ أَدْبَرَ وَ تَوَلّى. اون فضا هر کسی که پشت کرده و تولّی منفی داشته رو بسمت خودش می‌خونه. وَ جَمَعَ فَأَوْعَى . کسانی که این سه ویژگی رو دارن از اون فضا نمی تونن فرار کنن. پشت کرده و تولّی منفی داشته و جمع کرده. وَ جَمَعَ فَأَوْعَى. إِنَّ الْانسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا. إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا.وَ إِذَا مَسَّهُ الخْيرْ مَنُوعً ا. اومد تو فضای انسانها. اون آدمها در اون فضا گرفتار میشن. پس تا اینجا ماجرا چطور بود؟ یه عذاب، عذابی با عظمت و بزرگ واقع میشه در دوره زمانی طولانی راه نجات از عذاب ورود و بهره بردن از فضاهای عروجه. فضاهایی که خداوند صاحب اون فضاها هست. اللَّهِ ذِى الْمَعَارِج. ملائکه و الروح از اون فضا استفاده می برن و عروج میکنن. بسیاری از آدمها نمی تونن عروج کنن. تو اون فضا گرفتار میشن.

سه ویژگی انسانها در انتخاب مسیر اشتباه تأثیر دارد، هلوع منوع و جزوع بودن

از اینجا بحث دنیا مطرح هست. إِنَّ الْانسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا . خوب حالا آدمها باید تو دنیا چه کار کنن؟ إِنَّ الْانسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا. إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا.وَ إِذَا مَسَّهُ الخْيرْ مَنُوعًا . آدمها یه جوری خلق شدن که تو دنیا رفتارشون صحیح نیست. اکثر آدمها تو دنیا رفتارشون صحیح نیست. بخاظر همین ویژگیها. بخاطر هَلُوع بودن. بخاطر جَزُوعً بودن. بخاطر مَنُوع بودن. مسیر بدی رو پیش می گیرن. بخاطر اینکه هلوع، جزوع، منوع هستند مسیر بدی رو پیش میگیرن. آیا همه اینطور هستند؟ این انسانها مسیر بدی رو پیش می گیرن بخاطر این سه ویژگی. مسیر بدی رو پیش بگیرن به کجا میرسن؟ وقتی در عذاب واقع قرار گرفتند راه نجات ندارند. پنجاه هزار سال در اون فضا هستن. راه نجات ندارن. اکثر انسانها اینطوری هستند. ویژگی در انسانها هست که اکثر انسانها رو به این سمت می کشونه. چه کسانی به این سمت نمی رند؟

صلاة معراج مومن است یعنی در فضای عذاب واقع و یومی که 50 هزار سال طول خواهد کشید نماز معراج مصلّین می شود و آنها را از این عذاب نجات خواهد داد

چه کسانی می تونن از این ویژگیهای منفی، که این ویژگیهای منفی اونها رو در دوره عذاب واقع گرفتار خواهد کرد، نجات پیدا کنن و از این ویژگیها فاصله بگیرن و به فضایی وارد بشن به رفتاری وارد بشن که اون رفتار اونها رو در اون دوران عذاب واقع نجات بده.اونها چه کسانی هستن؟خداوند می فرماد إِلَّا الْمُصَلِّين . الا اهل صلاة. الا اهل صلاة. اهل صلاتی که البته ویژگیهایی براشون مطرح هست. اهل نماز با یکسری از ویژگیها در آیات بعد که در آیات بعد براشون مطرح هست. با یه سری از رفتارهایی که انجام میدن. این اهل صلاة در دوره عذاب واقع نجات پیدا می کنن. پس مصلین با این ویژگیها در دوره عذاب واقع نجات پیدا می کنن. نجات دوره عذاب واقع چگونه هست؟ از چه مسیری هست؟ بهره بردن از فضاهای معارج. بهره بردن از معارج. نجات در دوران عذاب واقع عروجه. اهل نماز. این اهل نمازی که در سوره معارج مطرح هست. در دوران عذاب واقع عروج میکنن. می تونن از معرجهای خداوندی بهره مند بشن. پس در واقع این صلاة برای این انسانها اونجا چه خاصیتی داره؟ معراج. برای اون افراد اونجا وسیله معراجه. سبب معراجه. سبب بهره بردن از معرجه. سبب عروجه. لذا این صلاة برای این مؤمنین معراجِ. معراج یعنی وسیله بهره بردن از معرج. محصولش میشه عروج. بله وقتی گفته میشه الصلاة معراج المؤمن، شما بفرمایید که این آیه قرآنه. یه بحث قرآنی هست. ولی این صلاة. صلاتی که در سوره معراج مطرح هست. صلاة معراج مؤمنه به این معنا که این مصلین بخاطر این صلاة در دوران عذاب واقع از معرجهای خداوندی بهره مند میشن و عروج میکنن. خوب یکی از بحثهای نماز، یکی از علل نماز رو شما میتونید همین سوره معارج مطرح کنید. چرا نماز؟ بخاطر اینکه نماز معراجه. پس اهل نماز سوره معارج نماز براشون معراج در یوم عذاب واقعِ.

