شباهت مسیرِ رشد در آیات صیام ( 185و 186 سوره بقره ) و مسیرِ رشدِ اصحاب کهف

صیام به سوی پلکان رشد

رشد؛ صیام

یک عنوان از صیام ماه مبارک رمضان هست، صیام به سوی پلکان رشد، صیام به سوی پلکان رشد، در مسیر توحید، در دلِ و بر اساس کتاب الله، سه عنصر در این مسیر رشد، مؤثر هست، 1- توحید الله یعنی الی الله 2- رسول الله 3- کتاب الله. در این ماجرایی که از صیام شهر رمضان مطرح هست که این صیام به سوی رشد هست، برای این صیام رشد ماه مبارک رمضان، سه موضوع هست: 1- توحید، توحید الی الله 2- نقش رسول الله 3- نقش کتاب الله. باید روشن کنیم ارتباط این رشد در این سه ماجرا چیه؟ اصلاً به این سه ماجرا چی هست؟ اونی که در توحید رشد کرد، اونی که در توحید حرکت کرد، دیگه چرا باید دوباره رشد کنه؟ رشد چیه دیگه؟ یعنی در آیات 185 و 186 می‌فرماید که این فرد از هدایت قرآن بهره مند شده، به محضر رسول الله رسیده، در محضر رسول الله صلوات الله علیه و قبل از اون و در اون محضر سیر توحیدی داشته، تکبیر الله داشته، به فضای قرب نزدیک شده و در فضای قرب رفتار داشته، اینها رو این فرد داره تا به جایی می‌رسه که لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ ، این بستری میشه برای این که اینها رشد کنند.

سیرِ رشدِ اصحاب کهف

این مطلب رو کجا ببریم؟ سوره کهف، اصحاب کهف، کسانی که سیر توحیدی دارند، فتیه‌هایی که اهل هدایت هستند، بر اساس هدایت سیر توحیدی دارند، فَقَالُواْ رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ لَن نَّدْعُوَاْ مِن دُونِهِ إِلَهاً ، بر اساس سیر توحید به کهف می‌رسند. پس فتیه‌هایی که با استفاده از کتاب الله، هدایت دریافت می‌کنند، سیر توحید را حرکت می کنند، به کهف می‌رسند، در کهف خدای متعال، بستری از رحمت براشون فراهم می‌کنه، از رحمت بهره‌مند می‌شوند و به فضای رشد وارد می‌شوند.

تبیین مسیر رشد در آیه صیام ماه رمضان و اصحاب کهف

این دوتا بحث، شبیه هم، متناظر هم. در ماه رمضان بحث قرآن هست، در بحث اصحاب کهف، بحث بهره مندی اصحاب کهف از کتاب خداست. در ماه رمضان بحث صیام هست، در اصحاب کهف بحث إِذِ اعْتزَلْتُمُوهُمْ وَ مَا يَعْبُدُونَ إِلَّا الله ، هست. در ماه رمضان بحث بهره از هدایت هست، در اصحاب کهف هست وَ زِدْنَاهُمْ هُدًى . در ماه مبارک رمضان بحث سلوک توحیدی هست ، لِتُكَبِّرُواْ الله عَلىَ‏ مَا هَدَئكُمْ ، در اصحاب کهف بحث سلوک توحیدی هست، فَقَالُواْ رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ لَن نَّدْعُوَاْ مِن دُونِهِ إِلَهاً لَّقَدْ قُلْنَا إِذًا شَطَطًا . در ماه مبارک رمضان بحث محضر رسول الله صلوات الله علیه هست، در ماجرای اصحاب کهف بحث الکهف هست. در ماه رمضان بحث سلوکی الی الله و بهره‌ای از الله در محضر رسول الله صلوات الله علیه هست، یعنی در درون محضر، شما آنجا سلوک دارید، مسئلت می کنید، دعا می کنید، دعا می‌کنید، دعوت دارید، خدای متعال اجابت داره، در کهف، بحث يَنشُرْ لَكُم رَبُّكُم مِّن رَّحْمَتِه ، هست. در ادامه سلوک ماه مبارک رمضان، بحث رشد هست، در ماجرای اصحاب کهف بحث هَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا ، هست و همچنین بحث يُهَيِّئْ لَكمُ مِّنْ أَمْرِكمُ مِّرْفَقًا ، پس بین این دو بحث اینطور تناظر است.