بهره از موقعیت های مرتفع در سوره مبارکه تین
چهار موقعیت مرتفع در سوره مبارکه تین
خدای متعال در عالم موقعیتهایی قرار داده با عنوان التین، الزیتون، طور سینین و البلد الامین، چهار موقعیت بسیار مرتفع، چهار موقعیت ورود انسان و ارتباط انسان با ارتفاعات عالی. خود این موقعیتها دارای درجات هستند، خود این موقعیتها دارای جایگاه عالی و جایگاه سافل هستند
حالت انسان ها در بهره بردن از موقعیت های سوره تین، احسن تقویم است
و رابطه انسان با این موقعیتها باید در حالت احسن تقویم باشد، یعنی بتواند از احسن تقویم این موقعیتها استفاده کند. تقویم بر وزن تفعیل، مصدر باب تفعیل، ریشه قَوَمَ، باید بتواند از بهترین حالت، از با حُسنترین حالت قِوام دادن این موقعیتها، بهره ببرد و قیام دادن این موقعیتها بهره ببرد.
انسانها در موقعیت اسفل سافلین نسبت به چهار موقعیت سوره تین هستند
ولی این راه به روی همه انسانها بسته است، با عبارت ثُمَّ رَدَدْنَاهُ أَسْفَلَ سَافِلِين ، در واقع موقعیت انسانها نسبت به این چهار موقعیتی که خدای متعال مطرح کرده است، جایگاهی که انسانها از این چهار موقعیت میتوانند بهره ببرند، اسفل سافلین است، به هیچ وجه در موقعیت عالی نیستند، در جایگاه عالی این موقعیتها که نیستند هیچ، بلکه در سافلِ سافلِ سافلِ سافلِ این موقعیتها هستند، إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَات .
تنها « الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَات » در جایگاه احسن تقویم هستند
پس الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَات که در سوره تین مطرح است، تنها گروهی هستند که نسبت به این چهار موقعیت، موقعیتهای التین، الزیتون، طور سینین و بلد امین، در موقعیت مناسب قرار دارند، ارتباطشان دقیقترین ارتباط است، ارتباط چی است؟ ارتباط احسن تقویم و به خاطر این، در جایگاههای عالی و سطح ارتباط عالی نست به این موقعیتها، نسبت به این چهار موقعیت قرار میگیرند، باقی افراد در جایگاه سافل هستند. آن انسان، آن طرف، به حج میرود، کنار بیت الله الحرام است، گاهی ممکنه متولیّ ظاهری بیت الله الحرام هم باشد، ولی جایگاه ارتباط او با بیت الله الحرام، جایگاه سافل است.