مشخص کردن حقّی برای سائل و محروم از ویژگی های مصلّین مطرح شده در سوره معارج است

اهل نماز سوره معارج چه کسانی هستند؟ خوب 1- اهل نمازند.2- اهل نمازی که دارای یکسری ویژگیها هم هستند. ویژگیهاشون چی هست؟ 1- الَّذِينَ هُمْ عَلىَ‏ صَلَاتهِمْ دَائمُونَ . پیوستگی دارن در نماز. 2- وَ الَّذِينَ فىِ أَمْوَالهِمْ حَقٌّ مَّعْلُومٌ. لِّلسَّائلِ وَ الْمَحْرُومِ . برای محرومین برای نیازمندان در زندگیشون یه حقی معلوم کردند. در اموالشون در مادیاتشون یه حقی معلوم کردند. حقی معلوم کردند اول باید معلوم کنی. نه براساس مسئلت چیزی رو بدی. نه چون یه کسی اومد حالا شما باهاش مواجه شدی بگی خوب فلانی نیازمنده من ببینم چی می تونم چی بهش بدم. نه اصلا از اول یه حقی معلوم کرده. گفته ببین در زندگی من این قسمت حق دیگرانه. این قسمت حق نیازمندان هست. باهاشون مواجه بشه بهشون میده. این خیلی مهمه. شما توی خیابون راه میری میگی حالا اگه کسی از من یه چیزی خواست بهش میدم. حقی معلوم نکردی. اون این آیه نیست. شما باید حقی معلوم کرده باشی. بعنوان مثال یه کسی کارمنده یه درآمدی داره. یه درآمد ماهانه ای داره ثابته معلوم. بیاد بگه مثلا ببین من چند درصد از درآمد ثابتم رو مشخص می کنم، ثابت قرار می دم برای اینکه به سائل و محروم کمک کنم.

تصدیق یوم الدین و نگرانی از عذاب ربّ از دیگر ویژگی های مصلّین مطرح شده در سوره معارج است

وَ الَّذِينَ يُصَدِّقُونَ بِيَوْمِ الدِّينِ . کسانی که یوم الدین رو تصدیق می کنن. وَ الَّذِينَ هُم مِّنْ عَذَابِ رَبهِّم مُّشْفِقُونَ . کسانی که نگرانند از عذاب رب. وقتی الان عذاب واقع براشون توضیح داده میشه یه مقداری نگران میشن بعد این یه مقدارشون بیشتر میشه. بعد بیشتر میشه،آنقدر که دیگه مشفقون هستند. پیوسته بیمناکند. پیوسته نگرانند. إِنَّ عَذَابَ رَبهِّمْ غَيرْ مَأْمُونٍ . نگرانند که در عذاب رب نگهبانی براشون نیست. پناه گاهی براشون نیست. فضای ایمنی براشون وجود نداره.

حفاظت از فروج از دیگر ویژگی های مصلّین مطرح شده در سوره معارج است

وَ الَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ . کسانی که بر فروجشون حفاظت می کنن. إِلَّا عَلىَ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانهُمْ فَإِنهَّمْ غَيرْ مَلُومِينَ . در واقع اصلا اصل بحث حفاظت بر فروجِ، بعد می فرماید الا بر اینها. اگر بر اینها باشه مورد ملامت قرار نمی گیرن. فَمَنِ ابْتَغَى‏ وَرَاءَ ذَالِكَ فَأُوْلَئكَ هُمُ الْعَادُونَ . اگر کسی خارج از این رو دنبال کنه، او تجاوز کرده.

مراعات در امانات، قائم به شهادت و حفاظت از صلاة از دیگر ویژگی های مصلّین مطرح شده در سوره معارج است

وَ الَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتهِمْ وَ عَهْدِهِمْ رَاعُونَ . کسانی که اهل مراعات در امانات به اهلشون هستند. وَ الَّذِينَ هُم بِشهَادَاتهِمْ قَائمُونَ . کسانی که پای شهادتهاشون ایستادن. وَ الَّذِينَ هُمْ عَلىَ‏ صَلَاتهِمْ يحُافِظُون . کسانی که بر صلاتشون حفاظت می کنن.

