صنعِ حضرت موسی ع، صنعِ علی عین الله بود که به نفس الله رسید
قذف موسی ع در تابوت و در یم، شروع منّت های خداوند است برموسی ع در تربیت ایشان
خدای متعال وقتی میخواهد که برنامه رشد موسی علیه السلام رو طراحی بکند، از اولین گامهای طراحی این برنامه، آنجایی است که به مادر موسی علیه السلام وحی میکند که میفرماید که ما وحی کردیم به مادر تو، آن فضایی که بر موسی علیه السلام حاکم است منت خداست، خدا بر موسی ع منت گذاشت و چگونه این منتش را پیش برد؟ آغازش اینجاست، بر اساس این وحیای که به مادر موسی علیه السلام انجام شد و اینکه موسی ع را در التَّابُوت قرار بده، قذف کن موسی را در یک تابوت و او را در یم قذف کن، ابتدا او را در تابوت قذف کن سپس او را در یم قذف کن.
با رها شدن از آغوش مادر و القای محبّت الله در وجود حضرت موسی ع، صُنعِ علی عین الله آغاز می شود
بله پس ماجرا از اینجا شروع میشود، دو کار انجام میشود 1- رها شدن و جدا شدن موسی از مادر ایشان، به ترتیب خاصی و در فضای خاصی، در التَّابُوت و کار دوم، القای محبت مِن الله است علی موسی ع، وَ أَلْقَيْتُ عَلَيْكَ محَبَّةً مِّنى یعنی القای محبتی مِن الله علی موسی. این دو کار انجام میشود که فضا آماده بشود تا موسی صُنع بشود علی عین الله. بله با این دو رفتار، مقدمه این فراهم شد که موسی علی عین الله صُنع بشود. سه عین دیگر آنجا هست، عین مادر موسی، عین همسر فرعون، عین فرعون. موسی ع علی این سه عین صُنع نمیشود بلکه باید علی عین الله صنع بشود.
صنع علی عین الله حضرت موسی ع را به نفس الله رساند
موسی باید علی عین الله صنع بشود تا در یک نقطهای بشود گفت که وَ اصْطَنَعْتُكَ لِنَفْسي من تو رو صنع کردم برای نفس الله. اگر صنع علی عین الله آغاز بشود، محصولش میشود لنفس الله.
برگرداندن موسی ع به آغوش مادر به دلیل چشم روشنی برای مادر ایشان بود نه به دلیل نیازمندی حضرت موسی ع
خدای متعال موسی ع رو برگرداند به سوی مادر موسی ع، نه برای اینکه موسی نیازمند این ماجرا بود، دلیلی برای این مطرح نیست در آیات قرآن، فَرَجَعْناكَ إِلى أُمِّكَ بله این هست، ما تو را برگرداندیم به سوی مادرت، چرا؟ چون تو نیازمند مادرت بودی، چون تو باید در کنار مادرت رشد میکردی، نه، كَيْ تَقَرَّ عَيْنُها وَ لا تَحْزَنَ برای اینکه مادر تو، چشمانش قرار نداشت، بی تاب بود و محزون بود، خواستیم او را از بی تابی در بیاوریم، خواستیم اندوه او را برطرف کنیم و الا ما همه مقدمات را فراهم کرده بودیم و این گونه جلو رفتیم که تو علی عین الله صنع بشوی و شدی، و اینگونه شد، به چه استناد؟ به استناد اینکه خدای متعال در یک مقطعی از زندگی مبارک موسی ع تایید میکند که وَ اصْطَنَعْتُكَ لِنَفْسي و ما تو صنع کردیم لنفس الله.
دو دوره منّت بزرگ خداوند به حضرت موسی ع ، قبل از رسیدن به وادی ایمن
دو فضای منت، خدای متعال بر موسی علیه السلام مطرح میکند، دو هنگامه منت بر موسی، یکی آن زمانی که به مادر موسی وحی کرد، در زمانی که موسی علیه السلام تازه به دنیا آمده بود، تازه متولد شده بود، که یک رفتاری انجام بدهد، این، یک هنگامه منت بر موسی علیه السلام است، یک هنگامه منت دیگر بر موسی از زمانی است که در دربار فرعون قرار گرفت و مطرح است که إِذْ تَمْشي أُخْتُك در دربار فرعون قرار گرفت و خواهرش آمد و حضرت موسی به مادرش برگردانده شد و موسی را در زمانی که قتل انجام داد، نجات داد و تا زمانی که موسی آمد چند سالی در مدین بود، این هم یک دوره منت بر موسی است، دو دوره منت بر موسی قرار داده شده. در زمانی که موسی علیه السلام به وادی ایمن میرسد، به النار میرسد، قبل از آن، خدای متعال دو دوره منت بر موسی علیه السلام قرار داده، بر او منت قرار داده ولی دو دوره منت، یک دوره را همان اول در زمان تولد مطرح میکند، یک دوره را از زمان ورود به دربار فرعون تا بعد از مدین، تا بعد از چند سال مدین. پس این دو دوره منت بر موسی علیه السلام قبل از ماجرای وادی ایمن است.
منّت های خداوند بر حضرت موسی ع در چند روز ابتدائی زندگی اش مقدمه ای بود برای صنعِ علی عین الله
جالبه وقتی خدای متعال میخواهد این دو دوره را تقسیم بکند، یک دوره همان اوایل ولادت موسی علیه السلام هست تا قبل از اینکه به فرعون برسد و فرعون و همسر فرعون او را از دریا بگیرند، یک دوره هم بعد از آن هست تا زمان وادی ایمن. ارزش آن چند روز و چند ساعت اول بسیار بالاست. خدای متعال در فضای این منتها، در بحث منت اول، میفرماید که من مقدمات را آماده کردم تا تو صنع بشوی علی عین الله، پایه ریزی آنجا انجام شده.
نقش خانواده حضرت موسی ع در تربیت ایشان، همچون نقش زکریا ع در تربیت مریم س، نقش تکفّل بود
نقش خانواده موسی در بحث تربیت موسی، نقش تکفل است إِذْ تَمْشي أُخْتُكَ فَتَقُولُ هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلى مَنْ يَكْفُلُهُ ، مانند نقش زکریا برای حضرت مریم س. رشد مریم کجا دارد انجام میشود؟ چنان رشدی دارد، چنان خدای متعال در رشد مریم و تربیت مریم حضور دارد که زکریا متعجب است، زکریا وقتی به محضر مریم میرسد، متعجب میشود و میگوید این موضوعات چی است، این رفتارها چیه؟
نقش تربیتی هیچ یک از اعضای خانواده حضرت موسی ع، نباید تُصنعُ علی عین الله را در تربیت ایشان زیر سوال ببرد
نقش افراد مختلف و اشیا مختلف را در ماجرای تربیت موسی علیه السلام و پیشرفت ماجرای موسی علیه السلام باید بررسی کنیم، مثل نقش مادر موسی، نقش همسر فرعون، نقش مومن آل فرعون، نقش دیگر اهل بیت موسی علیه السلام، نقش شعیب علیه السلام، اینها را باید بررسی کنیم و ببینیم که این موضوعات ارتباطشان با عین الله چیست؟ نباید هیچ یک از این موضوعات ُتصنِع علَی عَینِ الله را زیر سوال ببرد و خدشه وارد کند، تمام ماجرا اینجاست ُتصنِع علَی عَینِ الله، اگر این مطلب پابرجا ماند و خدشهای به آن وارد نشد، نتیجه میشود صنع شدن موسی لنفس الله.