سائلینِ الله در کلاس معرفت الله، عند رسول الله (ص) هستند
موضوع سؤال عباد از رسول الله (ص) در آیه 186 سوره بقره الله است
در آیه ۱۸۶ سوره بقره مطرح است که اعوذ بالله من الشیطان الرجیم وَ إِذا سَأَلَكَ عِبادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَ لْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ وقتی که عباد من مسئلت میکنند، سؤال میپرسند، مسئلت دارند از تو، خب از تو چه مسئلتی دارند؟ سؤالشان چی است؟ نیازشان چه است؟ یعنی اینجا که مطرح است سَأَلَكَ عِبادِي فاعل کی است؟ عباد، و در واقع این عباد چه هستند؟ سائل هستند، سائل این سؤال رو، این مسئلت رو از چه کسی دارند؟ از رسول الله صلوات الله علیه، در مورد چه چیزی مسئلت دارند؟ این نوع از سؤال پرسیدن در آیات مختلف از رسول الله صلوات الله علیه در مورد موضوعات مختلف مطرح است، مثل يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْأَنْفالِ قُلِ الْأَنْفالُ لِلَّهِ وَ الرَّسُولِ ، يَسْئَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْساها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّي ، يَسْئَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي خب این سؤالات مختلفی که انسانها از رسول الله صلوات الله علیه دارند در مورد موضوعات مختلف، لکن در این آیه ۱۸۶ سوره بقره یک سؤال خاص مطرح است، موضوع سؤال چیست؟ عَنِ الله، اذا سَأَلَكَ عِبادِي عَنِّي در مورد من، پس موضوع سؤال چی است؟ عن الله، موضوع سوال چی است؟ الله. پس در این آیه موضوع سؤال معلوم شد، موضوع سؤال الله است، در مورد الله از تو سؤال میپرسند، چه کسانی؟ عباد من، پس بدانند که فَإِنِّي قَرِيبٌ پس بدانند که من خیلی نزدیک هستم، أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ اجابت میکنم دعوت دعا کننده را هنگامی که دعا میکند. اینجا مطلب مهم است نفرمود اذا سَأَلَكَ عِبادِي عَن الروح، اذا سَأَلَكَ عِبادِي عَن الانفال، عن الاهلّه، عن الساعه، اذا سَأَلَكَ عِبادِي عَنِّي موضوع سؤال من هستم، موقعی که از تو سؤال میپرسند در مورد من، موضوع سوال من هستم، موقعی که دنبال من هستند در نزد تو، میآیند سراغ تو پیگیر من هستند.
تفاوت مهم موضوع مورد سؤال عباد از رسول الله(ص) در آیه 186 سوره بقره با دیگر مسئلت های آن ها از ایشان (ص)
انسانها در سطوح مختلف مسئلتهای مختلف و متفاوتی از رسول الله صلوات الله علیه دارند، در مورد موضوعات مختلفی مسئلت دارند. یک کسانی در مورد انفال مسئلت دارند، آقا تکلیف انفال چه میشود؟ این همه اموال زیاد که در زمین است، معادن زیرزمینی، نفت، کوهها، جنگلها، رودخانهها، دریاها، و موضوعات مختلف دیگر، اینها برای چه کسی است؟ اگر از تو در مورد انفال سوال پرسیدند، قل، جواب بده لِلَّهِ وَ الرَّسُولِ ، آنها برای الله و رسول هستند. مسئله آنها چه بود؟ تکلیف انفال معلوم بشود، پاسخشان این است. مسئله یک سری افراد این است الروح چیه؟ مسئله یک سری افراد این است ساعت چه زمانی است؟ الساعة چه زمانی است؟ اصلاً هست یا نیست؟ برخیها از سر انکار سؤال میپرسند، الساعة چه زمانی است؟ مسئلتهای مختلف در مورد موضوعات مختلفی در قرآن از رسول الله صلوات الله علیه مطرح است، در آیه ۱۸۶ موضوع مسئلت خداست. این یک نکته مهم است، سراغ تو هستند، مسئلت دارند، پیگیر من هستند. پس موضوع خداست، موضوع مسئلت، خداست، نیاز، خداست. نیاز این سوال کنندگان، نیاز این سائلین، خداست. کمبود سائلین، خداست.
