الراجفة موقعیت مطرح شده برای مومنان و الحافرة موقعیت مطرح شده برای مشرکان

موقعیت زمانی و مکانی الراجفة و الرّادفة

الحافِرَة در سوره نازعات. در ۹ آیه اول سوره نازعات خدای متعال از مسیری صحبت می‌کند که بحث می‌رسد تا به موقعیتی که در آن موقعیت زمانی و موقعیت مکانی، بحث الرَّاجِفَة مطرح است. شیئی، موجودی، کسی، مطرح است با صفت الرَّاجِفَة و به دنبال آن الرَّادِفَةُ .

واجفة شدن قلوب و خاشعة شدن ابصار قلوب دو اثر الراجفة و الّرادفة بر روی انسانها

این دو موجود، این دو شیء الرَّاجِفَة و الرَّادِفَةُ دو اثر بر انسان‌ها و افراد نزدیک به خودشان و متصل به خودشان ایجاد می‌کنند، اثر بر قلب و اثر بر بصر قلب، اثر بر قلوب این انسان‌ها و اثر بر ابصار این انسان‌ها، قلوب این انسان‌ها وَاجِفَة می‌شود. بله این دو اثر گذاشته می‌شود، قلوبوَاجِفَة می‌شوند، ابصار قلوب خَاشِعَة می‌شوند

گرفتاری مشرکین در موقعیت الحافرة در دنیا، رجعت و قیامت

مقابل این فضا و این ارتفاع در کف عالم، موقعیتی است به نام الحَافِرَة وقتی از این فضا به مشرکین کف عالم نگاه می‌کنی و کسانی که در ظلمات و در عمق ظلمات هستند به آنها می‌گویی شما در الحَافِرَة هستید، شما در حفر عالم هستید، شما در حفره عالم هستید. این افراد در این حفره عالم در یک خسران عجیبی هستند. قیامت و بعد از مرگ هم دوباره برمی‌گردند، چه در رجعت، چه در قیامت، موقعیتشان همین حفره عالم است و گرفتار این حفره هستند، حفره‌ای که پویاست، حفره‌ای که نمی‌گذارد شما در بیایی، آنها گرفتار الحَافِرَة هستند، الحَافِرَة یعنی حفره ایجاد کن برای آن فرد، یعنی حفره قرار ده آن فرد، گرفتار الحَافِرَة هستند، نه فقط درون حفره هستند بلکه گرفتار حفره کَن هستند، گرفتار قرار دهنده فرد در موقعیت حفره عالم هستند. در ابتدای سوره مطرح است یک کسی مواجه است با النازعات یعنی کَننده از حفره‌های عالم، از حفره عالم به سمت بالا، کس دیگری گرفتار الحَافِرَة است یعنی برنده و قرار دهنده در حفره عالم.