جایگاه تکلّم خداوند با حضرت موسی (ع) پس از ماجرای میقات به اندازه‌ای بود که که ایشان بکلام، علی الناس اصطفی شد

خداوند برای موسی (ع) در میقات کلاس کلام گذاشت و در خواست موسی (ع) مبنی بر رؤیت ربّ بر اساس کلّمه ربُّه است

یه بحث در کلام الله، آیات 143 و144 سوره اعراف. خداوند می فرماید که، اعوذ بالله من الشیطان الرجیم وَ لَمَّا جَاءَ مُوسىَ‏ لِمِيقَاتِنَا وَ كلَّمَهُ رَبُّهُ . بحث تمام شد. وقتی موسی آمد به میقات ما وَ كلَّمَهُ رَبُّهُ. تمام و بحث نداریم. خیلی جالب هست. همه بحث اینجاست، وَ كلَّمَهُ رَبُّهُ. ادامه بحث، قَالَ، به تبع كلَّمَهُ رَبُّهُ، قَالَ، کی؟ موسی، رَبِّ أَرِنىِ أَنظُرْ إِلَيْكَ . بگذار من تو رو ببینیم. رؤیت کنم تو رو. پس تا اینجا رؤیت اتفاق نیفتاده، از رؤیت خبری نیست. قَالَ لَن تَرانىِ . اصلا نمیشه. رؤیت وجود نداره. اما وَ لَكِنِ انظُرْ إِلىَ الْجَبَلِ . به کوه نگاه کن. فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرانىِ فَلَمَّا تجَلىَ‏ رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَ خَرَّ مُوسىَ‏ صَعِقًا فَلَمَّا أَفَاقَ قَالَ سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ . بحث زیادی در این آیات وجود داره. در آیه بعد خداوند می فرماید، قَالَ يَمُوسىَ إِنىِّ اصْطَفَيْتُكَ عَلىَ النَّاسِ بِرِسَالَاتىِ وَ بِكلَامِى . تو را اصطفی کردم بر ناس به دو چیز. به رسالاتم و به کلامم. فَخُذْ مَا ءَاتَيْتُكَ وَ كُن مِّنَ الشَّكِرِينَ . بله موسی ع وقتی به میقات رب رفت یه ماجرا از جانب رب اونجا وجود داشت. كلَّمَهُ رَبُّهُ. کل بحث از جانب رب این هست باقی مطلب به خاطر یک درخواست موسی ع هست. موسی ع تقاضای رؤیت می کنه. چرا موسی ع این درخواست رو کرد؟ آیا این در خواست عاقلانه هست؟ آیا این درخواست جایگاه داره؟ آیا موسی ع باید درخواست می کرد که خدایا من تو را ببینم؟ به ذهن خیلیها می رسه که خداوند دیدنی نیست. آیا این درخواست جایگاه داره؟ چرا این درخواست از جانب موسی ع مطرح شده؟ پاسخش در كلَّمَهُ رَبُّهُ، هست. پایه این درخواست كلَّمَهُ رَبُّهُ، هست. وقتی موسی ع با یک کلاس مواجه هست، وقتی موسی ع به میقات رب رفته، خوب این خیلی جایگاه بزرگی هست. او دعوت شده به یک جایگاه عظیم بنام میقات خدا. اینجا جای هر کی نیست. جای هر کسی نیست. جای کسی نیست که معرفتش صحیح نباشه. جای کسی که معرفتش غلط باشه. خوب در این میقات با کلی مقدمات که او به این میقات آمده، در این میقات برای موسی ع یک کلاس، یک فضای رشد مطرح شده، عنوانش هست كلَّمَهُ رَبُّهُ. از موسی ع چه انتظاری هست؟ انتظار هست رفتار درخور این کلاس نشون بده. نه رفتار بی ربط. خدا کلاس كلَّمَهُ رَبُّهُ رو برای او گذاشته در میقات پس کلی داستان و کلاسهای رشد و تعلیم و تربیت موسی ع و او به میقات رب اومده برای او کلاس گذاشته موسی ع یک چیز بی ربط خواسته. این غلطه. این با ربط باید باشه. از یک انسانی که خداوند می فرماید، او را صنع کردم لنفسی، برای خودم. من اصلا موسی ع رو ساختم برای خودم. آیا چنین انتظاری هست؟ آقا شما رفتی کلاس میقات رب بعد از این همه سرمایه گذاری خداوند برای تو از دوره نوزادی، به دنیا آمدن خداوند برای تو سرمایه گذاری کرده، عالم و آدم رو بکار گرفته برای تعلیم و تربیت و رشد تو و حفظ تو، امروز با این همه رشد با این همه فضا اومدی رسیدی به میقات رب و برات کلاس گذاشته در میقات رب. یک عنوان داره کلاس، همه این کلاس هست وَ كلَّمَهُ رَبُّهُ.

اصطفی شدن حضرت موسی (ع) برسالات و کلام، کلاس رسالات قبل از میقات کلاس کلام پس از میقات

تا زمان میقات موسی ع رسول از جانب خداست. به سراغ فرعون رفته ماجراها پیش آمده و فرعون نابود شده. با چه چیزی رفته سراغ فرعون؟ برسالات. برسالات رب بسوی فرعون رفته. در صحنه میقات کلاس، کلاس رسالات نیست. کلاس کلام هست.

