رفتار پیامبر نسبت به نماز، به سبب سمیع و بصیر بودن خداوند، سبب سِیْر از مسجدالحرام به مسجد الاقصی و معراج شد

بحثی ذیل نماز معراج. یک مقدار بحث نماز معراج را باید در سوره اسراء دنبال کرد. در آیه ابتدایی سوره اسراء خداوند می فرماید که، اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم. سُبْحَانَ الَّذِى أَسْرَى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلىَ الْمَسْجِدِ الْأَقْصَا الَّذِى بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنرِيَهُ مِنْ ءَايَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِير . سُبْحَانَ کیه؟ یک ویژگی از خداوند متعال. سُبْحَانَ چی هست؟ یک ویژگی از خداوند متعال، یه رفتاری که انسانها باید در قبال این ویژگی داشته باشند. رفتار تسبیح گونه که باید داشته باشند. معنای سبحان رو اینجا نمیخوام دنبال کنیم ولی می دونیم که یک نوع تعامل و رفتار بین خداوند و مخلوقات هست به نام تسبیح، تسبیح مخلوقات. الَّذِى أَسْرَى‏، این چیه؟ این تعریفی از خداوند متعال. خدایی که أَسْرَى، یک فعل انجام میده سریان می‌ده عبدش رو. کی؟ در یک شبی. خب سریان دادن یک مبدأ داره یک مقصد. مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلىَ الْمَسْجِدِ الْأَقْصَا . مسجدالاقصایی که خداوند حولش را برکت داده.

این سریان برای چیست؟ این حرکت از مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلىَ الْمَسْجِدِ الْأَقْصَا برای چیست؟ برای اینکه خداوند به رسول الله ص از آیاتش، نشون بده. به رؤیت رسول الله ص برسونه.

حرکت از مسجد الحرام به مسجد الاقصی ذیل سمیع و بصیر بودن خداوند

پس ببینید اینجا یک فعلی از جانب خداوند متعال با معرفی سبحان بودن خداوند متعال، یک فعلی از جانب خداوند متعال در مورد رسول الله انجام شد. همینطوری انجام شد؟ بدون مقدمه بود رسول الله صلی الله خواب بود بیدار بود راه میرفت نشسته بود چه کار می کرد؟ در جنگ بود در خلوت بود در جلوت بود کجا بود؟ همینطوری بدون مقدمه این فعل انجام شد؟ این رو باید در انتهای آیه دنبال کنیم. إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِير . چرا خداوند این فعل رو انجام داد؟ شما سؤال می پرسی چرا خداوند این فعل رو انجام داد؟ این فعل رو برای کی انجام داده؟ برای رسول الله ص. چرا خداوند این فعل رو انجام داد؟ چرا خداوند متعال این فعل را برای رسول الله ص انجام داد؟ شما میگید پاسخش اینه إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِير. به خاطر اینکه خدا سمیع و بصیر هست. نگفت إِنَّهُ هُوَ غفور الرحیم. إِنَّهُ هُوَ ولی النصیر. إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِير. اگر ما بخواهیم رفتار رسول الله صلی الله علیه و آله رو دنبال کنیم که ایشان چه می کردند که مقدمه این رفتار خداوند متعال شد؟ مقدمه این فعل خداوند متعال شد؟ این رو باید اینجا دنبال کنیم إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِير. خدا شنوای بیناست. خداوند سمیع و بصیر هست. رسول الله ص یک رفتاری داشت. چون خدا سمیع بصیر بود و هست او را حرکت داد. چون خداوند متعال سمیع و بصیر هست این فعل رو برای رسول الله ص انجام داد. پس آن رفتاری که رسول الله ص قبل از انجام این فعل خداوند متعال در قبال خداوند متعال انجام میداد رو باید ذیل سمیع و بصیر بودن خداوند دید. او عبدی است که ذیل سمیع و بصیر بودن خداوند متعال رفتاری انجام داده که حالا خدای متعال این فعل را برای او انجام میده. به خاطر اینکه خدا سمیع و بصیر بود. او یه رفتاری کرد رسول الله ص یه کاری کرد که خدا شنید. به شنیدن خدا مربوط بود، خدا شنید چون خدا بسیار شنونده است این فعل رو برای او انجام داد. چون خدا شنید و خداوند این فعل رو برای او انجام داد.

