در تمنّای اجر کریمانه ذوالجلال و الاکرام باشیم تا توفیق ورود کریمانه به جاراللهی از سوی کریم نصیبمان شود
توجه به ذوالجلال و الاکرام یعنی انتظار تحویل گرفتنی ویژه
وقتی به وجه کریم بودن خدای متعال توجه میکنیم، وقتی به ذوالجلال و الاکرام بودن خدای متعال توجه میکنیم، یعنی انتظار داریم که، یعنی امید داریم که خدای متعال تحویل بگیرد آن هم به شکل ویژه. برای سعی مختصر انسان اجر قائل باشد آن هم به شکل ویژه، نه محاسبه، محاسبه معادل سازی، نه اینکه یک قدم برای خدا برداشتی، یک قدم سعی کردی در راه خدا، خب به او جزا بدهیم ۱۰ برابر این یک قدمی که برداشته است، این خوب است ها، ولی از خدای کریم امید بیشتر است. خدای کریم یعنی ویژه تحویل بگیر. این امید را همه دارند، حتی کسانی که در جنات نعیم هستند، امید دارند به اینکه خدا آنها را ویژه تحویل بگیرد.
کرامت از یک جهت خارج شدن انسان ها از موقعیت تحقیر و توهین است و از جهتی رشد یافتن و مورد احترام ویژه قرار گرفتن
اثر کرامت این هست که فرد دارای شأن میشود، اثر کرامت یافتن از جانب خدای متعال این هست که فرد تحقیر نمیشود، اثر کرامت یافتن از جانب خدای متعال اینطور هست که فرد مورد اهانت واقع نمیشود، فرد کوچک نمیشود، فرد خوار نمیشود، این انسان خوار نمیشود. اگر به اعمال ما انسانها باشد صد در صد، یعنی قطعاً ما در موقعیتهای مختلف ممکنه تحقیر بشویم، خوار بشویم، کوچک بشویم. رب کریم هست که انسانها، که برخی مومنین، برخی انسانها خوار نشوند، ضایع نشوند. این یک جهت در بحث کرامت است، یعنی انسان را از موقعیت خوار و ذلیل شدن خارج میکند،یک جهت کرامت هم رشد بیشتر است، ارتفاع دادن، موقعیت بهتر قرار دادن است و مورد احترام ویژه قرار گرفتن است.
سالک الی الله از کریم اجر کریمانه انتظار دارد نه اجر اعمال و رفتارش را
با این منظر در سلوک الی الله به خدای متعال توجه کنیم. وقتی با خدا مواجه هستیم، وقتی به خدای متعال توجه داریم، به وجه کریم بودن خدا توجه کنیم، یا کریم، یا کریم، یا رب کریم. ای رب کریمی که دارنده و صاحب اکرام هستی، انسانی که در راه تو ای رب کریم، در حال حرکت است بدون اکرام از جانب تو و تنها با جزای بدون اکرام نسبت به اعمال و رفتار این انسان، نتیجهای به دست نمیآورد، نتیجه درخوری به دست نمیآورد، نیازمند اجر کریمانه است. از کریم، اجر کریم انتظار است. از ذوالجلال والاکرام، اکرام کردن انتظار است.
برای ورود به جاراللهی راهی نیست جز کرامت ذوالجلال و الاکرام
بله انشاءالله که در موقعیتهای مختلف زندگی و سلوک الی الله، در موقعیت نزدیکی به سلوک الی جارالله، مورد اکرام خدا باشیم. چه کسی میتواند ادعا کند که یک صدم رفتار لازم برای حضور در جاراللهی را انجام داده و چگونه میتواند در جارالله قرار بگیرد؟ چه کسی میتواند ادعا کند که یک هزارم رفتار لازم برای حضور در جاراللهی را انجام داده، چشم و گوش و قلب چه کسی آماده جارالله است؟ اینجاست که فرد باید این گونه به خدای متعال توجه کند یا ذوالجلال و الاکرام، یا ذوالجلال و الاکرام. بله این توجه رو باید داشت یا ذوالجلال و الاکرام و به خاطر خدای کریم و به خاطر کرامت خدا باید گفت که والحمدلله رب العالمین، حسبنا الله و نعم الوکیل، و لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم. الحمدلله رب العالمین، حسبنا الله و نعم الوکیل، و لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم.
