هدایت بِنور و هدایت بِکتاب الله دو ابزار مهم هدایت در جوار انبیاء (ع) و رسول الله (ص) هستند که یکی از عمق ظلمات و دیگری پس از خروج از ظلمات تا موقعیت النور هدایت گری می کنند
هدایت در حرکت از ظلمات به سمت نور مطرح نیست بلکه کسی یا شیئی باید انسان ها را از ظلمات خارج کرده و به سوی نور حرکت دهد
نکاتی در بحث نورالله. در بحث نور، بحث هدایت، هدایت الی نور نداریم. این معنادار است، کسی با هدایت از ظلمات الی نور خارج نمیشود، از ظلمات به سوی نور نمیرود بلکه باید از ظلمات به سوی نور خارج بکنند او را. اینطور نیست که هدایتی الی نور مطرح بشود و فرد بتواند از ظلمتها به سوی نور حرکت کند. پس بحث هدایت الی نور پررنگ نیست. هر چقدر از نور توضیح بدهی، تبیین کنی، ماجرای النور را، تا دستش را نگیری و نبری او نمیتواند برود. این بحث که ماجرای نور را تبیین کنی و این فرد بتواند با این تبیین حرکت کند، این بحث در قرآن پررنگ نیست.
منیر، فرد را از ظلمات به سوی نور خارج می کند
فرد را باید از ظلمات الی نور، کسی خارج بکند، این یک مطلب، یا نور را برای او جعل بکند، یا به او نور بدهد، کار چه کسی است؟ این را چه کسی انجام میدهد؟ منیر، شیئی که منیر است، یا نور را نازل بکند و این فرد از آن نوری که در معیت رسول الله نازل شده است تبعیت بکند.
نور سبب هدایت است برای کسی که نور دارد
پس یک نکته در مورد نور اینکه ما هدایت الی نور نداریم بلکه نور خودش سبب هدایت است، نور خودش زمینه هدایت است ولیکن نه برای هر کسی، برای کسی که نور دارد.
در معیت انبیاء و رسل به ویژه در جوار رسول الله (ص)، باید از نور و کتاب بهره برد
وقتی در نظام خدای متعال در کنار انبیا و رسل علیهم السلام، به خصوص در جوار رسول الله صلوات الله علیه توجه میکنیم، دو موضوع به همراه ایشان مطرح است، ۱- نور ۲- کتاب. بهره از کتاب باید داشت و بهره از نور باید داشت.
بهره از صفات مختلف کتاب مبین در جوار رسول الله (ص) به میزان علم، تقوا، عقل و ایمان افراد بستگی دارد
کتاب که بر رسول الله صلوات الله علیه نازل شده دارای درجات بهرهمندی است. یک بخشی به خود مخاطب مربوط است که چقدر میتواند از کتاب بهره ببرد و در چه درجهای بهره ببرد، به علم او مربوط است، به تقوای او، به عقل او، به ایمان او که تا چه درجهای از کتاب بهره ببرد و از چه ویژگی کتاب و از چه صفت از الکتاب بهره ببرد. بله از صفات مختلف کتاب و قرآن بهرهمند میشوید. یک موقعی از تبیین کتاب بهرهمند میشوید، یک موقعی از کریم بودن کتاب بهرهمند میشوید، یک موقعی از مجید بودن قرآن بهرهمند میشوید. خب این به فرد مربوط است. عمده چیزی که ابتدا در کنار رسول الله صلوات الله علیه در دسترس مخاطبان است، کتاب است، کتاب مبین. کتاب است و استفاده از کتاب مبین و بهره از کتاب مبین.
بهره از هدایت بنور و هدایت لِنور و مشی علی النور در صورتی امکان پذیر است که افراد ابتدا به نور رسیده باشند
در کنار بحث کتاب، بحث نور مطرح است که انسانها و مومنین باید به تراز بهره از نور برسند، برای بهره از نور ابتدا باید چه کنند؟ باید به نور برسند که از نور بهره ببرند. یک عنوان اصلی به نور رسیدن ذیل "يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَي النُّورِ" است. باید به نور برسند باید به موقعیتی برسند که آنجا نور است، که حالا از آنجا به بعد از نور بهره ببرند. چه بهرهای ببرند؟ یکی از بزرگترین بهرههای از نور، هدایت بنور است، هدایت به وسیله نور. یکی از بهرههای دیگر هدایت لِنور است. از بهرههای دیگر مشی علی نور است و بهرههای دیگری که وجود دارد. پس ابتدا فرد باید به نور برسد. خب این نور هم دارای طبقات و درجات است.
نور نیز دارای طبقات و درجات است
نکته دیگری که در مورد نور میشود مطرح کرد طبقات و درجات نور است.