سائلِ خداوند بودن، محصول ماه مبارک رمضان است
این آیه کجاست جایش؟ در کل زمان پخش است، مهمترین زمانش منطبق به ماه مبارک رمضان است و شاید اوجش لیالی قدر است. خدای متعال آیه ۱۸۶ رو بعد از آیه ۱۸۵ که بحث ماه مبارک رمضان است، مطرح میکند. محصول ماه مبارک رمضان باید این بشود، سائلِ خدا بودن.
سائلین ویژه قرآن، سائلینِ الله هستند
در آیه ۱۸۵ توضیح شهر رمضان و صیام در شهر رمضان مطرح است، در آیه ۱۸۶ یک گروهی از سائلین مطرح هستند که این سائلین در قرآن یک سائلین ویژه هستند، اختصاص به اینجا دارد، سائل خدا هستند. از رسول الله صلوات الله علیه مسئلت دارند در مورد خدا.
رسول الله (ص) معلّم کلاس معرفت الله است برای سائلینِ الله
ببینید در آیاتی که مطرح است، انسانها، افراد مختلف، گروههای مختلف از رسول الله صلوات الله علیه مسئلت دارند، خب رسول الله به این افراد پاسخی میدهد، نیازشان را مرتفع میکند، اگر از ایشان مسئلت نمیکردند نیازشان درست مرتفع نمیشد یعنی کسی نمیتوانست برود از کسان دیگری بپرسد، مسئلت کند که الروح چیست، یعنی این درست نبود و به جا نبود که انسانها بروند مثلاً یَسئلونهُ، هُوَ، مثلاً از یک کس دیگری مسئلت دارند در مورد روح، غلط بود این مسئلت. اینجا مطرح است که اذا سَأَلَكَ عِبادِي عَنِّي پس یک محضری است که شما باید از این محضر یعنی از رسول الله صلوات الله علیه مسئلت داشت باشید، این یک و دوم اینکه در مورد الله مسئلت داشته باشید. پس معلوم شد اینجا چه کلاسی است؟ کلاس معرفت الله، سائلان معرفت الله. معلم کلاس کی هست؟ رسول الله صلوات الله علیه.
کلاس معرفت الله در محضر رسول الله (ص) کلاس عملی دعا و اجابت است
در ادامه میفرماید که " فَإِنِّي قَرِيبٌ "، نکته، نمیفرماید قل بگو،" فَإِنِّي قَرِيبٌ "، قلِ انِّي قَرِيبٌ، معلوم است کلاس، کلاس عملی است. به محض زانو زدن در این کلاس در محضر رسول الله صلوات الله علیه، در کلاس معرفت الله، کلاس، کلاس عملی است. اینطور نیست که بگو، این رو بهشون بگو بروند، شروع میشود کلاس فَإِنِّي قَرِيبٌ ، ادامه دارد کلاس أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ . این کلاس معرفت الله با یک فضای عملی پیش خواهد رفت، دعا توسط این عباد، اجابت توسط منِ خدا. این دعا و این اجابت در درون کلاس معرفت الله است، دعا و اجابت در کلاس عملی معرفت الله. پس معلوم شد فضای این دعاهای این عباد، فضای این کثرت دعاهای این عباد، چیست، همه در کلاس معرفت الله است. معلم کلاس چه کسی است؟ رسول الله ص. کلاسی که آنجا یک قرب زیاد است از جانب خدای متعال به سائلان در این کلاس. سائلان، در این کلاس وارد بشوید پس این برایتان پررنگ باشد معرفت الله، سائلان معرفت الله، سائلان الله، بیایید در این کلاس وارد بشوید، از رسول الله صلوات الله علیه این مسئلت رو داشته باشید. این خودش یک آموزش است.
