لزوم بررسی علّت مبعوث شدن اصحاب کهف، در حالیکه مشمول موت نشده اند تا نشانه ای از بعث در روز قیامت باشد

اصحاب کهف مشمول موت نشده بودند که مبعوث شدنشان نشانه ای از بعث در قیامت باشد

یک سوالی که در مورد بحث اصحاب کهف مطرح است، این هست که خدای متعال این موضوع رو برای دیگر انسانها به عنوان نمونه‌ای از ماجرای بعث و قیامت، مطرح میکنه، در آیه ‌۱۹ام می‌فرماید كَذَالِكَ بَعَثْنَاهُم یا در آیه ۲۱ اشاره به بحث السَّاعَة داره، ارتباط این ماجرا با بعث چی هست؟ ارتباط این ماجرا با قیامت چی هست؟ در بحث ماجرای قیامت، ما داریم که انسانها موت می‌شوند، زنده هستند موت می‌شوند، بعد دوباره زنده می‌شوند. مثل ماجرایی که برای عُزیر علیه السلام بود، یا ماجراهای دیگری که مثال بعث بوده. در واقع طبق آیات دیگر خداوند متعال بحث قیامت رو این استدلال رو داره که ما اینگونه انسانها یا شما را زنده می‌کنیم. در بحث اصحاب کهف موتی در کار نبوده، می‌فرماید که وَ تحَسَبهُمْ أَيْقَاظًا وَ هُمْ رُقُود این ارتباطش به موضوع بعث چی هست؟ در قیامت انسانهایی که موت شده‌اند، زنده می‌شوند، موت شده‌اند و عمده‌شون هم جسم‌هاشون از بین رفته، این افراد دوباره زنده می‌شوند. در واقع دوباره خدای متعال این افراد رو خلق میکنه و آنها را زنده میکنه. اینجا اصحاب کهف نمُرده‌اند، جسم‌هاشون از بین نرفته، حتی جسم‌هاشون توسط خدای متعال نگهداری میشه که هیچ آسیبی بهش نرسه. پس این مطلب که گفته میشه اصحاب کهف برای این بوده که انسانها، اون قوم، افراد مختلف، به این نتیجه برسند که پس قیامت حق هست و قیامت وجود داره و ما دوباره پس از مرگ زنده می‌شویم، این نمی‌تونه درست باشه.

بعث در ماجرای عزیر و پرندگان حضرت ابراهیم ع، بعد از موت مطرح است

ببینید اصلاً در ماجرای مشابه مثل ماجرای عزیر ع خدای متعال می‌فرماید که عزیر مُرد، موت شد، فَأَماتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عامٍ‏ در آیه 259 سوره بقره این مطلب رو می‌فرماید، عزیر علیه السلام موت شد توسط خدا سپس مبعوث شد. این ماجرا آیه است، آیه‌ای از قیامت، یا در آیه ۲۶۰ وقتی ابراهیم علیه السلام می‌فرماید که رَبِّ أَرِنىِ كَيْفَ تُحْىِ الْمَوْتى‏ وقتی اون چهار پرنده گرفته میشه، اون چهار پرنده به چند تکه تبدیل میشه یعنی کشته می‌شوند، تکه تکه می‌شوند، در جاهای مختلف قرار داده می‌شوند و کیفیت مبعوث شدن و زنده شدن یک موجود زنده‌ای که چند تکه شده و در جاهای مختلف قرار داده شده، روش زنده شدن آنها به ابراهیم علیه السلام نشان داده میشود. بله در آیه ۲۶۰ ابراهیم علیه السلام در واقع روش زنده شدن و کیفیت زنده شدن مردگان را می‌بینه و متوجه میشه که بحث خودش رو داره.

تفاوت بارز مبعوث شدن اصحاب کهف با مبعوث شدن در قیامت

ماجرای اصحاب کهف به چه شکل است؟ ماجرای اصحاب کهف آیه چه چیزی است؟ قراره چه چیزی رو برای مردم روشن کنه؟ در اینجا موتی انجام نشده، پس آیا میتونه آیه‌ای باشه برای زنده شدن در قیامت؟ این بعثی که در آیات سوره کهف برای اصحاب کهف مطرح هست، یعنی در آیه نوزدهم که می‌فرمایدكَذَالِكَ بَعَثْنَاهُم این بعث، بعث بعد از موت نیست، پس نمی‌تونه نشانه و آیه‌ای برای بعث در زمان قیامت باشه. خدای متعال اینجا نخواسته درس مبعوث شدن در قیامت رو مطرح کنه. مبعوث شدن در قیامت، برای میّت‌هاست، برای مردگان، اینکه ما، کسانی که موت شدند، اموات رو چگونه در قیامت مبعوث می‌کنیم. اصحاب کهف، ماجرای اصحاب کهف نمونه و درسی برای این موضوع نیست. در هر صورت بحث اصحاب کهف، آیه و نشانه‌ای برای اینکه اموات در قیامت زنده می‌شوند، نمی‌تونه باشه. چون ظاهر مطلب و آنچه که در ماجرای اصحاب کهف هست، به این موضوع شباهت نداره، پس حاکی از چه چیزی است؟

وعده حقّی که خداوند علم نسبت به آن را از ماجرای اصحاب کهف خواسته چیست؟

در آیه ۲۱ می‌فرماید که وَ كَذَالِكَ أَعْثرْنَا عَلَيهِم لِيَعْلَمُواْ أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَ أَنَّ السَّاعَةَ لَا رَيْبَ فِيهَا ما اینگونه نسبت به اصحاب کهف، دیگران را مطلع کردیم، یا آگاهی بهشون دادیم، یا اشرافی دادیم تا این رو بفهمندلِيَعْلَمُواْ أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ که وعده خدا حق است، این چه وعده‌ای است؟ کدام وعده حق است؟ وَ أَنَّ السَّاعَةَ لَا رَيْبَ فِيهَا و اینکه در مورد السَّاعَةَ شکی و ریبی درش نیست، خب این کدام وعده خداست؟

اصحاب کهف آیه و نشانه چه چیزی هستند؟

پس ببینید ما در آیات سوره کهف، به ماجرای اصحاب کهف اطلاع پیدا کردیم و آشنا شدیم، رسیدیم آیه بیست و یکم، خدای متعال می‌فرماید کهلِيَعْلَمُواْ أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ چه نتیجه‌ای بگیریم؟ اینکه قیامت وجود داره، این نتیجه را بگیریم؟ اینکه در قیامت مرده‌ها زنده میشوند؟ اینجا باید چه نتیجه‌ای بگیریم؟ خدای متعال می‌فرماید آقا، آقایانوَ كَذَالِكَ أَعْثرْنَا عَلَيهِم لِيَعْلَمُواْ أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ خب چه نتیجه‌ای بگیریم اینجا؟ آیا این وعده والسَّاعَةَ ، قیامت است؟ این باید مشخص بشه. اگر قیامت است، چه چیزی در قیامت را باید برداشت کنیم؟ چون بحث زنده شدن اموات نیست، ما باید چه چیزی را برداشت کنیم؟ آیا موضوع اینه که بعث انجام میشه؟ بعث به معنای چی، به معنای زنده شدن مردگان؟ این هم که نیست. اصحاب کهف آیه و نشانه چه چیزی هستند؟ این باید بحث بشه.