دسترسی به شیئی منیری که بتوانیم به وسیله آن به زمان لیلة القدر آگاهی یابیم، از لوازم شناخت لیلةالقدر است

انسان ها به وسیله نور قمر به حساب شهور آگاه می شوند

می‌فرماید که لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ شهور چه هستند؟ زمان جاری در آسمان‌ها و زمین. چگونه ما این شهور را می‌شناسیم و تفاوت این شهور را درک می‌کنیم و به این شهور علم پیدا می‌کنیم و می‌توانیم حسابشان را به دست بیاوریم؟ بوسیله نور، به وسیله نور قمر. پس آنچه که عامل درک ما از زمانی است که در آسمان‌ها و زمین وجود دارد، نور قمر است، لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَ الْحِسابَ شما با نور قمر گردش ۱۲ ماه را به دست می‌آورید. با نور قمر که در آسمان‌ها و زمین هست، در هفت آسمان نور قمر است، اهل هفت آسمان به وسیله قمر منیر، حساب و عدد این گردش 12 ماه را به دست می‌آورند یعنی حساب ماه‌ها را هم به دست می‌آورند و متوجه می‌شوند و بهش علم پیدا می‌کنند. عمدتاً بحث نور قمر در زمین، در زمان لیل زمین مطرح است و این گذر زمان را در آسمان و در آسمان‌ها، ما به وسیله این نور قمر علم پیدا می‌کنیم، بوسیله نور قمر شاهد تک تک شهور می‌شویم، یعنی متوجه شهور می‌شویم. ما با نور قمر شاهد شهور می‌شویم، شاهد چه چیزی؟ شاهد تغییرات، شاهد جریان زمان در آسمان‌ها و زمین. آنچه که ما را به درک از این شهور می‌رساند، به این می‌رساند که این شهور چگونه جریان دارند، آن نور قمر است.

آیه سوم سوره قدر، ماهیت لیلةالقدر را بیان نمی کند بلکه ما را متوجه لیلةالقدر می کند

آنچه که ما را به درک و توجه به اینکه الان لیله القدر هست یا نه، می‌رساند چیست؟ نه به اینکه لیله القدر چیست، ها، به اینکه الان لیله القدر هست یا نه، ما را متوجه این زمان کند، ما را متوجه جریان این زمان کند، آن چیست؟ آیا می‌شود به عبارت دیگر اینجوری گفت که آن نور چه چیزی است؟ آن چه نوری است؟ ما را و انسان را شاهد لیله القدر کند، متوجه لیله القدر کند. پس توجه کنید یک بحث که در آیه سوم سوره قدر مطرح است، بحث آن چیزی است که ما را متوجه لیله القدر می‌کند، متوجه وجود چنین زمانی، نه این بحث که این زمان چیست، ماهیتش چیست، همانگونه که نور قمر انسان‌ها را و اهل آسمان‌ها و زمین را متوجه زمان یک شهر می‌کند.

به یک شیء منیری که ما را نسبت به زمان لیلة القدر آگاه می سازد، نیاز داریم

پس ما نیاز به یک شیئی داریم، به یک شیء منیری، به یک شیئی که ما را متوجه لیله القدر کند، متوجه زمان لیله القدر، متوجه وجود چنین زمانی، متوجه جریان چنین زمانی، جریان زمانی از جنس فراتر از آسمان‌ها در محدوده آسمان‌ها و زمین، در یک موقعیتی از گذر زمان در آسمان‌ها و زمین، چنین زمانی که از جنس فراتر از آسمان‌ها است در محدوده آسمان‌ها جریان پیدا می‌کند و قطع می‌شود دوباره بعد از یک سنه جریان پیدا می‌کند و قطع می‌شود، نه اینکه لیله القدر تمام می‌شود. اینکه گفته می‌شود لیله القدر مطابق یک شبانه روز از یک ماه است، مثلاً یک شبانه روز از مثلاً بیست و یکم ماه مبارک رمضان، ما نیاز به یک موضوعی داریم که ما را متوجه این زمان بکند و متوجه جریان این زمان کند، به ما علم بدهد نسبت به این زمان و بتوانیم حساب این زمان را داشته باشیم.