پیگیری قرآنی مفاهیم مربوط به ظهور

لزوم جستجوی مفهوم واژگان مربوط به ظهور در قرآن

در بحث مقوله ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، در روایات، عناوین متعددی است که مربوط به این مقوله است، از جمله، خود واژه ظهور، واژه فرج، واژه خروج و برخی مفاهیم دیگر. ما باید بتوانیم این واژه‌ها را معادل قرآنی‌اش را بیابیم، ظهور را با واژگان و مفاهیم قرآنی ترسیم کنیم، این مقوله ظهور که مطرح است، نه منظورمان واژه ظهور است، این مقوله‌ای که با عنوان ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف مطرح است، این را با واژگان قرآنی و مفاهیم قرآنی و نظامی که آنجا مطرح می‌شود، مطرح کنیم و بشناسیم.

واژگان مطرح شده در روایات در باره ظهور را در قرآن جستجو کنیم

قدم اول معناشناسی همین واژگانی است که در روایات مطرح است، در قرآن، مثل واژه فرج در قرآن، واژه خروج در قرآن، واژه ظهور در قرآن. قدم دوم تفصیل آن مفاهیمی از این واژگان است که در روایات مطرح است و ما معادل آن تفصیل را در قرآن بیابیم، یعنی از اینجا خطی پیدا کنیم بر اینکه واژه‌های دیگر و مفاهیم دیگری که در قرآن، مربوط به ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه شریف است را بیابیم. مثلاً در مقوله ظهور واژه‌ای است با عنوان رجعت، در روایات خیلی مطرح است، در قرآن این مفهوم با چه مفاهیمی مطرح است؟ با واژه رجعت مطرح نیست، با چه واژه‌ای مطرح است؟ می‌فرماید یک جایی با واژه « حشر» مطرح است، یک جایی با واژه « کَرّه» مطرح است، یک جایی با واژه « بعث » مطرح است، یک جایی با واژه « رجف » مطرح است.

قرآن نظام دقیقی از ماجرای ظهور مطرح می کند

آنچه که به ما تصویر دقیق خواهد داد، آن قرآن است. نظام، نظام دقیق و صحیح و مفاهیم دقیق در قرآن مطرح است، باید بتوانیم از روایات برای قرآن و درک بیشتر قرآن استفاده کنیم. بله باید این مفاهیم را بیاوریم در قرآن و ماجرای ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف را با واژگان قرآنی بشناسیم. اینکه می‌گوییم مقوله ظهور، این را داریم فقط یک اصطلاح می‌گوییم، هیچ معنایی از این ظهور نداریم و مد نظر ما نیست و نمی‌خواهیم هم باشد. می‌گوییم این مقوله‌ای که مطرح است که قرار است در آینده رقم بخورد، این مقوله را بیاوریم در واژگان قرآنی و ارتباطات این مفاهیم در قرآن، آنجا بشناسیم.

