گام های معرفتی سوره قدر در درایت لیلةالقدر

عالی ترین مطلب سوره قدر، ( هُوَ ) نازل شده در آیه اول این سوره است

نکاتی در مورد سوره قدر. اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، از نظر ارتفاع معارف، سوره قدر از آیه ۱ به سمت آیه ۵ است، یعنی عالی‌ترین مطلب که انسان باید بهش برسد و بهش توجه بکند آن هُوَی نازل شده، انزال یافته در لیله القدر است. لذا در آیه اول انزال هُوَ مهم است.

سه مطلب مهم در آیه اول سوره قدر

سه تا مطلب در آیه اول است 1- تاکید بر فاعلیت خدای متعال، فاعلیت نحن که فاعل فعل نزول است، دوم هویی که در این آیه مطرح شده و نازل شده و سوم لیله القدر.

گام های سوره قدر به لحاظ معرفت، از سلام تا هُوَ

چهار آیه بعدی معارف، مطالب و موضوعاتی است برای و در خصوص لیله القدر، به ترتیب ارتفاع از آیه دوم تا آیه پنجم. پس به لحاظ معرفت، رسیدن به اون معرفت هو، ارتفاع معرفت است و رسیدن به معرفت سلام، در بحث لیله القدر، آغاز معرفت است.

معرفت به سلام، گام اول درایت به لیلةالقدر است

چهار گام تا به درایت به لیله القدر وجود دارد و باید طی بشود، معرفت سلام قدم اول است،

معرفت به لیلةالقدر با توجه به رفتار ملائکة و الرّوح گام دوم درایت به لیلةالقدر است

معرفت همراهی با ملائکه و الروح و درک و معرفت به نزول و تنزل ملائکه و الروح با توصیفی که در آیه ۴ مطرح است، بِاذن رَبّهم مِن کُل اَمر و با محذوفاتی که در این آیه مطرح است الی چه چیزی و علی چه چیزی، پس قدم دوم می‌شود معرفت با توجه به رفتار ملائکه و الروح. معرفت به چه چیزی؟ به لیله القدر، ولی با چه موضوعی؟ با توجه به رفتار ملائکه و الروح.

درک جنس لیلةالقدر و رابطه آن با جنس زمان شهور، گام سوم درایت به لیلةالقدر است

قدم سوم معرفت، معرفت به لیله القدر است با توجه به و معرفت به زمان، اهل معرفت به لیله القدر باید این معرفت را داشته باشند، معرفت به زمان، معرفت به جنس زمان، معرفت به تفاوت زمان‌ها، این مسئله مهم است. این مسئله آنقدر مهم است که خدای متعال علت بعث اصحاب کهف را می‌فرماید که ما این‌ها را مبعوث کردیم ببینیم که آیا آنها توانستند احصا کنند این دوره زمانی که آنجا بودند را، پس گام سوم اینکه لیله القدر خیر است از زمان، از یک جنس دیگری از زمان که الف شهر است، از زمانی که درش شهور مطرح است. یعنی درک جنس زمان لیله القدر و رابطه آن با جنس زمان شهور.

لیلة القدر خیر است از اَلف شهر در تمام محدوده آسمان ها و زمین

وقتی گفته می‌شود لَیلهُ القَدر خَیر مِن اَلف شَهر یعنی یک جنس زمانی که نه به این معنا که بگوییم که از هزار ماه بهتر است بلکه بسیار متفاوت است. شما جستجو کنید در قرآن خَیرٌ مِنه، را در قرآن و مقایسه کنید دو موضوعی که یک موضوع نسبت به موضوع دوم خیر است، یعنی تفاوت زیاد است، مثل تفاوت جنات است نسبت به برخی از موضوعات دنیایی (آل عمران آیه 15). پس یک گام سوم در معرفت به لیله القدر، معرفت چنین جنس زمان است. منزلت این زمان لیله القدر به جنس زمانی که در آسمان‌ها و زمین با عنوان شهور در جریان است، چقدر است؟ چقدر تفاوت وجود دارد که باید بگوییم خیر منه؟ وقتی گفته می‌شود اَلف شَهر ، یعنی گذر ماه‌های بسیار، گذر شهور بسیار، پشت سر هم است، آن کجاست؟ زمان شهور مربوط به کجاست؟ مربوط به آسمان‌ها و زمین، می‌فرماید إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنا عَشَرَ شَهْراً فِي كِتابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ بعد اینجا می‌فرماید که لیله القدر خیر است نسبت به این شهور، نسبت به گذر زمان متوالی شهور در محدوده آسمان‌ها و زمین. وقتی می‌فرماید الف شهر منظور الف شهر در ارض نیست که الف شهر فی السماوات و الارض. محدوده این شهور کجاست؟ هر کجایی که بحث شهور مطرح است، محدوده آسمان‌ها و زمین. شهور فقط در زمین مطرح هستند؟ نه، هم در آسمان‌ها و هم در زمین. هم مطابق قرآن این بحث را می‌شود داشت و هم مطابق روایات که بحث شهور در آسمان‌ها و زمین است و وقتی اینجا گفته می‌شود لَیله القَدر خَیر مِن اَلف شَهر ، الف شهر در کجا؟ پاسخش این است در آسمان‌ها و زمین.

گام چهارم معرفتی در سوره قدر، درایت به چیستی لیلةالقدر است

گام چهارم معرفت به لیله القدر، در آیه دوم سوره قدر مطرح است. می‌فرماید که "و مَا اَدراکَ مَا لیله القَدر" ورود به چیستی لیله القدر و درایت به چیستی لیله القدر. پس در اینجا آن معرفت به لیله القدر حاصل می‌شود، درایت به لیله القدر حاصل می‌شود. یک چیزی هست که درایت می‌دهد به چیستی لیله القدر.

چهار گام معرفتی در درایت لیلةالقدر جهت آشنایی با هُوَ ی مطرح شده در آیه اول سوره قدر

پس ببینید چهار گام معرفتی به سوی لیله القدر است. بله پس چهار گام معرفتی هست تا رسیدن به درایت چیستی لیله القدر و وقتی این مرحله حاصل شد و فرد درون فضای لیله القدر قرار گرفت، می‌شود آیه اول سوره قدر، اینجاست که با هُوَ آشنا می‌شود، اینجاست که با آن انزال یافته در لیله القدر آشنا می‌شود.