بررسی تطبیق اکمال دین و تطهیر، به دلیل ورود به فضای اتمام نعمت پس از هر دوی آنها
توجه به حلال و حرام ها و توجه به شعائر الهی، دو سطح از تطهیر و مقدمه ورود به دینداری هستند
طبق سوره مائده سطوح تطهیر وجود دارد، تطهیر اول در حلالها و حرامها، در خوردنیها، در مأکولات، أُحِلَّتْ لَكُم بهَِيمَةُ الْأَنْعَمِ حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَ الدَّمُ وَ لحْمُ الخِنزِير ، این یک تطهیر است، به نوعی یک تطهیر است، به نوعی یک سطح از تقوا است. قدم بعدی توجه به شعائر خداست، يَأَيُّها الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُحِلُّواْ شَعَائرَ اللَّهِ وَ لَا الشَّهْرَ الحَرَامَ وَ لَا الهَدْىَ وَ لَا الْقَلَائدَ وَ لَا ءَامِّينَ الْبَيْتَ الحَرَامَ . این فضا، این رفتارها و این پایبندیها، فرد را آماده میکند تا وارد دینداریای بشود که کافران از اون دین مایوس بشوند. در قدم بعدی این دین باید کامل شود، خدای متعال این دین را کامل میکند، دین آنها را، اینجا یک نکته وجود دارد، نمیفرماید الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَ الله، الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ این مجموعه رفتاری که شما باید انجام بدهید تا به یک نقطه و به اوج تطهیر برسید رو من کامل کردم، برای شما کامل کردم.
طبق آیه 6 سوره مائده، صلاة برای تطهیر است و پس از تطهیر وارد فضای اتمام نعمت می شویم و از آنجایی که پس از اکمال دین هم فضای اتمام نعمت است، بنابر این اکمال دین با تطهیر انطباق کامل دارد
این بحث انطباق دارد با الصلاة، با آیه ششم، يَأَيُّها الَّذِينَ ءَامَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلىَ الصَّلَوةِ فَاغْسِلُواْ وُجُوهَكُم جای آیه ششم مرتبط با أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ است، چرا؟ چون اونجا سه گام داریم،أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْاسْلَامَ دِينًا در آیه ششم میفرماید إِذَا قُمْتُمْ إِلىَ الصَّلَوةِ در ادامه در آیه هفتم میفرماید وَ اذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ همان أَتمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ و در ادامه میفرماید مِيثَاقَهُ الَّذِى وَاثَقَكُم بِه . صلات بر شما اینگونه قرار داده شد و شما وارد صلات میشوید و اینگونه باید وارد بشوید تا تطهیر بشوید و بعد از اینکه تطهیر شدید، خدا میخواهد تا نعمت را بر شما تمام کند. قبل از اتمام نعمت چه چیزی است؟ لِيُطَهِّرَكُمْ ، باید شما تطهیر بشوید. قبل از اتمام نعمت در آیه سوم چه چیزی است؟الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ . اون مفادأَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ باید تطهیر رو رقم بزند، چرا؟ چون قبل از اتمام نعمت تطهیر است. پسأَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ هرچه که هست باید ثمره آن، ثمره خودأَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ تطهیر باشد، چون قبل از اتمام نعمت تطهیر لازم است. آنچه که در این آیات مطرح است و تطهیر رو انجام میدهد چه چیزی است؟ اقامه صلاة.
اقامه صلاة بستر تطهیر است برای ورود به فضای اتمام نعمت
اقامه صلات بستر این تطهیر است، رفتاری است که شما انجام میدهید، خدای متعال به واسطه آن تطهیر میکند. اگر کسی تطهیر نشده باشد، این سطح از تطهیر رو نداشته باشد، وارد فضای اتمام نعمت نمیتواند بشود. اکمال دین، اکمال دین شما برای این است که شما رو آماده کند از جهت تطهیر، از جهت غفران، تا شما وارد فضای اتمام نعمت بشوید، وارد بهره از اتمام نعمت بشوید.
