اراده وجه الله برای آغاز راهِ به سوی کهف، و معیت درون کهف برای ورود به موقعیت الرقیم
سوره کهف سوره معیت برای کارگزاری کتاب الله است
معیت در سوره کهف بسیار پررنگ هست. سوره کهف سوره معیت هست، از یک جهت سوره معیت هست، برای کارگزاری، کارگزاری در نظام کتاب خدا. اینجا نوع معیت فرق داره، اون ظرف وجود رفتار و فعل مربوط به معیت، خاصّ خودش هست، تا در معیت چه کسی و در چه ظرف رفتاری قرار بگیری؟
اراده کنندگان وجه الله، عنوانی برای آغاز کنندگان مسیر الی الکهف
در سوره کهف، آغاز کنندگان راه سوره کهف، آغاز کنندگان کسانی که میخواهند مسیر الی کهف را طی کنند، چه کسانی هستند؟ اگر بخواهیم یک عنوان از آنها مطرح کنیم الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَوةِ وَ الْعَشىِّ يُرِيدُونَ وَجْهَه . همه اراده اونها وجه الله هست. این نقطه آغاز هست. این نقطه آغاز این افراد هست، همه اراده اونها وجه الله هست و به خاطر این يَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَوةِ وَ الْعَشىِّ . پیوسته در خانه خدا رو میزنند، دعای دیگهای ندارند، دعایی غیر از این مسیر ندارند، همه دعای آنها استوار هست و بر مسیر يُرِيدُونَ وَجْهَه هست، همه دعای آنها به خاطر اراده اونها به سوی وجه الله هست، دعای دیگهای ندارند. خدایا این رو بده بریم، این رو برای ما انجام بده، اصلا خودی مطرح نیست، اراده خود ندارند، اراده نفس ندارند، اراده دنیا ندارند، تمام اراده آنها، تمام تصمیم آنها، تمام جهت گیری آنها برای وجه الله هست و به تبع تمام درخواست آنها برای این مسیر هست. این افراد کیا هستند؟ آغاز کنندگان راه به سوی کهف هستند، راه الی کهف.
اطاعت، معیت و رفاقت، سه موقعیت رفتاری اصحاب کهف است
تازه این افراد هنوز اون آمادگی و موقعیت در معیت قرار گرفتن را ندارند، کسی مثل رسول الله صلوات الله علیه باید بیاید درظرف وجود اینها، در ظرف رفتاری اینها، اینها را بسازه تا ساخته بشوند. بله پس اصحاب کهف هم سه موقعیت رفتاری را طی می کنند، رفتار اطاعت که این قبل از کهف هست و عالیترین رفتارها رو در جایگاه اطاعت و تبعیت دارند، رفتاری کاملا موحدانه، به خاطر اراده وجه الله. شاید یک توصیف آنها در آیه ۲۸ سوره کهف باشهالَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُم بِالْغَدَوةِ وَ الْعَشىِّ يُرِيدُونَ وَجْهَه . در مقام بعدی، بعد از رشدی که در فضای اطاعت دارند، بعد از پیشرفتی که در فضای اطاعت دارند و توفیقاتی که خدای متعال برای آنها در مقام رفتاری اطاعت ایجاد میکنه، به سوی کهف کشیده میشوند، راه پیدا میکنند، در کهف، در موقعیت و مقام رفتاری معیت هستند و در بعد از کهف، خدای متعال برای آنها مرفقی باز میکنه و آنها در موقعیت رفتاری رفاقت قرار می گیرند، احتمالاً این از نظر موقعیت جایگاهی، بحث موقعیت الرقیم هست.