همه چیز از عبادت و استعانت انسان ها تا یوم الدین و هدایت به صراط مستقیم در عالمین است و همه این ها به خاطر الله و حرکت الی الله است
الله و عالمین ، دو موضوع مطرح شده در سوره مبارکه حمد
در سوره حمد در بخش اول خداوند جای دو موضوع رو معلوم میکنه. یک خود خدا، دوم عالمین. خوب ما انسانها که خدا نیستیم که پس کجا هستیم، جامون کجاست؟ در عالمین ما تو عالمین هستیم. پس معرفی کرد که من الله رب عالمین هستم. شما کجایید؟ تو عالمینید. پس الان اول جایگزاری معلوم شد. جای موضوعات معلوم شد. یه عالمین داریم ما هم بعنوان انسان در بخش کوچکی از عاالمین هستیم. یه الله داریم که غیر از عالمینِ و ربّ عالمینِ.
الرحمن الرحیم فضای حاکم بر عالمین است
بحث میره جلوتر در بخش بعد، ضمن اینکه در بخش اول میتونی ویژگیهای این الله رو در قبال عالمین و فضای درون عالمین مطرح میکنه مثل الرحمن الرحیم. مالک یوم الدین . فضای حاکم بر عالمین چطور هست؟ فضای الرحمن الرحیم.
حرکت الی الله در یوم الدین پررنگ خواهد شد
عاقبت عالمین همینطوری ماندگار نیست ها. شما فکر نکنید عالمین همینطوری می مونه یه دوره ای میاد اون دوره، دوره سختیه. اون دوره، دوره آسایش در این عالمین نیست. اونجا شما دنبال راهی که راه بسوی خدا چیه؟ یوم الدین. اون دوره شما تازه این بحث راه بسوی خدا پررنگ میشه همه دنبال راه بسوی خدا هستند.
فضای عبادت خداوند و استعانت از خداوند در عالمین جهت حرکت الی الله است
در بخش بعد می فرماید، إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ . دستور العمل برخی آدمها رو می فرماید. می فرماید خوب پس آدمها باید چطور باشید؟ ما که در عالمین هستیم عبادت خدا کنیم، عبادت خدا کنیم عبد خدا باشیم و عبادت خدا کنیم وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ . از خداوند متعال استعانت بگیریم. ما که عبادت میکنیم دیگه استعانت چی بگیریم؟ ما که عبد خدا هستیم. عبد خدا هستیم یعنی سعی میکنیم در موضوعات زندگی مون دقیقا آنگونه که مد نظر خداوند هست رفتار کنیم. عبد او باشیم. هر چی خدا گفته گوش کنیم. عبد خدا یعنی این دیگه. هر چی خدا گفته گوش کنیم. هر دستور العملی داده به همون بپردازیم. وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ . تو همین دنیا فضاشون فضای استعانت هست. یعنی دستور العمل مربوط به انسانها.
هدایت به صراط مستقیمی که در عالمین است جهت حرکت الی الله
در گام بعدی شما اینطوری زندگی کن در گام سوم در مرحله بعد خداوند انسانها رو می بره بر صراط مستقیم. صراط مستقیم کجاست؟ در همین عالمین. صراط مستقیم فی عالمین. بیاد صراط مستقیم که چی بشه؟ برن الی الله. حرکت کنن الی الله. البته خداوند از سر رحمانیت و رحیمیت در صراط مستقیم نعمت عطا میکنه به کسانی که هدایت میشن به صراط مستقیم.
صراط مستقیم روزنه خروج و راه قیام از عالمین به سوی ربّ العالمین است
ببینید در سوره حمد از فضای عالمین شروع میشه از رابطه بین الله و عالمین شروع میشه. جای آدمها تو عالمین هست. فضا از عالمین خارج میشه از راه صحبت میشه. از این فضا صحبت نمیشه که من در عالمین اونهایی که خدا رو عبادت میکنن در عالمین هستن اونها رو در عالمین یه بخش بیشتری از عالمین رو به اونها عطا میکنیم. موضوع این نیست. صراط مستقیم روزنه خروج از عالمین هست، عبور از عالمین هست الی الله. شما در عالمین زندگی میکنی خدا هم رب عالمینِ. خداوند در مورد انسان در سوره حمد نمی فرماید که خوب شما که در عالمین زندگی میکنی من هم که رب عالمین هستم سعی میکنم عالمین رو برای شما بهتر کنم. نه شما که در عالمین زندگی میکنی خداوند می فرماید که من شما رو به سمت یک راه هدایت میکنم. به سمت یک راهی که یک ویژگی داره، مستقیم. بله صراط مستقیم یک ویژگی داره. ویژگیش چی هست؟ مستقیم. مستقیم چی کار میکنه؟ این ویژگی با شما چی کار میکنه؟ خداوند شمایی که در عالمین مشغول زندگی هستی هدایت میکنه به یک صراط به یک راه. به یک راهی که اون راه شما رو به قیام می کشونه. قیام از کجا؟ قیام از عالمین. قیام الی الله. قیام مِن عالمین الی الله. چرا عرض میکنیم مِن عالمین؟ خوب بریم آیه دوم سوره حمد الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبّ الْعَلَمِينَ. دوتا فضا اینجا مطرح هست، الله، عالمین. شما کجایی؟ در عالمین. الی الله بخوای بری میشه مِن کجا؟ مِن عالمین الی الله.
قیامت به خاطر قیام مردم و حرکت الی الله به این نام نامگذاری شده است
بله قیامت برای این موضوع برپا میشه. همه موجودات همه اشیاء در قیامت به این نتیجه می رسن که باید الی الله قیام کنن. اونجا همه می فهمند که دین چیه؟ بخاطر این به قیامت گفته میشه يَوْمِ الدِّينِ. تازه اونجا ملّت می فهمند که دین چیه؟ دین برای زندگی مرفه تر و بهتر نبود. دین برای قیام الی الله بود. لذا در سوره حمد می فرماید . الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبّ الْعَلَمِينَ. شما اینجا چند تا معرفت پیدا میکنید. یک اینکه عالمینی هست، الله هست، ما هم در عالمین هستیم در بخش کوچکی از عالمین و الله رب عالمین هست و بحث بعدی در این فضا الحمد، حمد برای این الله هست. شما نسبت به این ماجرا چه رفتاری داری؟ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ . بعد خداوند می فرماید حالا من خدا الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ . هستم. شما در گوشه ای از عالم گیر افتادی، حالا شما نگاه میکنی میگی خدای الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ . ، ای خدایی که الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ هستی، اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ . ما رو بیار توی راه. توی راه که قیام کنیم. بیام قیام الی تو. قیام الیک، قیام بسوی الله. خدا قیامت رو برپا خواهد کرد، مالک يَوْمِ الدِّينِ هست. روزی که همه می فهمند دین چیه؟ دوره دوره دینِ. دین تازه اونجا به نمایش گذاشته میشه. شما به این يَوْمِ الدِّينِ نگاه میکنید میگید خدا یه دوره ای رو میاره اون دوره قیامتِ. در قیامت دوره دوره يَوْمِ الدِّينِ هست. دین بروز پیدا میکنه اصلا تازه اونجا مردم، تازه اونجا موجودات می فهمند دین یعنی چی. دین برای چی بود. وقتی به این معرفت نگاه میکنی اینجا میگی من برم تو این صراط و تو این صراط حرکت کنم. یه کسایی رفتند تو این صراط و حرکت کردند، من هم برم تو این صراط و قیام کنم . الی الله حرکت کنم. صراط الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ .