برای تمام طول عمرمان و آنچه که در اختیار داریم، برنامه ریزی کنیم

برای تمام طول عمرمان، طرح و برنامه ای در جهت رشد ایمانات، تقوائیات و اخلاقیات داشته باشیم

در زندگی یک نگاه طرح و پروژه به دوران زندگی‌مون داشته باشیم. یک دوره‌ای داری، یک فرصتی هست، اومدی چند تا کار انجام بدهی، یکی مربوط به خود ماست، خود فرد، یعنی مسائل درونی ماست، مثل ایمانیات. برخی‌ها ممکنه برای ایمانیات‌شون هیچ برنامه‌ای نداشته باشند، هیچ طرحی نداشته باشند، خب آنها خیلی دارند ضرر می‌کنند. ما حتماً باید برای ارتقاء ایمانیات، درک صحیح موضوعات ایمانیات، معرفت درست از موضوعاتی که در حیطه ایمانیات هست، برنامه داشته باشیم. جلسه معارف قرآن تشریف می‌برید، برای چی هست؟ برای برنامه ایمانیات در زندگی و موضوعاتی از این دست. باید برای به عمل آوردن این ایمانیات در حیطه فردی، برنامه داشته باشیم. ارتقاء اخلاقیات، تقوائیات، اعمال صالح، باید برنامه داشته باشیم. برنامه رشد اخلاق داشته باشیم. برنامه رشد احساسات خوب داشته باشیم. برنامه رشد محبت کردن، محبت داشتن، مهربان بودن، خوش‌رو بودن، اهل گذشت بودن، عبوس نبودن، خودخواه نبودن، متواضع بودن، یعنی در حیطه اخلاقیات برنامه داشته باشیم. برنامه رشد در تقوائیات داشته باشیم، تقوائیات گسترده است، از موضوعات مربوط به شرعیات و اخلاقیات هست تا موضوعاتی که در تمام مراحل سلوک انسان الی الله وجود دارد. بله به عمل صالح بپردازیم، برنامه ارتقاء نماز داشته باشیم، برنامه ارتقاء اقامه نماز داشته باشیم، برنامه ارتقاء اقامه کتاب الله داشته باشیم، اقامه کتاب الله در زندگی خودمون، برنامه ارتقاء قیام داشته باشیم، قیام خودمون، بر مدار کتاب قیم. برنامه ارتقاء صفات داشته باشیم، صفات توحیدی، بهره از صفات خدا، اسماء خدا، شبیه کردن صفات‌مون به صفات خدا، اینها برنامه می‌خواهد. در کنار این برنامه‌ها در زندگی برنامه باقیات الصالحات داشته باشیم، اعمال صالحی که بماند و ماندگار باشد و اثر گذار باشد.

بهره بردن از مال و فرزند، به عنوان باقیات الصالحات

اشیاء مختلفی پیرامون ما است، موضوعات مختلفی پیرامون ما هست، لزوما باقیات الصالحات نیست، می‌توانند باشند، می‌توانند نباشند. آیه قرآن را ببینید می‌فرماید، در سوره کهف آیه چهل و ششم، الْمَالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا وَ الْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَ خَيرٌ أَمَلا . یک جهتِ باقیات الصالحات، ناظر به همین المال و البنون است، همین مال و البنون که در دنیا، ما درگیرش هستیم، عمده انسانها، عمده فکر و ذکر و مشغله‌هاشان پیرامون همین دو مطلب هست، خاصیت این و کیفیت این دو موضوع در زندگی انسانها،زِينَةُ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا ، زینت حیات دنیا است. این دو موضوعی که زینت حیات دنیا هست رو چطور می‌توانی ببری به سمت باقیات الصالحات؟ خدای متعال لطف کرده در زندگی خانوادگی فرزند داری، خیلی خوب، باعث افتخار هم هست، لذت هم می‌بری. در حیات دنیا از داشتن این بچه کیف می‌کنی، لذت می‌بری، لذت خوب هم می‌بری. سوال، آیا از دنیا رفتی از داشتن اون بچه لذت می‌بری؟ کیف می‌کنی؟ آیا ۳۰۰ سال بعد از اینکه از دنیا رفتی و اون فرزند شما هم از دنیا رفت، از اینکه آن زمان آن فرزند رو داشتی، استفاده‌ای‌ می‌بری خودت؟ احساس خوبی داری؟ یعنی یک فرزند می‌تواند زینت دوره زندگی شما در دنیا باشد، می‌تواند باقیات الصالحات باشد. مال داری، اموالی خدای متعال به انسان داده، هر کسی هم در فراخور خودش، آیا چشم‌مون رو گذاشتیم و بستیم و از دنیا رفتیم، از داشتن آن چیزی که داشتیم، خرسند هستیم، بعد از این؟ ببینید دوره دنیا زینت است، شما میگی من خونه اینجوری دارم، ماشین اینجوری دارم، باغ اینجوری دارم و امکانات اینجوری دارم، اینها زینت است، اشکالی هم ندارد، زینت است، ولی بدان زینت حیات دنیا است، در دوره دنیا، آیا همین می‌تواند یک جوری باشد که زینت حیات آخرت شما هم باشد؟ یعنی در این مسیر توجه داشته باشیم به باقیات الصالحات.

علماء بزرگی چون امام خمینی (ره)، باقیات الصالحات بزرگی برای خود به جا گذاشته اند

افراد بزرگی در زندگی‌شون، از جان و مال و فکر و توانشان مایه گذاشتند و پروژه‌های باقیات الصالحات انجام دادند، علمای بزرگ در طول تاریخ، با نگارش و تدوین کتابهای بزرگ، علمای بزرگی در طول تاریخ، افراد بزرگی در طول تاریخ با انجام یکسری رفتارهای بزرگ، قرار دادن یکسری سنتهای بزرگ. از جمله بزرگترین این افراد امام خمینی رحمة الله علیه است، باقیات الصالحات انقلاب و تفکر انقلاب، باقیات الصالحاتهای متعدد که در جامعه اسلامی و غیر اسلامی، از این مرد بزرگ به جا ماند. این غیر از سلوک فردی ایشان بود، غیر از سلوکی بود که در کسب ایمانیات داشت، غیر از سلوکی بود که در تقوا و اخلاق و عمل صالح داشت، باید به این چند مطلب انشاالله توجه داشته باشیم.