تطبیق ورود به ارض مقدّس در ماجرای حضرت موسی ع با اتمام نعمت در ماجرای غدیر

ورود به ارض مقدّس، دستاورد رسالت حضرت موسی (ع) است

بحث ارض مقدس در سوره مائده یعنی چی؟ بحث ارض مقدس را وقتی در سوره مائده دنبال می‌کنیم از آیه بیستم تا آیه بیست و ششم، ماجرای ارض مقدس دوران موسی علیه السلام است، این ماجرا چه زمانی است؟ تقریبا در اواخر رسالت موسی علیه السلام است، دستاورد رسالت موسی ع است، اواخر رسالت موسی ع است. بعد از دوران زیادی، بودن با بنی اسرائیل و حرکت آنها و هدایت آنها و نجات آنها، اینجا انتهای کار است، اینجا نتیجه کار است، يا قَوْمِ ادْخُلُوا الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتي‏ كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ ، وارد این ارض مقدس بشوید، داخل در این ارض مقدس بشوید که خدا مکتوب کرده برای شما.

ورود از مسیر درست در ارض مقدّس موقعیت جبّارین را نابود خواهد کرد

خب این یک امر به قوم است، یک سرزمین روبرو است، قوم باید وارد این سرزمین بشوند، این سرزمین رو خدای متعال یک قاعده‌ای، یک ارتقایی بر آن قرار داده، این سرزمین شده ارض مقدس، از مسیر درستش، قوم باید وارد این سرزمین بشوند، در یک تصمیم هستند، یا وارد می‌شوند یا برمی‌گردند به عقب و یا سرگردان باقی می‌مانند. برای وارد شدن، مطابق اون فرمایشی که از قول دو نفر است قالَ رَجُلانِ‏ مِنَ الَّذينَ يَخافُونَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُوا عَلَيْهِمُ الْبابَ و در مسیرش وارد بشوید، به محض اینکه از آن مسیر وارد بشوند، آن قوم جبارینی که موقعیت این سرزمین مقدس رو تصرف کردند و حضور دارند نابود خواهد شد.

موانع ورود بنی اسرائیل به ارض مقدّس

پس ببینید تا اینجا یک بحث وجود دارد، موقعیتی که آن موقعیت، ارض مقدس است، یک بحث دیگر وجود دارد قوم جبارینی که سرزمین مقدس را غصب کرده‌اند و یک بحث دیگر وجود دارد نوع رفتار و زمینه رفتاری که این قوم دارند و باید به سمت اینجا حرکت کنند. پس بهره قوم از ارض مقدس بستگی دارد به رفتاری که آن قوم انجام می‌دهند، عرض مقدس وجود دارد، قوم جبارین در موقعیت ارض مقدس هستند، بهره ندارند و این ارض مقدس و داخل شدن در ارض مقدس، مکتوب شده برای قوم موسی ع، مانع وجود دارد، مانعش قوم جبارین هستند، مانع دیگرش خود صفات قوم است. برای درک بیشتر این بحث باید موقعیت این بحث رو در سوره مائده بشناسیم و در یک مقایسه و جانمایی در سوره مائده بهتر متوجه بشویم.

مقایسه و تطبیق 19 آیه اول سوره مائده با ماجرای حضرت موسی (ع) در ورود به ارض مقدّسه

در مقایسه این فراز موسی علیه السلام، یعنی آیه بیستم تا آیه بیست و هفتم با سوره مائده، دو بخش از سوره مائده، قبل از این فراز و بعد از این فراز، در مقایسه با آیات قبل یعنی آیه یک تا نوزدهم، مباحثی از این بحث روشن می‌شود. اوایل سوره مائده یک بحث محوری مطرح است که خدای متعال به رسول الله ص می‌فرماید که این برای مومنین باید مطرح بشود، تا این بحث می‌رسد به آیه سوم. مجموع آیات اول تا آیه سوم سوره مائده رو که ملاحظه می‌فرمایید، سه بخش بحث مطرح است، بخشی که مومنین باید مراعات بکنند، بخش مربوط به مومنین يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ ، يَأَيهُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تحُلُّواْ شَعَارَ الله وحُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ اگر این‌ها را مراعات نکنند می‌شود چی؟ می‌شود ذَالِكُمْ فِسْقٌ شما فاسق می‌شوید، ولی این‌ها رو مراعات بکنید. یک بخش بحث دیگر مطرح است، الْيَوْمَ يَئسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن دِينِكُمْ فَلَا تخَشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ کافرانی که مقابل این قوم هستند و خدای متعال در این موقعیت، در این یوم، راهی باز کرده که آنها به سهولت مایوس خواهند شد و به سهولت شما به آنها غلبه خواهید کرد، از آنها واهمه نداشته باشید و خشیت خدا را داشته باشید، بحث بعدی الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتمْمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْاسْلَامَ دِينًا ، این سه بحث رو شما معادل بگیرید، یعنی ذیل این سه بحث، بحث موسی ع و آن سه بحث در ماجرای ارض مقدس موسی علیه السلام را دنبال کنید، رفتارهایی که قوم باید داشته باشند و قوم جبارین، معادل باالْيَوْمَ يَئسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ ، ورود به ارض مقدس، امر به داخل شدن در ارض مقدس،الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتمْمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْاسْلَامَ دِينًا . ارض مقدس در ماجرای موسی علیه السلام، در اواخر رسالت موسی علیه السلام، معادل همان رفتاری است که رسول الله صلوات الله علیه در اواخر رسالتشان داشتند با عنوان بحثالْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتمَْمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْاسْلَامَ دِينًا .