نکاتی در مورد زلزلة الساعة ذیل آیات ابتدایی سوره حج
زلزلة الساعة، زلزلة ارض نیست
نکاتی در مورد الساعة ذیل آیات ابتدایی سوره حج. اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم، خدای متعال در آیات ابتدایی سوره حج میفرماید که اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ ، الساعة یک ماجرایی در پی دارد، یک موضوعی دارد آن موضوع اسمش هست زَلْزَلَةَ، میشود زَلْزَلَةَ مربوط به الساعة، این زَلْزَلَةَ الساعة شیء عظیمی است، یعنی یک چیز عظیمی است، یک ماجرای عظیمی. خب زَلْزَلَةَ الساعة چه آثاری دارد؟ تصوری که ما از زَلْزَلَةَ داریم این است که بیشتر حول و حوش زَلْزَلَةَ ارض است، اینجا زَلْزَلَةَ الساعة مطرح است، لزوماً بحث زَلْزَلَةَ ارض نیست، نمیفرماید اِذا زُلزِلَت الاَرض ، بحث زَلْزَلَةَ الساعة است.
زلزلة الساعة زلزله ای از جنس زمان
آثار این زلزله الساعة را نگاه بکنیم، بخشش در آیات بعدی مطرح است، میفرماید یوم، وقتی زلزله الساعة میآید، زلزله یک چیزی که آن چیز خودش از جنس زمان است، یعنی الساعة که از جنس زمان است، زلزلهای ایجاد میکند، یک پیامدی دارد، پیامد زلزله گونه که یک آثاری دارد،
رها کردن بچه شیر خوار، وضع حمل و حالت سکاری از آثار ماجرای عظیم زلزلة الساعة است
آثارش میفرماید يَوْمَ تَرَوْنَها تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ ، شما میبینید که هر آن کسی که شیرده است، او بچه شیرخوارش را رها میکند، وَ تَضَعُ كُلُّ ذاتِ حَمْلٍ حَمْلَها ، و هر بارداری وضع حمل میکند، این چه ماجرایی است؟ این ماجرا هرچی که هست مربوط است به الساعة، یک ماجرایی است مربوط به یک موضوعی که آن موضوع از جنس زمان است، موضوعی از جنس زمان که خدای متعال در آیاتی میفرماید علم این ماجرا را هیچکس ندارد الّا خدا. کسی از الساعة جلوهای ندارد. ماجرای الساعة اینقدر سنگین است که خدای متعال میفرماید ثَقُلَت فِی السماوات والارض، بله اینطور است، چنین ماجرایی یک زلزلهای دارد، چنین موضوعی یک زلزلهای دارد که آن زلزله یک اتفاقی را رقم میزند تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ ، تَضَعُ كُلُّ ذاتِ حَمْلٍ حَمْلَها ، در آن دوره انسانها، ناس در یک حالی قرار میگیرند، تَرَي النَّاسَ سُكاري وَ ما هُمْ بِسُكاري وَ لكِنَّ عَذابَ اللَّهِ شَدِيدٌ ، این چه ماجرایی است که چنین آثاری در پی دارد؟ چه چکانهای الساعة ایجاد میکند؟ که چکانه های الساعة باعث میشود که كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ ، تمامی شیر دهندهها یادشان میرود که داشتند شیر میدادند، اصلا از ذهنشان میرود، در یک حالی بودند، در حال انجام یک کاری بودند، داشتند یک فعلی انجام میدادند، یک فعل خیلی مهم، فعل خیلی مهم چی بود؟ شیر دادن بچه، بقیه که جای خود، بقیه مردم هم دارند کارهای مختلفی انجام میدهند، یک مادر دارد به بچه شیر میدهد در آن لحظه، در آن لحظه یک لحظه زمان از دستش در میرود، اصلاً یادش نمیآید که داشت چه کار میکرد، تمام وقت از دستش در میرود، نمیداند دارد چه کار میکند، بقیه مردم هم همین جور هستند، این یک موضوع حساس است، یک مادر یک کار حساس در یک لحظه دارد انجام میدهد، چند دقیقه بچهاش را گرفته در بغل دارد بهش شیر میدهد، میگوید کار به این مهمی هم از ذهنشان میرود، چه برسه به بقیه کارها.
حق بودن الله ، آتیة بودن الساعة و بعث شدن آنان که در قبور هستند از نتایج آیات ابتدایی سوره حج است
در ادامه میفرماید که وَ مِن الناسِ مَن یُجادلُ فی الله بغیر علمٍ و یتبعُ کل شیطان مرید، کُتبَ علیه انَّه مَن تَولاهُ فانَّهُ یُضِلُّهُ و یَهدیهِ الی عَذابِ السَّعیر، يا أَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ تُرابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَ غَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ وَ نُقِرُّ فِي الْأَرْحامِ ما نَشاءُ إِلي أَجَلٍ مُسَمًّي ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ وَ مِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّي وَ مِنْكُمْ مَنْ يُرَدُّ إِلي أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلا يَعْلَمَ مِنْ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئاً وَ تَرَي الْأَرْضَ هامِدَةً فَإِذا أَنْزَلْنا عَلَيْهَا الْماءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ وَ أَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ ، یک ماجرایی را مطرح میکند برای ناس که اگر نسبت به بعث در ریب هستید به این ماجرای خلقت انسان توجه کنید و همچنین به ماجرای زمین توجه کنید که چگونه خدای متعال زمین را زنده میکند، ذلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَ أَنَّهُ يُحْيِ الْمَوْتي وَ أَنَّهُ عَلي كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ، وَ أَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لا رَيْبَ فِيها وَ أَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ ، و اینجا هم میفرماید که این ماجرایی که توضیح دادم برایتان، ذلک ، به خاطر این است که بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ ، که الله حق است، که شما به این نتیجه برسید، وَ أَنَّهُ ، همانا او، يُحْيِ الْمَوْتي ، مردهها را زنده میکند، وَ أَنَّهُ عَلي كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ، در مورد خدای متعال سه تا نتیجه برسید، اینکه او حق است، اینکه او محی موتی است، و اینکه او علی کل شیء قدیر است و همچنین به یک نتیجه برسید، أَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لا رَيْبَ فِيها ، اینکه ساعت آمدنی است و ریبی در آن نیست و به یک نتیجه دیگر برسید، وَ أَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ ، خدا هر آن کسی که در قبور است را مبعوث میکند. پس ببینید دو تا مطلب است، بحث اول این بود که در مورد خدای متعال به نتایجی برسید، معرفتهایی را به خدای متعال پیدا کنید و دو تا مطلب دیگر یکی الساعة، یکی بعث شدن اهل قبور. اینکه به نتیجه برسید الساعة آمدنی است و ریبی در آن نیست و اینکه خدای متعال هر آنکسی را که در قبور هست مبعوث میکند. پس از این چند آیه اول سوره حج مخاطب باید به این نتایج در آیه ۶ و آیه ۷ را به دست بیاورد.