صیام در شهر رمضان و بهره های قرآنی
تفاوت دو بحث صیام و شهر رمضان
ما یک بحث صیام داریم، یک بحث ماه مبارک رمضان داریم. بله، اگر ماه مبارک رمضان هم نبود، اگر ماه رمضان هم نبود، خدای متعال در دین اسلام، روزه و صیام رو برای اهل اسلام قرار میداد و قرار داده بود، همانگونه که برای اقوام قبلی قرار داده بود، برای افراد قبلی و ادیان قبلی قرار داده بود، صیام را قرار داده بود. این یک بحث است، بحث صیام، نظام خودش رو داره، علت خودش رو داره، چرا صیام؟ صیام جایگاهش در سلوک الی الله چی هست؟ این یک بحث صیام هست. صیام یک جایگاهی داره در سلوک الی الله، مثل مثلاً نماز، مثل حج، مثل بسیاری از احکام دیگر که هر کدام جایگاهی دارند و علتی دارند و فلسفهای دارند در سلوک الی الله، این یه بحث صیام است. یک بحثی در دین مبارک اسلام داریم، بحث شهر رمضان. این یک بحث دیگر است. شهر رمضان ماهی است که خدای متعال در آن قرآن را نازل کرده است، این ارتباطی به ادیان دیگر نداره، این ارتباطی به الَّذِينَ مِن قَبْلِكُم ، نداره. در شهر رمضان خدای متعال القرآن را نازل کرده است.
صیام رمضانی و صیام غیر رمضانی
در آیه ۱۸۳ و ۱۸۴ سوره بقره، خدای متعال بحث قرار دادن حکم صیام رو در امت اسلام مطرح میکنه و احکامش را هم می فرماید، هم صیامهای واجب را در بر می گیرد هم احتمالاً صیامهای غیر واجب. در آیه ۱۸۵ خدای متعال بحث شهر رمضان رو مطرح میکنه. به لحاظ عملی در اسلام، حکم صیام آیات ۱۸۳ و ۱۸۴ اون قسمت واجبش منطبق شده به صیام شهر رمضان. ما در ماه مبارک رمضان دو حکم را با هم انجام می دهیم، حکم صیام آیات ۱۸۳ و ۱۸۴ ، حکم صیام آیه ۱۸۵ ، دو تا حکم را با هم انجام میدیم در یک زمان. اون حکم صیام که در آیه ۱۸۳ و ۱۸۴ مطرح است، میتونست بنا بر شریعت خدای متعال در ماه رمضان نباشه، حکم صیام آیه ۱۸۳ و ۱۸۴ به حکم صیام آیه ۱۸۵ که مربوط به شهر رمضان است، تطبیق داده شده و هر دو در یک زمان انجام میگیره، این صیام است.
دو وجه صیام در ماه مبارک رمضان
صیام؛ ماه رمضان
پس شما توجه کنید در ماه مبارک رمضان، شما وقتی صیام دارید در واقع این صیام شما، یک وجه صیام دارد به ماهُوَ حکم صیام، یک وجه صیام دارد، به خاطر شهر رمضان. برخی افراد وقتی صیام ماه مبارک رمضان رو میگیرند و این حکم رو عمل میکنند، هنر میکنند دارند به آیه ۱۸۳ و ۱۸۴ عمل میکنند، وارد آیه ۱۸۵ که شهر رمضان هست، نشدند، داره به حکم صیام عمل می کنه ولی نه صیام وجه مربوط به شهر رمضان، این دوتا بحث هست.
شکر و تکبیر الهی دو دستاورد صیام ماه مبارک رمضان
خب حالا که در ماه مبارک رمضان اهل صیام شدی باید توجه کنی دوتا صیام رو داری انجام میدی، یکی صیام آیات ۱۸۳ و ۱۸۴ ، همون بحث كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلىَ الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُون ، را، این بحث رو داری انجام میدی، یکی هم صیام شهر رمضان، که این صیام نتیجهاش چی هست؟ این کدوم صیام هست؟ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهرَ فَلْيَصُمْه ، این صیام رو، که به کجا میرسه؟ لِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَ لِتُكَبِّرُواْ اللَّهَ عَلىَ مَا هَدَئكُمْ وَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون . شما دوتا دستاورد باید از صیام ماه مبارک رمضان داشته باشید، دو دسته دستاورد، دستاورد تقوایی بر اساس آیه ۱۸۳ ، دستاورد مطرح در آیه ۱۸۵ ، تُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَ لِتُكَبِّرُواْ اللَّهَ عَلىَ مَا هَدَئكُمْ ، بحث تکبیر خدای متعال بر اساس هدایتی که دریافت کردید و بحث شکر. این هدایت چی هست؟ در صدر آیه می فرماید ...الْقُرْءَانُ هُدًى لِّلنَّاسِ باید با این هدایت شما به تکبیر خدای متعال برسید. این دسته دستاورد دوم، برای کسانی است که صیام ماه رمضانی دارند.