ویژگی های مطرح شده برای مصلین در سوره معارج مابین دوام بر صلاة و حفاظت از صلاة مطرح شده است

ببینید ویژگیها از کجا شروع شد؟ ویژگی چه کسانی؟ ویژگیهای رفتاری چه کسانی اینجا بیان شده؟ اهل نماز. مصلین. از چی شروع شد؟ شماره یک چیه؟ عَلىَ‏ صَلَاتهِمْ دَائمُونَ. ویژگی آخر چیه؟ عَلىَ‏ صَلَاتهِمْ يحُافِظُون. در فضای بین این دو ویژگی یه سری رفتارها مطرح هست. اینطور نباشه که شما بری و به سائل و محروم بپردازی از نماز غافل باشی. همه این رفتارها باید در فضایی باشه که عنوان شما مصلی باشه. هیچکدوم از اینها نباید باعث بشه که نماز شما حفاظت نشه.

نماز معراج است در دوران سخت عذاب واقع

اینگونه مصلّین در عذاب واقع عروج می کنن. این نماز برای اینگونه مصلین معراجه و باعث بهره مندی اونها از معرجهای خداوندی است و سبب عروجه. اینها عروج میکنن. عروج میکنن کجا قرار میگیرن؟ فىِ جَنَّاتٍ مُّكْرَمُون . فضا دوران، دوران عذاب واقع هست. عذابی بسیار سخت. عذابی که مجرم در اون روز دوست داره بچه اش رو فرزندش رو، دوست داره همسرش رو برادرش رو فامیل نزدیکش رو همه انسانها رو جای خودش قرار بده، شاید نجات پیدا کنه. نمی تونه. در اون دوران بواسطه نماز، به واسطه نماز معراج، به واسطه نماز معراج، انسانهای مصلی نجات پیدا میکنن. عروج پیدا میکنن در جناتی قرار میگیرن

اگر به معرفت صحیح نسبت به عذاب واقع داشته باشیم حاضر نیستیم که در برابر تمام دنیا حتّی از یک نمازمان هم دست برداریم

که در اون جنات مورد کرامت هستند. شما این بحث رو بخون بعد نگاه کن به اون روایات بعد فکر کن به برخی از اون روایات که، از اهل بیت ع نقل هست که اگر همه دنیا رو به من بدن حاضر نیستم از یک نمازم بگذرم. حاضر نیستم یه نمازم رو قضا کنم. اگه همه دنیا رو به شما بدن برای پنجاه سال، اگر شما چنین فضایی رو متوجه باشی، فضای عذاب واقع رو متوجه باشی و باور داشته باشی، ایمان داشته باشی و جلوی چشمت باشه و نزدیک باشه، وَ نَرَاهُ قَرِيبًا . برات نزدیک باشه جلوی چشمت باشه، بگی الان میاد، این فضا بهت نزدیکه، اگه همه دنیا رو برای یه طول عمر شما که مفیدش مثلا پنجاه ساله، به شما بدن شما حاضر نیستی همه دنیا رو بپذیری و یه فضایی که دورانش پنجاه هزار ساله و شما پنجاه هزار سال تو اون فضا گیر می افتی. فضایی که حاضری همه چیزت رو همه کسانت رو بهترین کسانت رو اونجا فدا کنی جای خودت، در اون فضا گرفتار بشی و اونجا رو از دست بدی و گرفتار بشی و گرفتار بشی و نتونی عروج کنی. معلومه حاضر نیستی. بخاطر این امام ع می فرماد که اگه همه دنیا رو به من بدن، قریب به این مضمون، من حاضر نیستم یه نمازم قضا بشه. خوب ما اینها رو کامل نمی بینیم. ما اینها رو دقت نمی کنیم.

در بیان علل الشرایع باید یک نگاه آخرتی داشت نه نگاه دنیایی

وقتی میام در علل الشرایع صحبت می کنیم عموما بحثهای دنیایی مطرح میکنیم. نماز باعث آرامش خاطر هست. شما وقتی نماز می خونی اصلا برای اعصاب و روانتون خوبه. یه آرامش خوبی پیدا میکنی. برای جسمتون خوبه برای قلبتون خوبه برای سیستم مغزیتون خوبه. برای موضوعات مختلف از اینجور موضوعات مطرح میکنن. در علل الشرایع باید یک نگاه آخرتی داشت. نگاه خدایی داشت نه یک نگاه دنیایی. اون قیمت داره. دین برای این نیست که شما دنیاتون رو آباد کنید یا تنها برای این نیست. دین رو نباید دنیایی معنا کرد. رفتارهای دینی رو نباید دنیایی معنا کرد و تنها دلیل دنیایی براش دنبال کرد. اولین بحث دین ایمان به آخرت هست. ایمان به اینکه غیر از دنیا هم هست.