لزوم شناخت صفت صورت گری خداوند در مورد انسان در ارحام و ارتباط آن با نزول کتاب
تفاوت تصویرگری خداوند و خالق بودن او
بله در آیات ابتدایی سوره آل عمران این تصویری که خداوند برای انسان ها در ارحام ایجاد کرده، مهم هست. این تصویر رو باید بهش توجه کنیم. اینجا به سهولت معنا نکنیم که تصویر یعنی همین جسمی که خداوند برای انسان ایجاد میکنه، نه این نیست. بین تصویری گری خداوند و خالق بودن خداوند فرق هست. این دو چیزه. خداوند متعال الخالق هست و المصور هست.
کاربرد صفت الخالق در مورد خلقت انسان
یعنی دوتا صفت خداوند است. دو تا نتیجه داره. اون بحث اینکه انسان در رحم مادر از نطفه به علقه تبدیل میشه و تا به طفل میرسه این ذیل خلقت انسان هست. یعنی ذیل صفت خالق بودن خداوند متعال هست.
لزوم شناخت جایگاه تصویرگری توسط خدایی که نازل کننده کتاب بر رسول الله است
مصور بودن خداوند متعال در مورد انسان کجاست؟ چیه؟ خدای متعال انسان رو تصویر میکنه یعنی چه میکنه؟ در آیه ۶ سوره آل عمران وقتی می فرماید، هُوَ الَّذِى يُصَوِّرُكُمْ فىِ الْأَرْحَامِ ، این ارحام چی هست؟ این ارحام کجاست؟ رابطه این ماجرا، این تصویرگری با کتاب الله چیه؟ با نزول کتاب الله بر رسول الله صلوات الله علیه چی هست؟ خدای اله، الحی، القیوم، که کتاب رو نازل میکنه و بر همه چیز و بر همه اشیا در زمین و آسمان اشراف داره و هیچ چیزی نه در حال، نه در گذشته و نه در آینده در پهنه زمین و آسمان بر او پنهان نیست، این خدا، انسانها را تصویر میکند در ارحام، یعنی این خدا مصور انسانهاست و همین خدا نازل کننده کتاب بر رسول الله ص است. بله این جایگاه تصویر گری رو باید بشناسیم.
مُنزِّل کتاب بر رسول الله (ص)، مُصَوِّر انسان هاست در ارحام
انسان باید صورت خودش رو بشناسه. در فضایی که خداوند می فرماید منِ خدا کتاب را تنزیل کردم بر رسول الله ص، همونجا می فرماید شما رو تصویر کردم. این مسئله مهمه. کتاب را تنزیل کردم بر رسول الله ص، شما را تصویر کردم. نسبت به رسول الله ص چه رفتاری دارند؟ مُنَزِّل کتاب بر رسول الله ص. در مورد ما انسانها چه چیزی هست؟ مُصَوِّر ما انسان ها. ما با این صورت کار داریم، این صورت مهم است. این صورت مدام در حال شکلگیری است. رابطه انسان با ارحام خداوندی، صورت انسان رو شکل میده. ما باید بریم به سمتی که صورتمون به احسن وجه در ارحام شکل بگیره. تا کی فرصت داری؟ فرصت اولیه شما تا نفخ صور است. ما باید تصویرمون رو در ارحام خداوندی به احسن وجه ایجاد کنیم. این احسن وجهش نسبت به چیه؟ یه قلقش کتاب الله هست. یعنی دو بحث اینجا هست، صورت شما در ارحام، صورت شما نسبت به کتاب الله. داخل پرانتز عرض کنیم، اینجا عالی ترین مصداق ارحام، اشیایی متعلق به اهل بیت ع است. یعنی در واقع ذوالارحام اهل بیت علیه السلام هستند. یه فضایی که عنوان آن فضا هست ارحام. اونجا باید تصویر شما شکل بگیره نسبت به کتاب الله، به وسیله کتاب الله، در تعامل با کتاب الله.
به دنبال مفهوم تصویرگری پس از فعل سوّا و عدل، توسط خداوند برای انسان
بله آن چیز که حتی نسبت به خلقت جسم انسان، نسبت به خلقت اجسام انسان، اولی تر هست تصویر انسان هست. بله از جمله آیات دیگری که در مورد صورتگری انسان مطرح است آیه ۸ سوره انفطار است که خداوند متعال می فرماید که، يَأَيّهَا الْانسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيم، الَّذِى خَلَقَكَ فَسَوَّئكَ فَعَدَلَك، فىِ أَىِّ صُورَةٍ مَّا شَاءَ رَكَّبَك ، در آیه هشتم میفرماید که فىِ أَىّ صُورَةٍ مَّا شَاءَ رَكَّبَك . خب بحثی که اینجا وجود داره اینه که این صورتی که انسان ها دارند بر اساس آنچه که خداوند متعال مشیت می کنه متفاوت از خلقت انسانِ، متفاوت از سوّا شدن انسانِ، متفاوت از عدل شدن انسانِ، و این صورت گری انسان این صورت انسان، ماجرایی است که خداوند بر اساس این، بر اساس صورت انسان، انسان ها رو رکب میکنه. این صورت انسان مهم است. شناخت صورت انسان مهمه. خداوند می فرماید ای انسان چه چیزی تو رو مغرور کرده نسبت به رب کریم؟ اون ربی که، ربّی که تو رو خلق کرد، سوا کرد و عدل کرد تو را و بر اساس مصور بودن خداوند متعال که تو را تصویر کرده بود و به تو صورتی داد مطابق مشیت خدا، تو را رکب کرد. تویی این انسان. توی انسان رکب شده، توی انسان رکب شده، بر اساس صورت خداوندی، بر اساس صورتی از جانب خداوند، صورت خودت که خداوند برای تو قرار داده، حالت چگونه است؟ کارت چیه؟ رفتارت چه خواهد بود؟ چه خواهد بود؟ كلَّا بَلْ تُكَذِّبُونَ بِالدِّين، وَ إِنَّ عَلَيْكُمْ لحَافِظِينَ، كِرَامًا كَاتِبِينَ، يَعْلَمُونَ مَا تَفْعَلُون .
