معناشناسی وسوسه و ارتباط آن با ماجرای سقیفه

وسوسه یعنی ایجاد شوق برای نادیده گرفتن نهی خداوند

بله در بحث وسوسه وقتی به آیات وسوسه نگاه می کنیم در دو آیه وسوسه که مربوط به آدم ع هست، وسوسه به یک موضوع مثبت هست هر چند هدف منفی هست. هدف شیطان از این وسوسه منفی هست ولی تشویق به سمت یک موضوع مثبت هست. موضوع مثبتی که جایگاه اون فرد نیست. موضوع مثبتی که ربطی به اون فرد نداره. اون فرد نباید اون جایگاه رو دنبال کنه. آدم ع رو وسوسه میکنه بسمت درختی که از آن درخت نهی شده. هر چند ممکنه اون درخت، درخت خلد باشه. هر چند ممکنه اون درخت، درخت ملک باشه. ولی خداوند اون درخت رو، اون جایگاه رو برای آدم ع درنظر نگرفته. به آدم ع فرموده این درخت به تو ربطی نداره، وَ لا تَقْرَبا هذِهِ الشَّجَرةَ ، به این درخت نزدیک نشید. این به شما ربطی نداره. لذا ابلیس آدم رو به این فضای مثبت دعوت کرد، وسوسه کرد که این فضای مثبت جایگاه آدم نبود. ببینید در معنای وسوسه اینجا یک دعوت کردن به یک فضای مثبت وجود داره. یعنی وسوسه نکرد که ای آدم بیا و گناه کن. ای آدم شما در بهشت هستید بیا خدا رو انکار کن. اینجوری نکرد این وسوسه نبود. بلکه در اینجا در این دو آیه در معنای وسوسه دعوت به سمت یک فضای مثبت هست که اون فضای مثبت جایگاه شما نیست. با تصور مثبت و نگاه مثبت نسبت به یک موضوع سراغ یک موضوع رفتن. به سراغ موضوعی که نهی خداست. وسوسه یعنی اشتیاقی ایجاد کردن که شما، اشتیاق مثبت ایجاد کردن که شما نهی خدا رو ندید بگیری. سرکشی میکنی. نهی خدا رو ندید میگیری ولی نه به عنوان نفی خدا بلکه بعنوان رفتن به یک فضای مثبت. پس در آیات مربوط به آدم ع وسوسه به سمت یک موضوع مثبت هست. دعوت به سمت یک موضوع مثبت. یعنی حداقل با عنوان مثبت یک انسانی رو دعوت کردن به سمتی که نهی خدا رو ندید بگیره.

به خداوند از شرّ وسوسه کننده خناسی که در صدر ناس وسوسه می کند پناه ببر

در سوره ناس خداوند به رسول الله ص می فرماد که به رب ناس پناه ببر. به ملک ناس پناه ببر. رب ناسی که ملک ناس هست. رب ناسی که اله ناس هست. پناه ببر از چی؟ یه اتفاقی داره میفته. یه موضوعی هست که باید از اون موضوع پناه ببری به خدا. من شر از شر. از شر چه کسی؟ از شر چه چیزی؟ از شر وسواس. وسوسه کننده. وسوسه کننده خناس. از شر وسوسه کننده خناس پناه ببر . این وسوسه کننده خناس داره وسوسه میکنه و وسوسه اش یه شری رو برپا خواهد کرد. از این شری که این برپا خواهد کرد به خدا پناه ببر. وسواس خناس چه کار می کنه؟ کسی که وسوسه میکنه فی صدور الناس. در صدور ناس وسوسه میکنه. اون مشغول این کار هست. این وسواس خناس. این وسوسه کننده خناس در حال وسوسه کردن در صدور ناس هست. این وسوسه کردن در صدور ناس یه شری رو برپا خواهد کرد. یه شری ایجاد می کنه. این وسوسه کننده خناس کیه؟ 1- در آیه 5 رفتارش مطرح هست. می فرماید، الَّذي يُوَسْوِسُ في‏ صُدُورِ النَّاس‏، در حال وسوسه کردن بر صدور ناس هست. دوم اینکه این وسواس خناس از جنس و از بین جن و ناس هست. خوب در آیه 5 مطرح هست که الَّذي يُوَسْوِسُ في‏ صُدُورِ النَّاس‏ ، همه ناس. خودش که جزء ناس هست. یعنی در خودش هم وسوسه می کنه، في‏ صُدُورِ النَّاس‏. ممکنه همه ناس نباشه. لزومی هم نداره بگیم وسوسه می کند در صدور همه ناس. چون خودش که جزء ناس هست. همین که خناس وسوسه می کند در صدور ناس، خناسی که خودش هم ناس هست، لزومی نداره بگیم که آیه 5 ناس، همه ناس هست. ممکنه نوع ناس باشه، ممکنه افراد خاصی باشن. ممکنه همه باشن افراد خاصتر مهمتر باشن. پس یک وسواس خناس وسوسه می کنه در صدور ناس، این کار رو می تونه انجام بده و انجام میده. وسواس خناسی که هم جن هستن هم ناس. از بین اینها هستن.

احتمالاً وسواس خنّاس انسان ها را به سمت جایگاه مثتبتی دعوت می کند که مستحقش نیستند

اگر به اون معنای از آیات مربوط به آدم ع توجه کنیم و اون رو بیاریم در این آیات سوره ناس یعنی اینکه یه وسواس خناسی هست که یکسری از ناس رو دعوت می کنه بسمت جایگاهی که جایگاهشون نیست. هر چند از اون جایگاه نهی شدن. هولشون میده بسمتی که اونجا نباید برن. هر چند خود اون فضا عنوانش مثبت هست ولی خوب ربطی به اینها نداره. اینها از اون فضا نهی شدن نباید اونجا برن. این دعوت کردن این سوق دادن شر ایجاد میکنه. این باعث یک شر خواهد شد. لذا به رسول الله ص گفته میشه که از این شر به رب ناس پناه ببر. یک شری در حیطه ناس ایجاد خواهد شد. در نوع بشر در نوع انسانها یک شری ایجاد خواهد شد. از این شر به خدا به رب ناس پناه ببر. نگران نباش. رب ناس رو ببین، ملک ناس رو ببین، این ناس که درونشون یه شری ایجاد میشه ربی دارن، ملکی دارن، الهی دارن. به رب و ملک و اله ناس پناه ببر. پس وسواس خناس یک شری رو ایجاد می کنه در حیطه انسانها. به این شر که میرسی به خدا پناه ببر.

ماجرای سقیفه از مصادیق مهم وسوسه و سوره مبارکه ناس است

خوب از نگاه رسول الله ص شاید یکی از اصلی ترین مصداقهایی که بعد از این سوره اتفاق می افته و شر ایجاد می کنه ماجرای سقیفه هست، ماجرای نفی غدیر. یک جایگاهی وجود داره، جایگاه جایگاه مثبت هست، خلافت مسلمین. وسواس خناس وسوسه میکنه فلانی جایگاه رو تو بگیر. تو باید رو این جایگاه بنشینی. دو جنس از خناسها اون فرد رو وسوسه کردن برای اینکه در این جایگاه بنشینه. هم ابلیس، هم جن، هم انسانها. بعضی انسانها. هم از جن اون فرد رو وسوسه کردن هم دومی اون فرد رو وسوسه کرد. گفت برو اون جایگاه مال تو هست. تو باید بنشینی. تو باید امور مسلمین رو بدست بگیری. تو باید خلیفه بشی. این موضوع در حیطه ناس شر ایجاد کرد. خوب این می تونه یکی از مصادیق مهم سوره ناس باشه.