پیگیری مفهوم فرج – از موضوعات پیرامون ظهور- در قرآن

مفهوم فرج را بیاوریم در قرآن. قدم اول باید چه بکنیم؟ همان واژه را بیاوریم در قرآن، میگیم این واژه چه هست؟ می‌گوییم فرج ۹ بار در قرآن آمده است، از این ۹ بار، ۷ بار مربوط به انسان‌ها است، اینکه انسان‌ها فرج دارند و باید آن فرج را حفظ کنند و 2 بار مربوط به آسمان، آن هم نه آسمان‌ها، همه آسمان‌ها نه، فقط آسمان، نه مربوط به سماوات بلکه مربوط به السّماء، و اینکه شما ببینید در آیه ششم سوره ق می‌فرماید آیا نمی‌بینند، آیا نظاره نمی‌کنند به سوی آسمان که بالای سرشان است؟ می‌گوید نگاه کنید به همین آسمان که بالای سرتان است که چگونه بنایش کردیم و چگونه زینتش دادیم، زینت دادیم به چی؟ از آیه دیگر استدلال می‌کنیم، زَيَّنَّا السَّماءَ الدُّنْيا بِمَصابيح‏ چگونه زینتش دادیم، وَ ما لَها مِنْ فُرُوجٍ‏ اصلاً از فرج‌ها برایش چیزی باقی نمانده و چیزی ندارد، همین بحث می‌رود در آینده آسمان آیه نهم سوره مرسلات می‌فرماید وَ إِذَا السَّمَاءُ فُرِجَت ، پس بحث فرج آمد اینجا. معادل واژه فرج همان فرج در قرآن اینجا مطرح است، اگر می‌خواهید فرج امام عصر را مطرح کنید یا بروید یک مفهومی درست بکنید از فرج آنجا و بحث کنید یا اگر می‌خواهید بیایید وارد قرآن بشوید 1- بیایید در واژه فرج در قرآن، 2- اگر آنجا مفاهیم دیگری ذیل فرج در روایت، مد نظر است، آن مفاهیم را هم، معادل قرآنی‌اش را پیدا کنید، شما باید بگویید منظور شما از فرج چه مفهومی در قرآن است؟ همان فرج در قرآن است؟ آیا مفهوم فتح در قرآن است؟

پیگیری مفهوم ظهور در قرآن

شما می‌فرمایید واژه ظهور، مطرح می‌شود که واژه ظهور در قرآن خب در حدود ۵۷ آیه قرآن، ریشه واژه ظهور وجود دارد، در رأسش هست آیه سوم سوره حدید هُوَ الْأَوَّلُ وَ الآخِرُ وَ الظَّاهِرُ وَ الْبَاطِنُ ظاهر یعنی ظهر دهنده یا ظهر شده، کیست؟ از اسماء خداست، در کنار چی؟ در کنار باطن، آیا می‌خواهی اینجا بحث کنی؟ کجایش مربوط است؟ شما می‌گویید ظهور، می‌گوییم آقا اگر معادل واژه ظهور بگیرید، ما ظهور انسان نداریم، ما ظهر شدن انسان نداریم، ظهر شدن چه داریم؟ دین الحق. یک کسی دین الحق را ظهور می‌دهد، هُوَ الَّذِى أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى‏ وَ دِينِ الْحَقّ لِيُظْهِرَهُ عَلىَ الدِّينِ كلُّه در سوره فتح آیه ۲۸ و در سوره صف آیه ۹، یا در همین بحث، بحث ظهر شدن امر الله رو داریم. آیا در مورد انسان خاصی، انسان مرتفعی، انسان والا مقامی، بحث ظهور، بحث مربوط به ریشه فعل ظهر رو داریم؟ در آیات نگاه می‌کنیم می‌بینیم بله، در برخی آیات از جمله آیه بیست و ششم سوره جن داریم عَالِمُ الْغَيْبِ فَلَا يُظْهِرُ عَلىَ‏ غَيْبِهِ أَحَدًا، إِلَّا مَنِ ارْتَضىَ‏ مِن رَّسُول یک انسان والامقامی است ارتباط دارد به بحث ظهور، چه ارتباطی؟ خدا او را ظاهر می‌کند عَلىَ‏ غَيْب، بحث اینجا مفصل است.

واژگان مطرح در جایگاه نظام مفاهیم مربوط به ظهور

واژگان مختلف دیگری که در قرآن مربوط به ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف وجود دارد، مربوط به معناشناسی این واژگانی که حول و حوش واژه ظهور، مقوله ظهور وجود دارند، مثل بحث قیامت، بحث حشر، بحث فتح، بحث خروج، بحث بعث. این بحث که مطرح می‌کنیم جایگاهش کجاست؟ جایگاه نظام مفاهیم مربوط به ظهور است، جایگاهش بحث تدبر در ظهور نیست. به نوعی ما این بحث رو در فاز دوم بحث بالقرآن دنبال می‌کنیم و دنبال نظام مفاهیم مقوله ظهور هستیم. برای رسیدن به این نظام مفاهیم ابتدا باید خود مفاهیمش را پیدا کنیم در قرآن و دوباره نظامش را پیدا کنیم.