در تکلّم خداوند با رسول الله، رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا وحی شده و ایشان به وسیله آن به صراط مستقیم هدایت می کنند
وحی، شکل تکلّم خداوند با رسول الله (ص) و روحاً مِن امرنا موضوع تکلّم است
در آیات انتهایی سوره شوری بحث روح ذیل کلام الله. در این آیات خداوند متعال می فرماید که اگر خدا بخواد با بشری تکلم کنه، خداوند با بشری تکلم نمی کنه مگر به وحی، به وحی کردن یا از ورای حجاب یا اینکه رسولی ارسال بکنه که رسول آنچه که خواست خداوند متعال هست رو وحی بکنه. إِنَّهُ عَلىٌّ حَكِيمٌ . همانا خدا علی و حکیم است. و تو، در مورد تو ای رسول، دو آیه آخر میخواد با رسول الله ص صحبت کنه، و در مورد تو ای رسول، وقتی خواستم این قاعده رو در مورد تو اجرا بکنم، وَ كَذَلِكَ و شبیه این قاعده برای تو این است که أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ، ما وحی کردیم به سوی تو. پس یعنی خداوند متعال با رسول الله ص تکلم کرد. یعنی خواستیم با تو تکلم کنیم به تو وحی کردیم. در ادامه مفعول وحی رو می فرماید، رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا ، روحی از امرمون را.
روح قبل از الکتاب بر رسول الله (ص) وحی شد
مَا كُنتَ تَدْرِى مَا الْكِتَابُ . اینجا رو میشه دو جور معنا کرد. تو نمیدونستی کتاب چیه. یا ممکنه معنا بشه که آنچه که به تو درایت داد که کتاب چیه. در هر صورت در هر دوی این معانی اون وحی رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا ، قبل از کتاب است. مال زمانی است که توی رسول الله ص با کتاب آشنا نبودی. یک چیزی به تو وحی کردیم قبل از این که تو بدانی کتاب چی هست یا یه چیزی به تو وحی کردیم که اون مقدمهای شد تو متوجه بشی کتاب چیه. پس دو تا موضوع هست. رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا و کتاب. مَا كُنتَ تَدْرِى مَا الْكِتَابُ وَ لَا الْايمَانُ . تو نمیدونستی کتاب چیه و نه ایمان و با سطحی از ایمان آشنا نبودی. اینجا اگر اون مَا كُنتَ تَدْرِى مَا الْكِتَابُ وَ لَا الْايمَانُ رو نفی معنا کنیم یعنی از زمانی صحبت میشه که موضوع کتاب و یک ایمان خاص که مربوط به احتمالاً همان بحث کتاب هست، مطرح نبوده برای رسول الله ص، قبل از آن زمان. موقعی که این فضا مطرح نیست. اون زمان ما به تو وحی کردیم رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را و(البته لکن این رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را جعل کردیم به شکل نور) و هدایت کردیم به وسیله این نور، مَن نَّشَاءُ مِنْ عِبَادِنَا را. این روح از امر که به تو وحی کردیم، این رو به شکل نور قرار دادیم و به وسیله اون نور یک سری از بندگان خودمون رو هدایت کردیم و اینطور است که قطعاً تو هدایت می کنی به سوی صراط مستقیم.
ذیل بحث کلام الله خدا با رسول الله (ص) در مورد روحاً من امرنا تکلّم کرده است
رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا چیه؟ 1- آن چیزی است که خداوند متعال به رسول الله ص وحی کرده ذیل چه بحثی؟ ذیل بحث تکلم خدا. یعنی خداوند متعال رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را به رسول الله ص تکلم کرده. کلام خدا با رسول الله است. ذیل بحث کلام خدا با رسول الله ص رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را تکلم کرده به شکل وحی. چون تکلم خدا به شکل وحی هست. پس رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را تکلم کرده. رسول الله ص به خاطر این تکلم خدا، به خاطر روح از امور که به رسول الله تکلم شده، به سوی صراط هدایت میکنه به سوی صراط مستقیم هدایت می کنه. روح چیه؟ روح مفاد وحی خداست به رسول الله. یعنی مفاد تکلم خداست. خداوند یک سری امور داره، امور خدا هم ذیل کلام الله است ذیل بحث کلام الله است. روحی از امر رو به رسول الله ص وحی می کنه به رسول الله تکلم می کنه. به خاطر این، رسول الله به سوی صراط مستقیم هدایت میکنه. صِرَاطِ اللَّهِ الَّذِى لَهُ مَا فىِ السَّمَاوَاتِ وَ مَا فىِ الْأَرْضِ . صراط مستقیم چی هست؟ صراط خدایی که، کسی که برای اوست آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است. أَلَا إِلىَ اللَّهِ تَصِيرُ الْأُمُور . توی رسول به خاطر اینکه ما روح از امر رو به تو تکلم کردیم، در مورد روح امر با تو حرف زدیم. روح از امر رو به تو گفتیم. اون وحی کردیم رو میگیم، گفتیم. چرا؟ چون ذیل کلام الله بحث میشه، يُكلَّمَهُ اللَّهُ .
به دلیل صیروریت امور الی الله، رسول الله (ص)، به صراط مستقیم هدایت می کند
چون روح از امر رو به تو گفتیم تو به سوی صراط مستقیم هدایت می کنی. چرا؟ چون امور خدا به شکلی قرار داده شده که صیرورت دارند الی الله. این هست. این یک موضوعی است که خداوند این گونه قرار داده. امور صیرورت دارند الی الله. امور که صیرورت دارند الی الله، همه اشیاء در عالم هم ذیل امور خدا مطرح میشند. مَا فىِ السَّمَاوَاتِ وَ مَا فىِ الْأَرْضِ دارای امور هستند. خود سماوات و ارض امور خودشون رو دارند. آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است امور خودشون رو دارند، اموری از جانب خداوند. و این امور به شکلی قرار داده شده اند که صیرورت دارند الی الله.
آشنایی با امور با روحاً من امرنا صورت گرفته و به نتیجه آن هدایت به صراط مستقیم است
یه کسی قراره هدایت کنه به صراط مستقیم. در فضای آسمان ها و زمین هدایت کنه به سوی صراط مستقیم. این باید چند تا چیز را بدونه. 1- اولاً با امور آشنا باشه. آشنائیتش ذیل چه عنوانی هست؟ ذیل عنوان رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا . مِن امرنا، باید با امور آشنا باشه. 2- آشنای خدایی باشه. آشنایی خدایی با امور، آشنایی با عنوان رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا . خداوند متعال وقتی بخواد کسی را با امور آشنا کنه، با رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا آشنا می کنه. رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا رو به او وحی می کنه. کسی که با رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا از جانب خداوند آشنا بشه، او معرفتش نسبت به عالم به شکلی است که قطعاً و قطعاً و حتماً هر گونه هدایتی که انجام بده، هدایت به سوی صراط مستقیم است.
اختیار کامل روحاً من امرنا در دستان رسول الله (ص) و القای روح بر برخی از عباد به خاطر انذار یومَ التَّلاق
به توی رسول چه دادیم؟ روح را. روح چی رو؟ روح از امر رو. در قالب کلام الله به تو روح را دادیم. با وحی کردن به تو روح رو دادیم. الان این رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا در اختیار کیست؟ رسول الله ص. خداوند رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا را به رسول الله وحی کرد. چی رو از امور به او وحی کرد؟ از امر چه چیزی را به او وحی کرد؟ روح را. این روح چه می کنه؟ پس روح از امور در اختیار رسول الله ص است. پس چند تا مسئله اینجا مطرح هست. 1- امور که از جانب خداوند هست. 2- اشیاء. مَا فىِ السَّمَاوَاتِ وَ مَا فىِ الْأَرْضِ.3- روح امر. روح از امور که این روح از امور رو خداوند متعال وحی کرد و در اختیار رسول الله ص قرار داد.کلام خدا به رسول الله ص آنچه از کلام خدا که خداوند تکلم کرد به رسول الله ص روح امور بود، روح از امور. روح از اموری که امور خدا هستند و احتمالاً مربوط به مَا فىِ السَّمَاوَاتِ وَ مَا فىِ الْأَرْضِ است. اینجا رسول الله ص با این روح از امور که در ید او قرار گرفته در اختیار او قرار گرفته چه کار می کنه؟ به چه موقعیتی رسیده؟ خداوند متعال جنسی از کلام که عنوانش هست روح، جنسی از کلام از امور رو، کلام مربوط به امور رو در اختیار رسول الله ص قرار داده. در اختیار کسی قرار نداده. همین جنس از کلام رو به شکل نور برای بخشی از عباد خودش قرار داده که اون نور اون عباد را هدایت می کند و همین رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا رو، رَفيعُ الدَّرَجاتِ ذُو الْعَرْشِ به بخشی از عباد خودش القا میکنه. اینجا در آیه ۱۵ سوره غافر با مَنْ يَشاءُ مِنْ عِبادِهِ تکلم نمیکنه. خداوند تکلم نمیکنه با آنها بلکه این روح مِن امر رو به اونها القا میکنه. روح مِن امر که خودش جزء کلام الله است. این روح من امر رو به اونها القا میکنه. آنها به خاطر القاء این روح مِن امر یه میدانی پیش روشون باز میشه و اون انذار يَوْمَ التَّلاق است.