اتمام نعمت بر رسول الله (ص) پس از پیراستگی از آنچه به عنوان ذنب به ایشان متصل شده است، صورت گرفت
شبیه این در آیات ابتدایی سوره فتح است برای رسول الله صلوات الله علیه، میفرماید إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُّبِينًا لِّيَغْفِرَ لَكَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِكَ وَ مَا تَأَخَّرَ وَ يُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَ يهْدِيَكَ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا . در مورد وجود مبارک رسول الله صلوات الله علیه میفرماید که ما باید آن ذنبی که به تو وصل است، آن موضوعاتی که به وجود تو وصل هستند، به پیرامون تو وصل هستند، عنوانشان است ذنب، نه اثم، نه گناه، نه عصیان، عنوانش است ذنب، باید آنها را مورد غفران قرار بدهیم سپس اتمام نعمت کنیم بر تو، برای رسول الله صلوات الله علیه اینطور است،
اکمال دین برای مومنان پس از تطهیر حاصل خواهد شد
برای مومنین چطور است؟ برای اینکه مومنین اتمام نعمت بشوند باید چه بشوند؟ لِيُطَهِّرَكُمْ باید تطهیر بشوند. برای تطهیر شدن باید چه بشوند؟ باید چه اتفاقی بیفتد؟ اکمال دین، باید اکمال دین رقم بخورد تا آنها تطهیر بشوند. وقتی تطهیر شدند، اتمام نعمت میشوند، وقتی اتمام نعمت شد، راه، آغاز دین الاسلام است. باید شما تطهیر بشوید، دین شما وقتی کامل است که شما را تطهیر کند. این جمله مهم است. نمیشود بگویی من دینی دارم اسمش هست دین کامل مرا تطهیر نمیکند، یک جوری نیست که به واسطه آن دینداری، خدای متعال مرا تطهیر کند، دین شما وقتی کامل است که شما را تطهیر کند، یعنی رجس نباشد. باید تطهیر باشد تا برخی اتصالها انجام شدنی باشد، باید تطهیر باشد تا برخی دریافتها انجام شدنی باشد، باید تطهیر انجام بشود. دین شما وقتی کامل است که تطهیر انجام بشود. باید تطهیر بشوید مِن الذین کفروا، تطهیر بشوید مِن الرجس، تطهیر بشوید از رجس، تطهیر بشوید در قلوبتون، تطهیر بشوید برای بهره بردن، میفرماید که إِنَّهُ لَقُرْءَانٌ كَرِيمٌ، فىِ كِتَابٍ مَّكْنُونٍ، لَّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ فقط مطهرون هستند که میتوانند برخی موضوعات مکنون را مس کنند، برای غیر مطهرون مس نشدنی است. باید در یک موقعیتی قرار بگیرید، در شکلی از دینداری قرار بگیرید که خدای متعال شما رو تطهیر کند. باید در نوعی از رفتارها قرار بگیرید که خدای متعال شما رو تطهیر کند. آیا با دینداری ما خدا ما را تطهیر میکند؟ آیا با نماز ما خدای متعال ما رو تطهیر میکند؟ آیا با اقامه نماز ما، آیا آن زمانی که إِذَا قُمْتُمْ إِلىَ الصَّلَوةِ میشوید؟ البته باید تطهیر ظاهری هم داشته باشید، باید فَاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَ أَيْدِيَكُمْ إِلىَ الْمَرَافِقِ اینها باشد، در هنگامه قیام به سوی نماز این کارها را انجام بدهید، برای چه موضوعی بود؟ برای نماز، برای الصلاة، برای اقامه الصلاة، چرا؟ چون خدای متعال میخواهد در اقامه نماز لِيُطَهِّرَكُمْ شما را تطهیر کند. خدای متعال میخواهد به صلاة، به وسیله اقامه نماز شما را تطهیر کند. با مجموعه این دینداریها، با مجموعه موضوعات دینی که مطرح است، خدای متعال میخواهد شما رو تطهیر کند و سپس لِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُم سپس نعمتش را بر شما تمام کند.