لزوم بررسی رابطه قرآن و اهل بیت (ع)
لزوم بررسی رابطه قرآن و اهل بیت (ع)، قرآن راه رفته رسول الله (ص) است یا راه نرفته
بله رابطه قرآن و اهل بیت ع چی هست؟ در ابتدا باید رابطه قرآن و رسول الله ص رو بررسی کرد. آیا قرآن حاصل تجربیات رسول الله ص هست؟ یعنی به عبارتی قرآن راه رفته رسول الله ص هست یا راه نرفته؟ رسول الله ص از قرآن جلوتره یا عقبتره؟ اگر از قرآن عقبتره، اگر قرآن راه پیش روی رسول الله ص هست پس این همه فضائل و مدارج که از رسول الله ص و از اهلبیت ع در قرآن و در روایات مطرح هست چیه؟ یعنی اگر قرآن راه نرفته رسول الله ص و اهل بیت ع هست، این همه فضائل و مدارج که در قرآن براساس راه رفته رسول الله و اهل بیت ع شکل گرفته و بیان شده چیه؟ بسیاری از آیات راه رفته اهل بیت ع، راه رفته رسول الله ص رو بیان می کنن. آیا قرآن راه رفته رسول الله و اهل بیت ع هست؟ اگر راه رفته هست پس چرا اینقدر وابستگی و تأکید اهل بیت ع به قرآن و پایبندی به قرآن در خودشون نه برای دیگران؟ پس جایگاه فضائل قرآن که اهل بیت ع برای خودشون فضائل قرآن رو بیان می کنن چی هست؟ گاهی برای خودشون فضیلت می دونن نسبت به دیگران که به معارف قرآن اشراف پیدا کردند. فضیلت می دونن که معارف قرآن از رسول الله ص به امیر المؤمنین ع تعلیم شده. اگر قرآن کتاب و توضیح و تبیین اهل بیت ع هست دانستن این علم، دانستن علم قرآن برای اهل بیت ع چه فضیلتی هست؟ یه کسی توضیح خودش رو می دونه و خیلی هم بهش عالم هست، خوب این چه فضیلتی هست؟! آیات زیادی که در قرآن مطرح هست برای رسول الله ص که اگر ما این رو نمی گفتیم تو نمی دونستی. ما گفتیم. اگر ما حواسمون نبود اصلا تو به انحراف می رفتی. ما هوات رو نگه داشتیم. اگر این آیات بیان نمی شد تو علمی به این موضوع نداشتی. بر اساس این آیات علم به این موضوع پیدا کردی. براساس نازل شدن این آیات بر تو علم به این موضوع پیدا کردی. خوب بخشی از آیات هم اینطور هست، اینها جاشون کجاست؟ اینها چه مفهومی رو می رسونه در رابطه ما با اینکه ما ارتباط بین قرآن و رسول الله ص رو بدست بیاریم.
با توجه به ارتباط قرآن و اهل بیت (ع)، رابطه ما با قرآن و اهل بیت (ع) باید چگونه باشد
رابطه قرآن با اهل بیت ع چی هست؟ شما ممکنه بگی کدوم قرآن؟ اگر قائل به نازله های قرآن باشیم، کدوم نازله از قرآن؟ بحث ما در مورد نازله مکتوب. همین قرآن مکتوبی که دستمون هست چه رابطه ای با اهل بیت ع داره؟ چه رابطه ای با همراهی با اهل بیت ع داره؟ شما اگه بخوای با اهل بیت ع ارتباط بگیری چه رفتاری باید با قرآن داشته باشی؟ شما اگه بخوای با قرآن ارتباط بگیری چه رفتاری باید با اهل بیت ع داشته باشی؟ جایگاه اهل بیت ع چی هست؟
آیا حرکت در مسیر قرآن به معنای حرکت در مسیر اهل بیت (ع) است
اینکه گاهی ممکنه گفته بشه که اهل بیت ع و قرآن دو روی یک شئ هستند این یعنی چی؟ خوب این باید توضیح داده بشه. از درون قرآن و از درون روایات این باید توضیح داده بشه. آیا این به این معناست که وقتی شما دست در دست ولی در کنار اهل بیت ع حرکت کردی یعنی از یک روی دیگر نگاه کنیم شما همون مسیر قرآن رو حرکت کردی و اگر در قرآن حرکت کنی یعنی در واقع با ولی حرکت کردی. اینجا خیلی جای بحث داره. آیا میشه در قرآن حرکت کرد به این معنا که یعنی من با اهل بیت ع حرکت کردم؟ آیا میشه با اهل بیت ع حرکت کرد به این معنا که یعنی من در قرآن حرکت کردم؟ بخصوص برای زمانی که شما دسترسی به اهل بیت ع نداری. یعنی باید زمان همراهی با اهل بیت ع رو به دو بخش تقسیم کرد، زمانی که در محضر اهل بیت ع هستی، زمانی که نیستی.
چرا در حدیث ثقلین تمسّک به قرآن و عترت در کنار هم آمده است؟ آیا تمسک به یکی از این دو به تنهایی کافی است؟
روایت متواتر از رسول الله ص هست که تمسک به کتاب الله و عترتی، پس چرا نمی فرماید تمسک به عترتی؟ خوب بفرما تمسک به عترتی موضوع هل میشه. نه دعوایی هست نه چیزی. بعد بفرماد هر کی به عترت من تمسک کنه در واقع به کتاب الله تمسک کرده. خوب پس همون عترت تمسک کنید. چرا می فرماید تمسک به کتاب الله و عترتی و در برخی روایات، در برخی از منابع در همین روایت در ادامه می فرماد کتاب الله اکبره. خوب چرا اینطور می فرماد؟ آیا همه کسانی که به عترت تمسک کردن در مسیر حق بودن؟ در مسیر حق قرار گرفتن؟ در صراط مستقیم قرار گرفتن؟ خوب در تمسک به اهل بیت ع گاهی انحراف هست، انحرافات زیادی هم بوده در طول تاریخ همین الان هم وجود داره. چگونه می خوای بسنجی، چگونه می خوای یاد بدی یاد بگیری تمسک به اهل بیت ع رو؟ شما می فرمایی قرآن. قرآن رو برداری نمی تونی یاد بدی نمی تونی یاد بگیری.