لزوم بررسی موضوعات مختلف در سوره اِسراء با آیه اول این سوره

در بحث سوره اسرا باید بحث کنیم ادامه بحث چه ارتباطی به این آیه ابتدایی سوره اسرا داره؟ از آیه دو تا آیه هشتم مربوط به ماجراهایی از بنی اسرائیل ماجراهایی از موسی، کتاب موسی و بنی اسرائیل، یه بحث اینجا مطرح است. از آیه نهم یه بحث ذیل قرآن مطرح است. إِنَّ هَذَا الْقُرْءَانَ يهْدِى لِلَّتىِ هِىَ أَقْوَمُ وَ يُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ ، و قرآن بشارت می‌دهند مومنین را، الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ کسانی که عمل صالح انجام می دهند. بشارت می دهد به مومنین، اون مومنینی که عمل صالح انجام می دهند. این که برای آنها اجر کبیری است. حداقل این دو فراز بعد از آیه اول سوره اسراء باید بحث بشه که چه ربطی به آیه یک سوره اسرا داره. اینجا بحث های جالبی هست. در ادامه سوره اسرا هم همینطور هست.

اقامه نماز در شب از دستورالعمل های جدّی خداوند به رسول الله (ص) و معراج در یکی از همین شب ها

در آیات جلوتر که می رویم دستورالعمل های جدی و مهمی که برای رسول الله ص مطرح است برای نماز رسول الله ص مطرح است. أَقِمِ الصَّلَوةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلىَ‏ غَسَقِ الَّيْلِ وَ قُرْءَانَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْءَانَ الْفَجْرِ كاَنَ مَشهُودًا . این ماجرا را ببینید اقامه صلات لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلىَ کجا؟ ‏ غَسَقِ الَّيْلِ. پس فضا به لیل ختم شد و قُرْءَانَ الْفَجْرِ. به فجر مرتبط به لیل، بعد از لیل بلافاصله بعد از لیل مرتبط هست. آیه بعدی وَ مِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً ، این رو داشته باشید. اینجا رو ببینید ماجرای رسول الله ص کجاست؟ چیه؟ رفتارش چی هست؟ اقامه نماز. به کجا مربوط میشه؟ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلىَ‏ غَسَقِ الَّيْلِ وَ قُرْءَانَ الْفَجْرِ ، وَ مِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً . این داشته باشید اینجا. اونجا چی گفت در آیه یک؟ اونجا خداوند فرمود که سُبْحَانَ الَّذِى أَسْرَى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا . یکی از این شبها، یه شبی. کدوم شب؟ این شب چیه؟ رسول الله ص چه رفتاری داره؟ نگاه کنید رفتار رسول الله را ببینید، اقامه صلاة الی اللیل. تهجد به نافله مِن اللیل. و اقامه قرآن الفجر. اقامه نماز، اقامه قرآن الفجر و تهجد به نافله، اینو ببینید این رفتار رسول الله ص.

سمیع و بصیر بودن خداوند نسبت به رفتار رسول الله (ص) در قبال نماز

رفتار خداوند متعال چی هست؟ سُبْحَانَ الَّذِى أَسْرَى‏ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلىَ الْمَسْجِدِ الْأَقْصَا . چرا؟ چون خدا سمیع و بصیره. رفتار خداوند متعال در قبال فعل رسول الله، صفت خداوند متعال در قبال فعل رسول الله ص، که فعل رسول الله ص چی هست؟ اقامه نماز، اقامه قرآن الفجر، تهجد به نافله. صفت خداوند چی هست؟ سمیع و بصیر. لذا خداوند در ادامه این آیات مربوط به رسول الله ص در آیات ۷۸ به بعد سوره اسراء می‌فرماید که وَ قُل، و بگو، در آیه 80 می فرماد، وَ قُل رَّبِّ أَدْخِلْنىِ . بگو در آیه 81 می فرماید، وَ قُل و بگو. بله این رفتار رسول الله ص یعنی اگه شما رفتار رسول الله ص رو در آیه 1 دنبال کنی و بخوای ببینی این رفتاری که در آیه ۱ رسول الله ص انجام داده چی بوده اون رفتار رو باید در آیه ۷۸ و ۷۹ ببینید. اقامه صلات، اقامه قرآن فجر، تهجد به نافله. اینها یک فضا هستند، ها. اینها یک رفتار شبیه به هم هستند با یه تفاوت‌هایی که حالا باید بحث بشه ولی حالا با سه عنوان ببینید، این رفتار رسول الله است. خداوند متعال در قبال این رفتار سمیع و بصیر است. لذا او را سیر میده. لذا او را سریان میده. لذا از اینجا این هم یک استدلال برای اینکه اقامه نماز برای معراج، برای معراج دادن، برای سریان دادن از جانب خداوند متعال، برای حرکت دادن از جانب خداوند. یعنی اگر آیه یک را بگیریم به معنای عروج، به معنای معراج ذیل بحث معراج رسول الله ص، دنبال کنیم میگیم خب او چه کرد که خداوند او را به معراج برد؟ میگیم او اقامه صلات کرد.