اهمیت داشتن لباس تقوی و زینت خدایی جهت ورود به محشر و بهشت

تنها دلیل وسوسه ابلیس آشکار شدن سَوْآتِ حضرت آدم (ع) است

در ماجرای آدم علیه السلام وقتی آیات مربوط به آدم علیه السلام رو بررسی می کنیم تقریبا میشه گفت تنها انگیزه ی ابلیس، تنها دلیل ابلیس، تنها هدف ابلیس برای وسوسه آدم، در آیات اینگونه مطرح شده که، فَوَسْوَسَ‏ لَهُمَا الشَّيْطانُ لِيُبْدِيَ لَهُما ما وُورِيَ عَنْهُما مِنْ سَوْآتِهِما. چرا شیطان اونها را وسوسه میکنه؟ به خاطر اینکه آنچه از سَوْآتِ آنها پنهان است رو، آشکار کنه. اینکه وسوسه می کنه برید از اون درخت بخورید این که دلایلی برای خوردن از آن درخت، برای چشیدن از آن درخت مطرح می کنه، اون دلایل هدف نیستند. این که شیطان میگه که برید از اون درخت بخورید تا خالد بشید، از اون درخت بخورید تا جزء ملک ها باشید، خداوند شما را نهی کرده که جزء ملک ها نباشید. خداوند نهی کرده از اون درخت نخورید تا جزء ملک ها نباشید تا خالد نباشید، اینها دلیل نیست.

دلالت به غرور، ابزار شیطان برای فریب

موضوع این نیست کسی از آن درخت بخورد جزء ملک ها میشود یا کسی از آن درخت بخورد خالد می شود یا موضوع این نیست که از اون درخت بخورید دارای ملکی می شوید. اینا دروغه. شیطان این ها را به دروغ میگه. ابلیس آدم و حوا رو دلالت کرد به سمت درختی با عنوان درخت خلد و درخت ملک و درختی که اگه از اون درخت بخورند مَلک می‌شوند. در سوره اعراف آیه ۲۲ مطرح است که، فَدَلَّاهُمَا بِغُرُورٍ . این دلالت از سر راستی نبود. این دلالت، دلالت صحیحی نبود. دلالتی به غرور بود. دلالتی بر مبنای غرور بود. دلالتی به وسیله غرور بود. دلالت آدم علیه السلام از سر فریب بود. یعنی به وسیله فریب اونها رو دلالت کرد. اونها رو دلالت کرد به سمت آن درخت. فریبش کجاست؟ اونجایی که گفت اون درخت خلده، اونجایی که گفت اون درخت مُلک هست. این فریب بود. چرا؟ چون اصلاً نتیجه‌اش این نشد. آدم علیه السلام از اون درخت خورد خالد نشد بلکه اخراج شد. یکی از مفاهیم مقابل خلد، خروج است. چرا؟ اونجایی که خداوند در آیه ای از قرآن وقتی کسی در بهشت در جنت خلد میشه، وَ ما هُمْ بِخارِجين‏. دیگه از اون خارج نمیشه. آدم علیه السلام از این درخت چشید و از بهشت اخراج شد. یعنی محصول این درخت خلد نبود. محصول این درخت ملک نبود. محصول این درخت مَلَک شدن نبود. این موارد این عناوین که از جانب شیطان گفته شد، اینها فریب شیطان بود و بابت این حرف دروغی که گفت، قسم خورد. قسم دروغ خورد.

آشکار کردن سَوْآتِ قدم اوّل ابلیس برای خروج آدم از بهشت

هدف شیطان چی بود؟ هدف شیطان آشکار کردن آنچه که از سَوْآتِ آدم پنهان بود، آدم و حوا. اصلا تنها هدف ابلیس این بود. بله این دلیل اصلی وسوسه شیطان است که سَوْآتِ آنها آشکار بشه. شیطان به دنبال این بود که سَوْآتِ آنها آشکار بشه. آنها لباس داشتند، لباس آنها از بین برود. يَنْزِعُ‏ عَنْهُما لِباسَهُما . لباس آنها ازشون برداشته بشه آنها بی لباس بشند. اونها سَوْآتِ شون آشکار بشه. پس ابلیس در این وسوسه کردن، آدم و حوا در جنت، به دنبال چه بود؟ به دنبال این بود که سَوْآتِ آنها آشکار بشه. برای اینکه سَوْآتِ آنها آشکار بشه باید چه اتفاقی بیفته؟ باید لباس از اونها برداشته بشه، لباسی که دارند. آنها دارای لباس بودند. لباس شون از اونها برداشته بشه، تا سَوْآتِ شون آشکار بشه. در آیه اعراف /۲۷ می‌فرماید که يا بَني‏ آدَمَ لا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطانُ كَما أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ‏ عَنْهُما لِباسَهُما لِيُرِيَهُما سَوْآتِهِما . ای بنی آدم حواستون باشه که شیطان شما رو دچار فتنه نکنه همون جوری که خارج کرد پدر و مادر شما رو از جنت. یعنی چی کار کرد؟ یعنی ضایع کرد یعنی برداشت لباس آنها را، لباس آنها را از اونها گرفت تا سَوْآتِ شون آشکار بشه. ببینید این مقدمه اخراج از جنت چی هست؟ انزاع شدن لباس و به تبع اون آشکار شدن سَوْآتِ. برای اینکه آنها را از جنت اخراج کنه، لباس اونها را از تن شان بیرون آورد تا سَوْآتِ شون آشکار بشه. ببینید پله پله. شیطان میخواد آدم رو از بهشت اخراج کنه، چی کار کرد؟ قدم اول باید لباس آنها را از تنشان بیرون بیاره. لباس آنها را بیرون بیاره که چه بشه؟ که سَوْآتِ شون آشکار بشه. که سَوْآتِ شون آشکار بشه که چه بشه؟ از بهشت اخراج بشند.

