گام دوم توحید سرزمین الهیت است و حضرت موسی (ع) کسی است که این مسیر را طی کرده است
پرواز از گام اول به گام دوم توحید یعنی سرزمین الهیت، با دو بال تسبیح و حمد
در گام دوم توحید که آیه سوم توحید است، فضایلَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَد عنوان لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَد است. عرض شد در گذشته که در گام دوم توحید، سرزمین الهیت پررنگ است، سرزمین لا اله الا الله، این مفهوم بسیار پررنگ است. یعنی در درک معرفتهای توحیدی شاید این مطلب رو بشه عرض کرد که در گام دوم توحید یعنی آیه سوم توحید، سرزمین، سرزمین ذات لا اله الا الله است. شما با دو بال معرفتی تسبیح و حمد از مرحله اول توحید پرواز میکنید به مرحله دوم، به گام دوم توحید، به سرزمین لا اله الا الله که عنوان جامعتر و دقیقتر و ورود به نگاه توحیدیتر این فضا، آیه سوم سوره توحید استلَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَد .
ورود حضرت موسی (ع) به سرزمین الهیت در وادی ایمن
این کلاس رو چه کسی طی کرد؟ یکی از موارد و کسانی که وارد این کلاس شد حضرت موسی علیه السلام است، در سیر و سلوک کلام اللهی موسی علیه السلام وارد این کلاس شد، در سرزمین الْوادِ الْمُقَدَّسِ طُوىً در سرزمینی که سه عنوان دارد: عنوان النَّارِ ، عنوان الْوادِ الْأَيْمَن ، عنوان الْوادِ الْمُقَدَّسِ طُوىً موسی علیه السلام وارد کلاسی از توحید شد که این توحید اونجا ظهور داره، وارد کلاس توحیدی لا اله الا الله شد. کلاس توحیدی که اونجا شما به الهیتی که الهی به جز او نیست، نزدیک هستی، از دور مطرح نمی شود که لا اله الا الله بلکه اونجا مطرح است لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا من، من که اینجا هستم، در حضور من هستی، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا منی که اینجا هستم، همین الان در حضور من هستی.
آثار و برکاتی برای حضرت موسی (ع)، پس از عبور از کلاس توحیدی در وادی ایمن
این کلاس برای حضرت موسی علیه السلام، درک این کلاس، معرفت این کلاس و توفیقات این کلاس توحیدی برای موسی علیه السلام ثمرات بسیار زیاد داره و موسی علیه السلام با این کلاس و عبور از این کلاس، به دستاوردهای این کلاس توحیدی، دارای مقامات، جایگاهها، معجزات، آیاتی میشوند که بر اساس بخشی از آنها به سوی هدایت و در نهایت نابودی فرعونیان و نجات بنی اسرائیل حرکت میکنه و با بخش دیگر از این دستاوردها به سلوک توحیدی خودشون ادامه میدهند.
کلاس توحیدی در وادی ایمن پایه و اساس ورود حضرت موسی (ع) به میقات است
این سلوک توحیدی موسی علیه السلام ادامه پیدا میکنه تا به اون فضای بعدی که بعد از نجات بنی اسرائیل و نابودی فرعونیان در کوه طور اتفاق میافته، در میقاتی که موسی علیه السلام اونجا داره، در سلوک کلام اللهی یک زیرساخت، یک پایه، یک اساس مهم وجود داره و اون معرفت توحید است.
حضرت موسی (ع) درخواست رؤیت ربّ را پس از گذراندن گام اول توحید از مطرح کرد
موسایی که در میقات، سالها پس از وادی اَیمن در میقات، به موقعیت تکلم رب رسیده، به موقعیت کلیم اللهی رسیده، یک درخواست داره،رَبِّ أَرِني أَنْظُرْ إِلَيْكَ این درخواست یک آدم ساده نیست، این درخواست یک آدمی نیست که معرفت به الله نداره و نمیدونه که نمیشه خدا رو دید، نمیشه رویت خدا کرد. این معرفت، این درخواست، درخواست کسی است که سلوک توحید رو دنبال کرده، عالیترین سلوکهای توحیدی رو داشته. بله موسی علیه السلام در وادی اَیمن، ظاهر مطلب اینطور هست، موسی علیه السلام در وادی اَیمن، گام اول توحید رو عبور کرد، یعنی از مرحله اول توحید که آیه چهارم توحید است وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَد عبور کرده بود و وارد گام دوم توحید شد.
جمعه 30 ذی الحجه 1443
7 مرداد 1401