تشریح کامل نظام نور در آیه 35 سوره مبارکه نور
توصیف مثل نور الله
در آیه ۳۵ سوره نور چند موضوع داریم که باید بهش بپردازیم و نوع جایگاهی که این موضوعات نسبت به هم دارند رو پیدا کنیم و نوع ارتباطی که ما میتوانیم با این موضوعات داشته باشیم. در رأس موضوعات چه هست؟ الله، بعد از الله چه هست؟ نور. ذیل بحث الله، دو بحث در مورد نور مطرح است نُورُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ و بحث نورالله. در مورد بحث نورالله چه موضوعی مطرح است؟ مَثَل نورالله. ادامه، توصیف نورالله نیست، ادامه، توصیف مَثَل نورالله است.
نظام مشکاة، مصباح و زجاجه در تشبیه برای نورالله
پس ذیل بحث نورالله، مَثَل نورالله، در مورد توصیف بحث مَثَل نورالله تشبیهی زده شده است یعنی برای نورالله یک مشابهی، یک تشریحی توصیف شده است. مشابهش چی است؟ كَمِشْكَوة شبیه مشکات که برای این مشکات یک نظامی گذاشته شده، سه موضوع: 1- مشکات 2- مصباح 3- الزجاجه.
کَوکَب دریّ، تشبیهی برای زجاجة
دوباره برای الزجاجه یک تشبیهی زده شده، كَأَنها كَوْكَبٌ دُرِّى . الزجاجه، توصیف شده با یک شباهت یابی، با یک مثال با عنوانكَأَنها كَوْكَبٌ دُرِّى تمام.
توصیف کوکَبٌ دریّ
كَوْكَبٌ دُرِّى در ادامه توصیف شده، يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونه و الی آخر.
توصیف شجرة، منتج به زیتی شده که بدون مسّ نار در دمادم ضیاء است
در واقع توضیح یک ویژگی برای كَوْكَبٌ دُرِّى کجاست؟يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ ، کدام شجره؟ چه شجرهای؟ شجره توضیح داده شده، مبارکهی زیتونهی لاشرقیهی لا غربیه، که يَكاَدُ زَيْتها يُضىِءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ یعنی از واژه مبارک تا واژه نار، توصیف ذیل شجره است. از جمله يَكاَدُ زَيْتها يُضىِءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ این توصیف از شجره به کدام یک از ویژگیهای شجره مربوط است؟ به ویژگی زیتونه، به صفت زیتونه. این ویژگی به کدام ویژگی شجره مربوط است؟ زیتش به صفت زیتونه، لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ ش، به صفت لاشرقیه و لا غربیه. در دمادم بودن ضیاء دادنش يَكاَدُ زَيْتها یعنی آمادگی و آماده بودن ضیاء دادن این زیت، هم به مبارکه. یعنی مجموعه این شجره مبارکهی زیتونهی لا شرقیهی ولا غربیه چه چیزی را محصول میکند؟ این که زیت آن در دمادم این است که ضیاء بدهد، کاملاً این قابلیت و آمادگی وجود دارد که ضیاء بدهد بدون مَسّ نار.
شناخت نظام مفاهیم مهم در آیه 35 سوره نور، ذیل نظام نور
پس این مفاهیم متفاوت و مهم در آیه ۳۵ رو باید بشناسیم و رابطههایشان را بفهمیم، الله، نور آسمانها و زمین و نور الله، این شد ۳ قسمت، پس شد 1- الله 2- نورالله 3- نور آسمانها و زمین 4- مَثَل نور 5- آن نظام مشکات: مشکات، مصباح، زجاجه 6- کوکب دری و رابطه آن با شجره 7- نظام شجره که در این نظام یک موضوعی که مهم است و محصول است، ضیاء دادن زیت است. در این آیه ۳۵ خدای متعال به صورت موجد، دقیق، کامل، تمام سلوک مهم و اصلی در نظام نور را معرفی کرده، یعنی تمام مفاهیم اصلی که وجود دارد و به هم ارتباط دارد.