حضو در محضر رسول الله (ص)، اهل بیت (ع) و انبیاء (ع) به خاطر این است که سائلِ الله باشیم
هر وقت به اولیاء خدا میرسیم، در رأسشان رسول الله صلوات الله علیه، بعد از رسول الله ص، اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، بعد از اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام رسولان، انبیاء، اولیاء خدا. مسئلت تو چیه؟ سائل چه چیزی هستی؟ سائل موضوعات دیگر باشی؟ بله باش، ولی این را فراموش نکن، اصلیترین مسئلتی که باید داشته باشی این مطلب است سائل معرفت الله باش، سائل الله. چرا به محضر رسول الله برسیم؟ چرا به محضر امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف برسیم؟ چرا حضور ایشان را میخواهیم؟ میفرمایید من میخواهم در محضر ایشان سائل الله باشم. اگر در محضر ایشان سائل الله بشوم، یک کلاس عملی در قرب به خدای متعال در مسیر معرفت الله برپا میشود. دعا میکنیم، درخواست میکنیم اللهم عجل لولیک الفرج، چرا؟ آقا چرا؟ سائل چه چیزی هستی؟ بالاخره در زندگیمان مشکل داریم، شغل جوانها نیست، آقا بیاید مسائل را حل کند، مسائل شما چه است؟ مسئله شما چه است؟ مسئله ما موضوعات مختلف بالاخره زندگی، رفاه، آسایش، ظلمی که به ما است و موضوعاتی از این دست، در این آیه مسئله را یک چیز مطرح میکند الله، مسئله ما الله است، مسئله ما معرفت الله است. اللهم عجل لولیک الفرج، چرا؟ چون ما سائل الله هستیم، گرفتاریم از این سردرگمی که در معرفت الله داریم
قرب الله، اولین نتیجه عملی ورود به کلاس معرفت الله در محضر رسول الله (ص) است
این مسئلت فقط یک پاسخ شفاهی نیست، این مسئلت از رسول الله و اولیا خدا، نتیجهاش یک پاسخ شفاهی نیست بلکه ورود به یک کلاس عملی است و در این کلاس عملی چند تا مطلب وجود دارد که باید به آن توجه بشود، یکی اینکه اِنی قریب، محضر خدا خیلی پررنگ میشود، خدا خیلی نزدیک است، رفتار من و شما باید این گونه باشد خدا خیلی نزدیک است، آقا خدا خیلی نزدیک است، خیلی، بیشتر از آن چیزی که تو فکر میکنی نزدیک است، این را بر خودت حاکم بدان، خدای متعال خیلی نزدیک است، این را بر خودت حاکم بدان.
اجابت دعا، دومین نتیجه عملی ورود به کلاس معرفت الله در محضر رسول الله (ص) است
در این فضا اهل درخواست باش، اهل دعا باش. در این فضا اهل دعا باش و بدان خدا جواب میدهد به دعای تو. پس دعای شما در چه فضایی است؟ در فضای معرفت الله، در فضای سائل الله بودن.
پیگیری جواب خداوند نسبت به دعایی که در کلاس معرفت الله داشته ایم
بعد از آن فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَ لْيُؤْمِنُوا بِي پیگیر این اجابت باش، خدای مجیب اجابت کرد دعای شما را یعنی چه؟ یعنی یک جوابی به دعای شما داد، حالا لزوماً ممکنه منطبق بر آنچه که شما مدنظر داری نباشد ولی حتماً جواب داد فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي ،
ورود به رشد نتیجه گام های عملی کلاس معرفت الله است
این جواب را دنبال کن، کردی این جواب را پیدا کردی ایمان بیاور به الله، مقید به این جواب باش، چانه نزن، ایمان داشته باش، لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ اینجا بستری آماده میشود که این افراد وارد مرحله رشد بشوند، وارد گام رشد توحیدی الی الله.