دو نوع سلوک مطرح شده در سوره مبارکه نازعات

مومنین و مشرکین هر دو در فضای ظلمات مغروق و غوطه ور هستند ولی برای این دو گروه دو نوع سلوک مطرح است

در سوره نازعات تا آیه چهاردهم، دو دسته از انسان‌ها مطرح هستند و برای این دو دسته از انسان‌ها، دو فضا و دو نحوه از سلوک و تعریف از موقعیت‌ها مطرح است. دسته اول کسانی هستند که با النَّازِعَاتِ همراه می‌شوند و سپس با النَّاشِطَاتِ و سپس با السَّابِحَات . هر دوی این دو دسته موقعیت‌شون در کف عالم است، موقعیت‌شون کجاست؟ غرق، موقعیت‌شون مغروق بودن است، غرق هستند، در فضای ظلمات، غرق هستند، غوطه ور هستند در فضای ظلمات، یا در کف ظلمات هستند یا در طبقه ششم هستند، طبقه هفتم هستند، طبقه اول هستند، در این فضا غوطه ور هستند، در فضای ظلمات غوطه ور هستند، همه انسان‌ها، هر دو دسته.

سلوک کنندگان با النازعات به الراجفة متصل می شوند

از این دو دسته یک کسانی با النازعات همراه می‌شوند، از النازعات اثر می‌گیرند و این مسیر رو شروع می‌کنند به حرکت تا به موقعیتالسَّابِحَات می‌رسند تا در آینده به الرَّاجِفَة متصل می‌شوند، به موقعیت الرَّاجِفَة می‌رسند، به موقعیت همراهی باالسَّابِحَات می‌رسند، در فضای نور و بر مدار دقیق، سلوک می‌کنند، حرکت می‌کنند، رشد می‌کنند، اهل سبقت می‌شوند، کارگزار می‌شوند و در زمان خودش به الرَّاجِفَة متصل می‌شوند برای یک اتفاق عظیم، به خاطر ورود به یک مرحله جدیدی از سلوک، سلوکی نه فقط نورانی بلکه سلوکی فراتر از النور، سلوکی فراتر از نور آسمان‌ها و زمین.

کفار و مشرکین در موقعیت الحافرة هستند و در قیامت عنوان این موقعیت الساهرة است

در مقابل این گروه، گروه دیگری وجود دارند، کفار و مشرکین، از نشانه‌های بارز آنها غرق بودنی است که باورشون به قیامت و به رجعت وجود ندارد، باوری به این مطلب ندارند. بله گروه دوم اینطوری هستند، گروه دوم هم دارای یک موقعیت هستند، از نظر ارتفاع، در مقابل این ارتفاع، موقعیت‌شون گفته می‌شود الحَافِرَة ، گرفتار الحَافِرَة هستند و از نظر سرزمینی که بر آن هستند و بر آن قرار می‌گیرند، به خصوص این سرزمین در قیامت این گونه نمایان خواهد شد و بارز خواهد شد، از نظر این سرزمین، عنوان این سرزمین برای آنها است السَّاهِرَة .