صورت گری انسان در فضایی از انفطار آسمان و انتثار کواکب و تفجیر بِحار
جالبه انسان تو خلق شدی خدا تو رو خلق کرده سوّا کرده، عدل کرده، بریم چند آیه قبل، فضا چیه؟ آسمان شکافته میشه، ستاره ها به هم میریزند، کواکب فرو می ریزند، دریا ها شکافته می شوند، دریاها فجر میشند، در یک فضای انفطار، انتثار، تفجیر و در یک فضایی که قبور، وَ إِذَا الْقُبُورُ بُعْثرَت ، در فضای بعثره ی قبور، در یک چنین فضایی، انسان اینجاست. عَلِمَتْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ وَ أَخَّرَت . اینجا این نقطه. آدم اینجا ایستاده. انسان اینجا ایستاده. آسمان اتفاق انفطار، کواکب انتثار، دریا ها تفجیر، قبور بعثره، حالا اینجا به انسان می فرماید ای انسان چه چیزی تو رو مغرور کرده؟ اون فضا رو نگاه کن، تو اون فضا ایستادی، چه چیزی تو رو مغروری کرده نسبت به رب تو. رب تو که تو رو خلق کرد، سوّا کرد، عدل کرد. تا اینجا نگاه کنید، و تو را رَكَّبَك. تو رو سوا کرد. برای تو یه پایه ای قرار داد. تو اون فضا انسان چگونه بود؟ انسانی رها. همه چی داره میریزه. اونجایی که همه چی داره میریزه، آسمان شکافته شده، کواکب به هم می ریزند، دریا ها به هم میریزند، قبر ها به هم میریزند، انسان یه جای پا میخواد. اون جای پا چیه؟ صورتی از جانب خداوند متعال. توی انسان که منِ خدا تو را خلق کردم و در نهایت تو رو رکب کردم بر صورتی، توی انسان رفتارت چی بود؟ دین رو تکذیب کردی. دین رو تکذیب کردی نتیجه اش چی شد؟ جای پات خالی شد.
تکذیب دین در حضور کرام الکاتبین به دلیل غرور نسبت به ربِّ کریم
این انسانی که در این فضای سخت که در ابتدای سوره انفطار مطرح است قرار میگیره خب برخی از این انسانها یه رفتاری می کنند. رفتارشون چی هست؟ تُكَذِّبُونَ بِالدِّين. دین رو تکذیب میکنند. و این در صورتی است که بر آنها حافظانی قرار دارند که کرام الکاتبین هستند و می دانند آنچه که شما انسان ها انجام می دهید رو. یعنی یه رفتاری در قبال دین دارند، رفتارشون غلطه، تکذیب دینه. ریشه این رفتار غلط شون چی هست؟ غرور. غرور نسبت به پروردگار متعال نسبت به پروردگار کریم. تو دنیا هستند مغرورند. اون فضا رو ندیدند. اون فضای آینده را هنوز باهاش مواجه نیستند. چون هنوز تو دنیا هستند غرور دارند مغرور میشند نسبت به رب کریم. پس دین رو تکذیب میکنند. دین رو تکذیب میکنند. چی رو تکذیب می کنند؟ دین. دین چیه؟ ممکنه شما بفرمایید دین یعنی کتاب خدا. دین یعنی آنچه از جانب خدا است. دین یعنی دستورالعملهایی از جانب خدا. دین یعنی قوانین از جانب خدا. دین یعنی کلام خدا. دین یعنی قول خدا. دین یعنی آن چیزی که شما در دنیا زندگی می کنی، باید از جانب خدا اون رو دریافت بکنی و بر اساس اون زندگی کنی. اینا تکذیب میکنند.
لزوم شناخت مبحث صورت انسان
خب اینجا در این فضا باید این بحث رو دنبال کنیم که این صورت انسان چیه؟ که خداوند متعال انسانها رو در صورت انسان رکب کرده. خب این یک بحث مهمه. این یکی از آیات مربوط به صورت انسان هست. بله ما باید بحث صورت انسان رو بشناسیم. این بحث در آیات ابتدایی سوره آل عمران مطرح است. در آیات سوره انفطار مطرح است در چند آیه دیگر در قرآن در مورد انسان، بحث صورت انسان مطرح است. خداوند متعال به انسانها صورت داده. صورت انسان غیر از خلقت انسان است. صورت انسان غیر از سوّا شدن انسان است.