ضرورت بررسی جایگاه تکلّم رب در ماجرای میقات حضرت موسی (ع) و بررسی ارتباط سوال و جواب های حضرت موسی (ع) و خداوند مبنی بر رؤیت ربّ

در صحنه میقات کلاس کلام خداوند برپا میشه. تکلم خدا، كلَّمَهُ رَبُّهُ. تکلم رب به موسی ع. خوب در این کلاس انتظار رفتار شایسته و درخور از موسی ع هست. از این موسی ع، از این فرد انتظار این هست که رفتار درخور داشته باشه. وقتی نگاه می کنیم بلافاصله رفتار او هست. قَالَ رَبِّ أَرِنىِ أَنظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَن تَرانىِ . خداوند نفرمود که، موسی این چه حرفی بود تو زدی؟ آخه تو خجالت نمی کشی؟ این چه حرفی بود زدی؟ من بعد از این همه مدت تو را آوردم سر این کلاس بعد تو حرف بی ربط می زنی؟ این رو نفرمود. قَالَ لَن تَرانىِ . تو نمی بینی، وَ لَكِنِ ، یعنی ادامه داره. یعنی گفت خوب باشه تو نمی بینی، وَ لَكِنِ انظُرْ إِلىَ الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانىِ فَلَمَّا تجَلىَ‏ رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَ خَرَّ مُوسىَ‏ صَعِقًا ، الی آخر وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ . أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ؟ چرا؟ مگه چی شده تو اول المؤمنین هستی. اصلا ربط این حرفها چیه؟جای این حرفها کجاست؟ چرا موسی ع این حرف رو می زنه؟ به ظاهر وقتی نگاه می کنی یکسری حرفهایی که ربطی ندارن. برای چی داره اینها رو می گه؟ فرعون و فرعونیان نابود شدن. به معجزات به آیات به رسالت موسی ع و بنی اسرائیل نجات پیدا کرده و موسی ع به میقات رفته براساس وعده رب. براساس یک وعده عجیب. وعده ای که خداوند می فرماید که وَ واعَدْنا مُوسى‏ ثَلاثينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ ميقاتُ‏ رَبِّهِ أَرْبَعينَ لَيْلَةً . در خود وعده یک پیچیدگی وجود داره. وقتی می خواد وعده بده، می فرماید وعده دادیم موسی ع را به سی شب و تمامش کردیم به ده شب پس میقات رب تمام شد به چهل شب. چرا اینجوری مطرح می کنه؟ این داستانش چی هست؟ موسی ع برای رفتن به این میقات هارون رو خلیفه خودش در قوم قرار میده و سفارشاتی انجام میده و میره به میقات. وَ لَمَّا جاءَ مُوسى‏ لِميقاتِنا ، وقتی موسی اومد به میقات ما. خدایا تو میقات می خوای چی کار کنی؟ کی؟ وعده اش رو بعد از این رسالت موسی ع خیلی زمان گذشته ها بعد از این همه داستانها برای موسی ع وعده اش رو به موسی ع میدیم و او رو میاریم به میقات و موسی میاد به میقات. می خوای چی کار کنی؟ یه عنوان هست، وَ كَلَّمَهُ رَبُّهُ . این داستان چیه؟ بله اینجا بحث تکلم خداوند با موسی ع در میقات چه چیزی هست؟ برای فهم این باید یه مقداری موضوع میقات رو بررسی کنیم و فضای میقات. چرا میقات رب؟ از دل بحث میقات رب بحث چرا میقات رب رو در بیاریم، و الا یه پاسخش این هست که خوب میقات رب برای تکلم. اینکه پاسخ ما نمی شه. کمّ و چون میقات رب رو بررسی کنیم که جایگاه تکلم رب رو پیدا کنیم، و دوم نتیجه میقات رب.

موسی (ع) با کلاس کلام و تکلّم خداوند علی الناس بِکلام اصطفی شد

نتیجه میقات رب در دو جا هست. یکی رفتارهای موسی ع، دوم رفتار خداوند با موسی ع. اولین رفتار، رفتار موسی ع هست در قبال خداوند. می فرماید که قالَ رَبِّ أَرِني‏ أَنْظُرْ إِلَيْكَ . خدایا من تو رو ببینم، رؤیت کنم و موضوعات مربوط به این موضوع. موسی ع می فرماید که من اولین مؤمنین هستم. بعد از این موضوع، چرا؟ این داستان اولین مؤمنین بودن چی هست؟ بعد از این ماجراست که خداوند می فرماید قالَ يا مُوسى‏ إِنِّي اصْطَفَيْتُكَ عَلَى النَّاسِ بِرِسالاتي‏ وَ بِكَلامي . قبل از این موسی ع رسول بود از جانب خداوند برای قوم بنی اسرائیل که قوم بنی اسرائیل رو نجات بده. اینجا خداوند می فرماید که توی موسی رو اصطفا کردیم عَلَى النَّاسِ بِرِسالات وَ بِكَلام. این به کلام چرا مطرح هست؟ بخاطر کلاس بحث میقات. تکلم خداوند در میقات. پس یکی از نتایج تکلم خداوند در میقات شد اصطفا شدن موسی ع علی الناس بکلام. محصول تکلم خداوند چی هست؟ کلام خدا. موسی ع با کلام خدا که محصول تکلم خداست، با کلام خدا اصطفی شد علی الناس.