میزان بهره سمع و بصر و فؤاد انسان از نور
نکته دیگری که در مورد نور میشود مطرح کرد بهره موضوعات اصلی وجود انسان از نور است، مثل سمع و بصر و فؤاد. بصر این فرد چقدر بهره از نور دارد؟
تراز بهره از کتاب الله با توجه به موقعیتی که نسبت به نور داریم متفاوت است و تا بهره از ضیاء الله ادامه دارد
پس یک نکته در نور این است که باید به طرق مختلف، به طرقی که در قرآن مطرح است، الی نور رفت و به نور رسید و در آن موقعیت از نور بهره برد و حالا آنجا با بهره از نور، الی الله حرکت کرد. تراز استفاده افراد از کتاب الله، آنجا متفاوت خواهد بود یعنی ما یک استفاده از کتاب الله داریم، یک بهره از کتاب الله داریم در زمانی که فی ظلمات هستیم، یک بهره از کتاب الله داریم زمانی که فی النور هستیم و گامهای بالاتر هم است. یک استفاده از کتاب الله و کلام الله است زمانی که مِن بعد نور هستی. یعنی از یک جایی به بعد بحث کلام الله هست و بهره از ضیاءالله.
طی طریق تا موقعیت النور، در کنار بهره از کتاب الله و ارتقاء در درجات نور امکان پذیر است
پس یک نکته اینکه در کنار بهره از کتاب الله باید در درجات نور بالا رفت و تا موقعیت النور رسید. یعنی اگر کتاب الله زمینه ایجاد نکند که افراد الی نور حرکت کنند، خب این افراد طی طریق نخواهند کرد.
از وجود مبارک اهل بیت (ع) باید در تراز بهره از نور بهره برد
نکته دیگر اینکه یکی از مصادیق اصلی النور در وجود مبارک اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام است. از یک جهت دیگر نگاه بکنیم یعنی وجود مبارک اهل بیت علیهم السلام رو با نور معنا کنیم. یعنی بهره از این وجودات مبارک باید بهره در تراز نور باشد. یعنی با وجود آنها وقتی شما به آنها رسیدی، وقتی به ایشان رسیدهای، وقتی به ایشان متصل هستی که دیگر ظلمتی نباشد. پس وقتی به ایشان متصل هستی نباید ظلمتی باشد، نباید ظلمات باشد. نمیشود در جوار امام نور بود و مشرک بود و کفر داشت.
بهره از نور اهل بیت (ع) یعنی رسیدن به موقعیت عروة الوثقایی ایشان و آغاز مسیر رشد. یعنی از نقطه ای که اصحاب کهف شروع به رشد کردند
بهره از موقعیت نور اهل بیت علیهم السلام یعنی چه؟ یک معنایش در آیات مربوط به آیت الکرسی یعنی عروة الوثقی، یعنی رسیدن به موقعیتی که اهل بیت علیهم السلام عروة الوثقی هستند، یک اتصال به توحید هستند اتصالی که "لَا انْفِصامَ لَها"، هیچ جدایی در آن وجود ندارد. شما به چنین ترازی از اتصال و بهره از وجود مبارک اهل بیت علیهم السلام رسیدی تازه اینجا گامهای اصلی سلوک شروع میشود، عنوانش میشود چی؟ میشود رشد، رشد از اینجا شروع میشود. اصحاب کهف جایشان اینجاست. اصحاب کهف آن موقعی که شدند اصحاب کهف، موقعیتشان اینجا بود. به چنان اتصالی به وجود مبارک اهل بیت علیهم السلام که آن اتصال، اتصال به تراز نور است و دیگر هیچ ظلمتی وجود ندارد.
هدایت بکتاب الله و هدایت بنور دو ابزار مهم هدایت هستند که یکی از عمق ظلمات و دیگری پس از خروج از ظلمات هدایت گری می کنند
بله پس ما دو وسیله هدایت مهم داریم: ۱- کتاب الله ۲- نور. بحث هدایت بکتاب الله از کجا مطرح است؟ از عمق ظلمات. بحث هدایت بنورالله از کجا مطرح است؟ آنجایی که دیگر ظلمات نیست و نور است. بحث هدایت به کتاب الله امتداد دارد همیشه مطرح است، از عمق ظلمات مطرح است تا زمانی که نور هم هست. درجات استفاده فرد از کتاب الله ارتقا پیدا میکند. بله این درجات قرآن به لحاظ صفات قرآن و به لحاظ اینکه فرد میتواند از قرآن و کتاب الله چه بهرههایی را ببرد، این هدایت ادامه دارد و امتداد دارد و از یک جایی هم هدایت به وسیله نور.