حضور در مکان های مخصوص با لباس های مخصوص

بودن در بهشت لباس خودش رو میخواد پوشش خودش رو میخواد. لباس پوشاننده سَوْآتِ است. لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ . لباس پوشاننده سَوْآتِ است. شیطان میخواد سَوْآتِ را آشکار کنه، پس باید چکار کنه؟ پس باید بره لباس رو بکنه. لباس رو از آدم جدا کنه. لباس چی رو؟ لباسی که درخور حضور در بهشت باشه. انسان وقتی میخواد در یک فضایی قرار بگیره باید لباس درخور اونجا رو داشته باشه. اگه لباس درخور اونجا رو نداشته باشه، نمی تونه اونجا باشه، از اون فضا اخراج میشه. یعنی اگر یک فردی خواست بره در یک فضای مثبتی قرار بگیره، اولین سوالی که باید داشته باشه باید این باشه که لباس من در اون فضا باید چی باشه؟ پس هر فضایی لباس خودش رو میخواد.

تقوا لباس حضور در محشر و در فضاهای بالاتر

آدم علیه السلام با اون وسوسه شیطان لباس حضور در جنت را از دست داد. استفاده از ورق جنت فایده نداره. لباس حضور در جنت را از دست داد باید از جنت بره بیرون. چرا آدم از جنت بیرون شد؟ چون لباس حضور در جنت رو نداره. چرا دعوت به تقوا میشیم؟ چون تقوا لباس حضور در فضاهای بالاتر است. بهشت آدم تقوای خودش رو میخواد. بهشت بعد از قیامت تقوای خودش رو میخواد. فضای محشر تقوای خودش رو میخواد. یه تقوایی داره در محشر لباس داره. یه تقوایی نداره در محشر لباس نداره.

شیطان در صدد بر کندن لباس تقوی از بنی آدم

در آیه ۲۶ سوره اعراف خداوند می فرماید که يا بَني‏ آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَيْكُمْ لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ وَ ريشاً وَ لِباسُ التَّقْوى‏ ذلِكَ خَيْرٌ ذلِكَ مِنْ آياتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ . بعد از ماجرای آدم علیه السلام بعد از اینکه وسوسه شیطان مطرح میشه، اخراج آدم مطرح میشه، هبوط آدم مطرح میشه در سوره اعراف، خداوند به بنی آدم یک مطلبی را مطرح می کنه اینکه خداوند لباسی که با اون يُواري سَوْآتِكُمْ اتفاق میافته، بر اونها نازل کرده و ریشا، و ریش نازل کرده. در چند آیه بعد از این آیه ۲۶ خداوند توضیحاتی و تذکراتی در مورد این لباس و ریش مطرح می کنه. در آیه ۲۷ می فرماید که بنی آدم حواستون باشه که شیطان شما رو دچار فتنه نکنه همون جوری که پدر و مادر شما رو از بهشت اخراج کرد. چه جوری؟ یعنی چی کار کرد؟ یعنی لباسشون را درآورد تا سَوْآتِ شون آشکار بشه. یعنی مراقب لباستون باشید. مراقب باشید که شیطان از شما لباس نکنه. مراقب باشید انزاع لباس از سمت شیطان نشید. انزاع لباس و آشکار شدن سَوْآت، شما رو به سمت فحشا میبره. خب این یه تذکر در مورد لباس، بحث مفصل تر از این است.