امر خداوند مقدّم بر ایجاد اشیاء عالم
عالَم با چی پیش میره؟ با امور خدا. با امور از جانب خدا. اشیا عالم چگونه، می شوند؟ چگونه وجود می یابند؟ با امور از جانب خدا. وقتی امری قضا میشود، امر مربوط به شی، شیئی که در علم خداست. امرش، امرش که از موضوعات، از عناوین ذیل کلام خداست، قضا میشود، چی میشه؟ قول میشه که، کن فیکون، پس می شود. اینجا که کن فیکون مطرح است اون شیء هست. وجود آمدن اون شیء است. قبل از به وجود آمدن اون شیء چه مطرح است؟ امر. امر مربوط به اون شیء. این یه بحث.
امور یا مربوط اند به ایجاد اشیاء و یا مربوط هستند به تحول در اشیاء
یه بحث دیگه روح از امور هست. از امور مربوط به شیء. مربوط به اشیاء. ببینید امور یا مربوط به، بوجود آمدن اشیاست یا مربوط به شدنی در مورد شیء است، بودنی در مورد شیء است. شیئی اینگونه است گونهی دیگری بشود. امر گونهی دیگر شدن. امر از این حالت به حالتی دیگر شدن. این هم خودش امر میخواد. پس ما یک بحث امور داریم یک بحث اشیاء داریم که امور مربوط به بوجود آمدن اشیاء یا مربوط به تحولات اشیاء هستند. یعنی اضافه شدن بر اون شیء یا کم شدن از اون شیء و در نتیجه تحول و تغییر در اون شیء هست. امر یک اتفاق جدید بر اون شیء است. وقتی این امور قضا می شوند، اون اتفاق باید بیفتد. وقتی باید بیفته چی میشه؟ ذیل قول الله، کن فیکون. بشو، پس می شود. این در مورد اشیاء کن فیکون. این جریان در مورد اشیاء یعنی ذیل بحث کن فیکون، دنبال میشه. در مورد خود امور، اینکه این امور یک نظامی دارند. امور مربوط به اشیاء، امور مربوط به یک شی، یک نظامی دارند و یک تحولی را دنبال میکنند، این یعنی تَصِيرُ الْأُمُور . شدن های این امر. شدن های امور. تحقق این امور. لذا این امور باید یک صیرورت را دنبال کند، یک شدنها را دنبال کند، که البته این صیرورت الی الله است. پس یک امور داریم که دارای یک صیرورت هستند. یه اشیاء مربوط به امور داریم که این اشیاء مربوط به امور، ذیل عنوان کن فیکون، دنبال میشند.
رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا ذیل بحث کلام الله است و فقط بر رسول الله (ص) وحی شده
سوالی که باقی میمونه اینه، روح از امور چیه؟ و نقشش کجاست؟ روح از امور ذیل بحث کلام الله است. امور هم ذیل بحث کلام الله است. پس جنسی از کلام الله با عنوان روح، برگرفته از جنسی از کلام الله با عنوان امور، طبق آیات انتهایی سوره شوری، به رسول الله ص عطا شده، فقط هم به ایشان عطا شده. با عنوان وحی، به ایشون وحی شده. خداوند روح از امور رو به رسول الله ص وحی کرده یعنی تکلم کرده و رسول الله ص این کلام خدا را در اختیار داره. این جنس از کلام خدا رو در اختیار داره و میتونه بر اساس این جنس از کلام خدا، رفتار انجام بده. رفتاری که انجام میده چیه؟ هدایت کردن الی صراط مستقیم. الی صراط مستقیم هدایت میکنه.