ورود کریمانه به جاراللهی از سر کرامت ذوالجلال و الاکرام صورت میگیرد نه به خاطر اعمال و رفتار ناچیز و اندک ما
هدف در جارالله قرار گرفتن است، مباحثی مطرح شد، معارفی مطرح شد، نکاتی گفته شد، نکاتی گفته نشد، نکاتی را بلد نبودیم، مباحثی را بلد نبودیم، مباحثی را گفتیم تا حدودی درست و ممکنه تا حدودی غیر دقیق. فرصت نشد به برخی از مباحث بپردازیم. برخی از اعمال را انجام دادیم و برخی از اعمال را انجام ندادیم، برخی از رفتارها را به غلط انجام دادیم، خدای متعال را شکر میکنیم که ما را توجه داد به وجه کرامت خودش، خدا ما را توجه داد به کریم بودن خودش، خدا ما را توجه داد به ذوالاکرام بودن خودش، اینکه از این مدخل به او توجه کنیم، وَ نُدخِلکُم مُدخَلاً کَریماً ، از یک موضع داخل شدن، موضع داخل شدنی که کریمانه است، از سر کرامت خداست، شما را داخل میکنیم. آیا این توفیق را داریم؟ آیا این توفیق برای ما هست، در به سوی جارالله، در به سوی موقعیت جاراللهی؟ این گونه برخورد بشود، با ما به این شکل برخورد بشود وَ نُدخِلکُم مُدخَلاً کَریماً ، ما شما را داخل میکنیم ولی از یک دری که، از یک مسیری که آن مسیر کریمانه است، از سر کرامت خداست، و الا احوال این افراد چگونه است؟ دارای سیئات هستند، لکن سعی کردند که از گناهان کبیر پرهیز کنند ولی توفیق نداشتند که از سیئات، از جمیع سیئات دور باشند، لذا میفرماید که إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ نُدْخِلْكُمْ مُدْخَلاً كَرِيماً ، از یک محل داخل شدنی که آن محل داخل شدن را خدای متعال از سر کرامتش قرار داده، از آنجا این افراد را وارد میکند، میرود در موقعیتی قرار میگیرد، در زمره دسته افرادی قرار میگیرد که آن دسته افراد، افراد مورد کرامت هستند، مُدْخَلاً كَرِيماً را شما بگیرید یک موقعیتی در داخل، یک محلی در داخل، خدای متعال آن محل را ایجاد کرده تعبیه کرده از سر کرامت و کسانی که مجوز ورود ندارند به لحاظ اعمال و رفتار، مجوز ورود ندارند خدا آنها را میآورد و از سر کرامت، در آن محل در داخل، قرار میدهد نه بیرون.
امید به تکفیر سیئات و ورود کریمانه به جاراللهی
اگر در سلوک الی جارالله خدای متعال توفیق داده از اصلیترین بحثهای عملی، از آن بحثهای مهم عملی سعی کردیم که بیشتر پیروی کنیم و به خصوص از نهیهای مهم و جدی که وجود داشته اجتناب کنیم، امید داشته باشیم به اینکه خدا برخی از سوءها، سوء رفتارها، سوء افکارها، سوء کردارها، را از بین ببرد و تکفیر کند و ندید بگیرد نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ" یک معنایش این هست این سوء رفتارهای شما را خدا ندید بگیرد و امید داشته باشید به اینکه نُدخِلکُم مُدخَلاً کَریماً"، خدا داخل کند، به داخل ببرد شما را، به موقعیتی در داخل که آن موقعیت را کریمانه در نظر گرفته برای کسانی که قرار است خدا آنها را از سر کرامت به داخل راه بدهد. بله میفرماید اِنّ الله یَفعلُ مَا یَشاء" آیا مشیت خدا اینگونه خواهد بود ما رو هم مورد کرامت قرار بدهد؟