دو رفتار در ماجرای ظهور، رفتار نسبت به مفهوم الحق و رفتار نسبت به مفهوم الصَّبر

الصّبر در سوره کهف مبتنی بر فضای الحقّ

در ماجرای ظهور امام زمان صلوات الله علیه وقتی انسانها به یک سطح اولیه مناسب می رسند، سطح ایمان و عمل صالح مناسب می رسند، دو تا رفتار براشون مهمه و باید دنبال کنند، یک رفتار مربوط به مفهوم الحق، یک رفتار مربوط به مفهوم صبر. این ماجرا هم در سوره عصر مطرح است هم در سوره کهف، دوتا رفتار مهم، رفتار مربوط به الحق، رفتار مربوط به صبر. لذا در سوره عصر می فرماید که بسم الله الرحمن الرحیم، وَ الْعَصْرِ، إِنَّ الْانسَانَ لَفِى خُسْرٍ، إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ و تَوَاصَوْاْ بالحقّ وَ تَوَاصَوْاْ بالصَّبر الّا اون کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند و دوتا رفتار انجام دادند، یعنی به دو مقوله پرداختند، یکی الحق، یکی الصبر، یک رفتار تَوَاصَوْاْ رو نسبت به الحق و نسبت به الصبر دنبال کردند. این ماجرا در سوره کهف هم هست، سوره کهف بحث صبر شکافته شده، بحث صبر در معیت اونجا تفصیل شده، بحث مفصلش اونجا هست و اون بحث الصبر در سوره کهف، مقدمه اش بحث الحق هست در سوره کهف هست، مبتنی بر فضای الحق. حکومت الحق بر عالم، شما باید این رو بشناسید و ذیل این مقوله الحق، رفتار کنید.

الحق مبتنی بر کلمات

یکی از موضوعات مهمی که در ماجرای ظهور امام زمان علیه السلام اتفاق میفته نسبت به انسانهاست، هدایت انسانها، اینکه انسان هایی ایمان می آورند، انسانهایی ایمان نمی آورند، کافر می شوند، این رو باید بدونیم همه این ماجراها ذیل حکومت الحق هست، الحقی که خود الحق مبتنی بر کلمات خداست، مبتنی بر نظام کلام الله هست.

انجام فعل فقط ذیل مشیت خدا

درسی که در سوره کهف از ماجرای اصحاب کهف، باید گرفت یکی از موضوعات مهم اینجاست آیه ۲۹ وَ قُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكم‏ ، خدای متعال این رو درس میگیره برای رسول الله صلوات الله علیه از خود ماجرای اصحاب کهف، و قُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكم‏ ، پس نسبت به الحق معرفت داشته باش. این معرفت رو داشته باشی، متوجه میشی که، فَمَن شَاءَ فَلْيُؤْمِن وَ مَن شَاءَ فَلْيَكْفُر ، باید این معرفت رو داشته باشی. اگر این معرفت رو داشته باشی، معرفت الحق رو داشته باشی، بر اساس اون، میتونی بیایی معرفت صحیح داشته باشی نسبت به گروه مومنین و کافرین و چگونه مومن شدن و کافر شدن و مشیت خدا در مومن شدن و کافر بودن انسانها. مبتنی بر ماجرای اصحاب کهف، خدای متعال چند درس را معرفی میکنه، خطاب به رسول الله صلوات الله علیه چند درس رو معرفی میکنه، در آیه ۲۲ چند نکته معرفی میشه نسبت به عدد اصحاب کهف و رفتاری که باید در خصوص این موضوع داشت، در آیه ۲۳ یک درس مهم نسبت به مشیت خدا مطرح میشه، وَ لَا تَقُولَنَّ لِشَىْ‏ءٍ إِنىِ فَاعِلٌ ذَلِكَ غَدًا، إِلَّا أَن يَشَاءَ الله ، میخوای یه رفتاری بکنی، هر فعلی از جانب تو، توی رسول می خوای فاعلش باشی، تنها باید ذیل مشیت خدا باشه، فقط باید با مشیت خدا باشه. ببینید در ماجرای اصحاب کهف چی بود؟ یکی از موضوعاتی که اصحاب کهف دنبال می‌کردند رشد بود، شما میخوای رشد کنی؟ فقط ذیل مشیت خدا فعل انجام بده، فقط ذیل مشیت خدا. اینجا برای شما رشد هست. لِأَقْرَبَ مِنْ هَذَا رَشَدًا ، اینجا برای شما رشد هست.

موضوع کلمات خدا جایگزین ندارد

در آیه ۲۷ درس دیگری مطرح میشه از ماجرای اصحاب کهف، وَ اتْلُ مَا أُوحِىَ إِلَيْكَ مِن كِتَابِ رَبِّكَ لَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِهِ وَ لَن تَجِدَ مِن دُونِهِ مُلْتَحَدًا . در آیه ۲۸ می فرماید، وَ اصْبرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ ، و صبر کن در معیت. در آیه ۲۷ مطرح شد که تلاوت کن آنچه که به سوی تو وحی شد از کتاب و مبدلی برای کلمات نیست، اصلاً راهی غیر از این نیست، راهی غیر از کلمات خدا نیست، موضوعی جایگزین کلمات خدا نیست. نمیتونیم یک چیزی رو قرار بدیم به جای کلمات خدا.

الله تنها محلّ التحاد است

این نظام را ببینید، در این نظام شما نمیتونی این رو برداری یه چیزی دیگر بگذاری و الا گمراهی رفتی، راه باید الی کلام الله باشه، راه باید مبتنی بر کلام الله باشه. به خاطر این وَ لَن تَجِدَ مِن دُونِهِ مُلْتَحَدًا ، مِن دون الله شما هیچ محلی برای التحاد پیدا نمی کنی، باید التحاد کنی الی الله. التحاد الی الله در چه فضایی؟ در فضای کلام الله، در فضای وحیی که از کتاب الله داریم و کلمات خدا، در فضای کلام الله، نسبت به اللهی که کلمات و کتاب، قرار داده، شما باید التحاد کنید. خب این التحاد را چگونه باید انجام داد؟ و مطلب بعدی صبر. این چند رفتاری که خود شما رسول الله صلوات الله علیه باید انجام بدید و حالا وقتی به دیگران توجه میکنید و به مسیر ایمان و کفر آنها توجه میکنید، این باید مبتنی بر معرفت الحق باشه.