رابطه انبیاء با مقوله کلام الله و جریانی که توسط ایشان از کتاب الله در نظام خلق شکل می گیرد

دو مقوله در مورد کلام الله

یکی از معارفی که درخصوص انبیاء و رسولان علیهم السلام باید دنبال کرد، رابطه انبیاء ع با مقوله کلام الله و کتاب الله هست. بله همه انبیاء ع با بحث کتاب الله آشنا بودند، با کتاب الله مواجه بودند، از کتاب الله بهره داشتند، کتاب بر آنها نازل شد، کتاب به اشکال مختلف، در سطوح مختلف و به انحاء مختلف، بر انبیاء و رسولان علیهم السلام نازل شد. یعنی دو مقوله در موضوع انبیاء و رسولان علیهم السلام باید بررسی بشه، ذیل بحث کتاب، ذیل بحث کلام الله، باید دو مقوله بررسی بشه: 1- رابطه خود انبیاء و رسولان علیهم السلام با مقوله کلام الله و کتاب الله و سیر حرکت و رشدی که در این ارتباط با کلام الله و کتاب الله داشتند و 2- جریانی که توسط انبیاء و رسولان علیهم السلام، از کتاب الله، از فضای کلام الله و کتاب الله، به عالم، به عالم خلق، هم به سمت اشیاء عالم خلق هم به سمت همه انسانها، موجودات، هر چیزی که در عالم خلق هست، این جریانی که توسط انبیاء و رسولان علیهم السلام به این سمت انجام شده و شکل گرفته. یعنی خدای متعال از این مسیر انبیاء و رسولان علیهم السلام این جریان را شکل داد.

فضیلت انبیاء ع در ارتباط با کلام الله

ماجرای خلافت انبیاء و رسولان علیهم السلام رو باید اینجا دنبال کرد، خلیفه هستند، خلیفه خدا هستند در عالم خلق. یعنی چی؟ این بحث رو باید ذیل ارتباط با کلام الله دنبال کرد و جریان دادن کلام الله و فضای کلام الله به سمت عالم خلق. این یک مقوله مهم هست. لذا خود انبیاء و رسولان علیهم السلام با بحث فضای کلام الله، با فضای کلام خدا ارتباط گرفتند و به این خاطر در درجات مختلف از این فضا هستند. ببینید مقوله در عالم این نیست که، موضوع در عالم نیست که، چه کسی این سنگ بزرگ رو میتونه از این جا برداره، چه کسی این کوه رو میتونه جابجا کنه، اینها فضیلت نیست. فضیلت در بحث کلام الله و ارتباط با کلام الله، مطرح هست. آنهایی که در عالم خلق هستند و خدای متعال راهی به روشون باز میکنه که در رأس این افراد انبیاء و رسولان علیهم السلام هستند و با فضای کلام الله ارتباط میگیرند، با درجات مختلف، با مقوله های مختلف فضای کلام الله ارتباط می گیرند، تِلْكَ الرُّسُلُ فَضَّلْنا بَعْضَهُمْ عَلى‏ بَعْضٍ مِنْهُمْ مَنْ كَلَّمَ اللَّهُ .

سه دسته از انبیاء در ارتباط با کلام الله

بله رسولان در مسیر حرکت به سوی کلام الله و ارتباط با نظام کلام خدا، ارتباط با کلام خدا و سلوک در کلام خدا، با هم در این مسیر حرکت کردند و نسبت به هم فضیلت یافتند و در رأس این سلوک و در رأس این حرکت، موسی علیه السلام هست، با فضیلت ترین در بین این انبیاء و رسولان ع. بحث عیسی ع جدای از این انبیاء و رسولان علیهم السلام هست. شما انبیاء و رسولان علیهم السلام رو وقتی بررسی می‌کنید، تا موسی ع باید بررسی کنید در یک سلوک، سلوک الی کلام الله، سلوک الی کلام الله، این مطلب را مد نظر داشته باشید و یک مقوله به تنهایی، خود عیسی علیه السلام است و بعد از اون یک مقوله دیگر به تنهایی، سید ما رسول الله ص و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام هستند. یعنی باید اینها را سه دسته کرد و بررسی کرد، در سلوک الی کلام الله. در دسته اول، در رأس این سلوک و با فضیلت ترین فرد این سلوک، موسی علیه السلام هست که به مقام کلیم اللهی رسید و مسیر را از اینجا دوباره ادامه داد. در جلسات قبل عرض شده که اگر موسی ع کلیم الله نمیشد، مقوله سامری جمع نمیشد. برخی حرکت ها و برخی از جریان ها در نظام عالم و نظام خلق، فقط به واسطه کسانی است که در سلوک در کلام الله به مدارج و به فضیلتهایی رسیدند. این بحثی که دنبال می کنیم از ابتدای ماجرای بشر، از قبل از اون هم میشه بحث را دنبال کرد ولی از یک مقطع، از ابتدای ماجرای بشر، یعنی از زمان خلقت آدم علیه السلام، موضوع را میشه دنبال کرد. بحث علم الاسماء که به آدم علیه السلام، اسماء کلها که به آدم علیه السلام تعلیم داده شد، ارتباطش با فضای کلام الله و نظام کتاب خدا، بحث میشه، باید بررسی بشه و در ادامه، بحث القای کلمات به آدم علیه السلام و دریافت این القا، توسط آدم. در عالی‌ترین مقامات بحث کتاب الله، سید ما رسول الله ص وجود دارند و قرار دارند. یعنی در دسته سوم از انبیاء و رسولان ع که به تنهایی خود ایشان حضور دارند. در دسته دوم از انبیاء و رسولان ع به تنهایی عیسی علیه السلام هستند و در دسته اول از انبیاء و رسولان ع که خدای متعال اونها رو در نظام کلام الله، نسبت به هم فضیلت داده و موسی علیه السلام در رأس این رسولان قرار داره. موسی علیه السلام در این مقام به مدارجی میرسه، به فضیلت‌هایی میرسه که کتاب موسی دارای ویژگی هایی است که کتاب پیش از موسی، چنین ویژگی هایی نداره. کتاب یعنی اون جریان از عالم کلام الله به سمت عالم خلق، ویژگیهای داره شیئی در، مقوله ای در عالم خلق، شکل میگیره که قبل از موسی علیه السلام، وجود نداره و نیست. یعنی قبل از موسی ع خدای متعال ابراهیم علیه السلام را امام قرار می ده، بعد از ابتلای ابراهیم به کلمات، ابراهیم علیه السلام رو امام قرار میده. خود ابراهیم، پس از سلوک کلماتی امام می شود. موسی کیست؟ موسی علیه السلام کسی است که پس از سلوک کلام اللهی، کتابی به واسطه موسی ع نازل می شود که اون کتاب، امام میشود، كِتابُ مُوسى‏ إِماماً وَ رَحْمَة .