زینت خدایی از آثار لباس تقوی

در ادامه در آیه ۳۱ تذکر دیگری در مورد ریش گفته میشه. اون بحث ریش که در کنار لباس بر بنی آدم نازل شده. میفرماید يا بَني‏ آدَمَ خُذُوا زينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ . بحث ریش به این بحث زینت ارتباط داره. زینت تون رو عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ اتخاذ کنید. این جالبه، اینجا میفرماد عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ . زینت تون رو از اینجا بگیرید. ببینید شما حواستون به لباس تون باشه، حواستون به زینت تون باشه، حواستون باشه لباستون رو از دست ندید و حواستون به زینت تون باشه. لباس تون رو حفظ کنید. چرا که اگه لباستون رو از دست بدید به سمت فحشا می روید و خداوند شما را امر به فحشا نکرده. لباس تون رو حفظ کنید چون شما باید به سمت یک مسیر دقیقی به یک مسیر رو به رشدی حرکت کنید. چرا لباس؟ چرا لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ؟ چون اگر لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ نباشه حرکت به سمت فحشاست. خب حالا که هست اگر باشه حرکت به سمت چیه؟ حرکت به سمت قسط. أَمَرَ رَبِّي بِالْقِسْطِ وَ أَقيمُوا وُجُوهَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ . و اقامه وجوه عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ. وَ ادْعُوهُ مُخْلِصينَ لَهُ الدِّينَ كَما بَدَأَكُمْ تَعُودُون‏ . همون جوری که ابداء کرد شما رو، برگردید. همان جوری که خداوند شما را ابداء کرد ابتدا کرد، بر میگردید. ببینید این بحث رو أَمَرَ رَبِّي بِالْقِسْطِ، وَ أَقيمُوا وُجُوهَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد و دعا کردن خدا را مخلصانه، این بحث را ذیل بحث آثار مثبت لباس بگذاریم و عدم لباس انسان را به سمت فحشا میبره. پس در بحث آثار لباس یکی از بحث‌هایی که داریم، اقامه وجه هست عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد. در بحث ریش ادامه بحث لباس هست، مرحله بعد از بحث لباس است. چی هست؟ حالا اتخاذ کنید زینت تون رو عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد. پس لباس خدایی داشته باشید، زینت خدایی بگیرید.

بنی آدم با لباس تقوی و زینت خدایی مسجود ملائک می شوند

آدم مسجود ملائک

یک نکته که اینجا وجود داره این بحث عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد است. چرا عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد؟ خداوند این بحث مربوط به لباس و ریش و تذکرات بعد از اون رو در مورد خطاب به بنی آدم ذیل بحث آدم علیه السلام مطرح میکنه بر مبنای بحث آدم علیه السلام طرح میکنه بر مبنای موضوعاتی که اونجا اتفاق افتاده. لباسی که از آدم علیه السلام گرفته شد به وسیله وسوسه شیطان، بعد می فرماید أَقيمُوا وُجُوهَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِد . خُذُوا زينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ . در ماجرای آدم علیه السلام بحث سجده مطرح است. سجده ملائکه مطرح است. خب آیا این بحث مسجد، عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ، که در این تذکر به بنی آدم مطرح هست، به اون بحث سجده ملائکه ارتباط داره؟ آیا ما در این بحث باید به آن توجه کنیم؟ اقامه وجه کنیم عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ. یعنی أَقيمُوا وُجُوهَكُمْ، اقامه وجه کنید در جوار موقعیتی که اونجا محل سجود است. آیا مَلَکی به شما سجده خواهد کرد؟ آدم، ملک به او سجده کرد. دنبال زینت الکی نرو. این زینتی که خداوند بر شما نازل کرده، اون ریشی که خداوند بر شما نازل کرده اگر به اون چنگ بزنید، دنبال موقعیتی باش که در اون موقعیت مسجود ملائک باشی، از اونجا زینت بگیر.

ببینید این پله های تذکر به بنی آدم رو ببینید بر مبنای ماجرای آدم علیه السلام هست. پله های تذکر بر بنی آدم، اولین موضوع، لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ. بر مبنای این، محافظت از این لباس، نرفتن سراغ فحشا و سایر آثاری که برای لباس بود. مرحله دوم گام بعد تذکر به بنی آدم، خُذُوا زينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ . قدم بعدی کلوا و شربوا ولا تسرفوا. ببینید در ماجرای آدم علیه السلام بهشت بود قبلش چی بود؟ لباس بود برای آدم. قبلش چی بود؟ زینت بود برای آدم. اومد وارد فضای بهشت شد کلوا و شربوا. به آدم ع در بهشت خداوند فرمود که كُلا مِنْها رَغَداً حَيْثُ شِئْتُما ، بخورید، وَ لا تَقْرَبا هذِهِ الشَّجَرَةَ ، به این درخت نزدیک نشید. در فضای این كُلا مِنْها، در فضای این بهشت که آدم ع متنعم شد در این بهشت، باید حواسش به اون مقدمات می بود. لباس این بهشت رو نباید از دست بده. زینت اینجا رو نباید از دست بده. اگر از دست بده این موقعیت از دست میره. اگر انسان لباس یک موقعیتی رو از دست بده، موقعیتی که در اون موقعیت متنعم هست، لباس و زینت اون موقعیت رو از دست بده، اون نعمات رو از دست میده. موقعیت اون نعمت رو از دست میده.